Giraffer hjælper blodtrykspatienter
En dansk forskergruppe har som den første i verden målt blodtrykket på en vågen og fritgående giraf. Resultatet får forskerne til at juble, for det giver dem en enestående chance for at finde en mere effektiv behandling af blodtrykspatienter.

I Danmark er der 800.000 mennesker med forhøjet blodtryk. Ubehandlet er sygdommen yderst farlig, for den skader kredsløbet og giver patienterne en markant højere risiko for at udvikle livsfarlige hjerte-karsygdomme som hjerneblødning, blodprop, hjertesvigt og åreforkalkning. Men hvordan kan det så være, at giraffer, der har et langt højt blodtryk end mennesket, trives i bedste velgående?

Det spørgsmål er en dansk forskergruppe fra bl.a. Institut for Biofysik og Fysiologi, Aarhus Universitet meget tæt på at afsløre. Som de første i verden er det lykkedes dem at måle giraffens blodtryk, mens dyret var vågent og aktivt. Blodtrykket i hjertehøjde lyder 198 over 160 millimeter kviksølv. Det er dobbelt så højt som hos raske mennesker.

»Tallet er imponerende stort. Så højt et blodtryk vil et menneske under ingen omstændigheder kunne klare i længere tid. Vi ville få en hjerneblødning og dø af det. Giraffen må altså igennem evolutionen have udviklet nogle særlige tilpasninger og mekanismer, som naturligt forebygger, at det høje blodtryk skader dens kredsløb. Det er disse tilpasninger, som vi håber på, at vi kan afsløre med den nye målemetode med gyr og blodtryksmåler, og som kan hjælpe os med at udvikle en ny effektiv behandling af patienter med forhøjet blodtryk,« siger projektkoordinator Emil Toft Brøndum, der er cand. scient. i biologi.

Nuværende målemetode ikke god nok

Hidtil har forskerne kun været i stand til at måle blodtrykket på bedøvede giraffer. Men denne blodtryksmåling er ikke præcis nok og kan heller ikke sige noget om, hvordan blodtrykket ændrer sig, når giraffen, går, løber og sænker sit hoved.

Giraffens hals kan være op til 2,5 meter lang, og når det sænker sit hoved, vil tyngdekraften presse blodet i halsen ned mod hjernen. Det øger trykket på hovedet meget voldsomt. Det er stadig en gåde for forskerne hvordan dyret kan holde til det, og derfor vil de gerne kunne måle giraffens blodtryk og undersøge de faktorer, der påvirker blodtrykket, når dyret eksempelvis sænker sit hoved ned for at drikke.

Forskerne fik idéen til den nye målemetode i 2005, hvor princippet blev udtænkt og udviklet på papir. I 2006 drog forskerholdet på ekspedition til Afrika, hvor de testede metoden af på giraffer, som de indfangede ude i naturen.

Fakta

VIDSTE DU

Det første, man gør, når man vil bedøve en giraf, er, at man rammer giraffen med en pil, som indeholder et bedøvelsesmiddel - problemet er, at bedøvelsesmidlet i sig selv er dødelig, så man skal med det samme give en modgift så dyret ikke dør.

Men én ting er at have en metode på papir, en anden ting er at bruge metoden i virkeligheden. Og her kom forskerne på noget af en udfordring. En giraf er et som bekendt et meget stort dyr, og det tøver ikke med at sparke, hvis det føler sig truet. Selv om forskergruppens forsøgsgiraf ikke var helt udvokset, så var den alligevel tre meter og 22 centimeter høj og havde en kampvægt på 370 kg. Det kan ikke andet end at indgyde respekt når sådan en krabat bliver aggressiv og frustreret.

»Vi kunne hurtigt konstatere, at giraffer ikke uden videre finder sig i at få målt deres blodtryk. Girafferne kan eksempelvis ikke lide det udstyr, som vi monterede på hovedet af den - den første giraf flåede udstyret af med det samme ved at gnubbe sig op af væggene i løbegården. Det kom som noget af en overraskelse for os, at den var i stand til det, men giraffer er stærke dyr,« siger Emil Toft Brøndum.

Til sidst lykkedes det dog ved hjælp af en god portion tålmodighed, kreativitet og teknisk snilde.

Fik gyro og GPS-udstyr på hovedet

For at kunne afsløre, hvordan girafferne takler det tårnhøje blodtryk, har forskerne brug for at kende dets blodtryk, temperatur, hjerterytme, hastighed og hovedstilling. Det er rigtigt mange faktorer på én gang.

Det kræver, at forskerne monterer og implanterer tre forskellige slags udstyr på dyret.

For det første monterede de en GPS-måler og en gyro på dyrets hoved. Dette udstyr gjorde det muligt for forskerne at finde ud af hvor hurtigt dyret bevægede sig hen over jordens overflade (gps), samt hvordan dyret bevægede hovedet (gyro). Derudover implanterede de en blodtryksmåler tæt på giraffens hjerte - for blodtryk skal altid måles i hjertehøjde.

Hvis dyret står stille og gyroen registrerer, at hovedet har en acceleration, så tyder det på, at dyret bøjer hovedet ned, og så kan forskerne måle blodtrykket i netop denne situation. Det kan give dem en indikation af hvilke mekanismer, der er vigtige for giraffen for at den ikke får en hjerneblødning, selv om blodet strømmer op til hjernen.

»Vi er meget glade, for vi har nu udviklet et effektivt værktøj til at kunne måle sammenholdende værdier på én gang. Det betyder at vi endelig er i stand til at levere præcise data. Og det er jo dem, vi venter på, for de kan føre til, at vi kan få løst gåden om forhøjet blodtryk og finde en effektiv behandling af blodtrykspatienterne,« siger Emil Toft Brøndum.

Blodet opsamles i vene

Målingerne talte deres tydelige sprog. Når giraffen har halsen oprejst, så var blodtrykket i hovedhøjde 110/55. Men når giraffen sænker sit hoved ned for at drikke, så steg blodtrykket i hovedet til 340/280 - altså en kraftig stigning i blodtrykket i hovedet.

Forskerne har brugt det sidste år på at analysere dataene, og har fundet nogle indikationer af, hvad der kan være forklaringen på, at dyret kan klare det ekstremt høje blodtryk.

For eksempel viser eksperimenterne, at dyret har en vene i halsen, som udvider sig meget kraftigt, når dyret sænker sit hoved ned mod jorden. Det gør, at der kan ophobes store mængder blod i halsen, og konsekvensen er, at der er mindre blod i resten af kroppen, så dyrets blodtryk i hjertehøjde bliver mindre. Og det mindsker i sidste ende det totale tryk på dyrets hjerne.

Kun en testmåling

Men selv om dette kan være en del af årsagen til, at dyret kan klare det høje blodtryk, så afviser forskerne, at det kan være hele forklaringen.

»De resultater, som vi indtil videre har fået, kan ikke bruges som dokumentation. Målingerne er nemlig foregået i en lille forsøgsgård, hvor dyret er stresset. Og den skal føle sig helt tryg før den tør at skræve og bøje hovedet helt ned til jorden. Så de målinger, vi har fået indtil videre, kan vi ikke bruge som endelige forskningsresultater,« siger Emil Brøndum.

Forskerne har derfor planer om at vende tilbage til Sydafrika og udføre flere forsøg med fritgående dyr. Men det kræver flere penge, som forskerne pt ikke har.

»Lige nu søger vi om flere forskningsmidler, for de er helt afgørende for, at vi kan gennemføre flere forsøg - det er ret afgørende for, at vi kan komme videre i jagten på en ny og effektiv behandling,« siger Emil Toft Brøndum.

$$SlideShow;

Om forhøjet blodtryk

I Danmark er der 800.000 mennesker, der lider af forhøjet blodtryk, hvoraf næsten halvdelen ikke er diagnosticerede og dermed ikke i forebyggende medicinsk behandling.

Forhøjet blodtryk giver markant større risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, som er en samlende betegnelse for sygdom i blodkar og/eller hjerte. Og den er en af i alt otte folkesygdomme. Det anslås, at hvert tredje dødsfald i Danmark skyldes hjerte-kar-sygdom og det estimeres at hjerte-kar-sygdom koster det danske samfund 12,5 mia. kroner årligt. Den største risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom ses hos patienter med for højt blodtryk. Men, til trods for at vi i dag kan behandle for højt blodtryk, kan vi ikke fjerne den forhøjede risiko for hjerte-kar-sygdom hos disse patienter.

Om projektet 

Projektet hedder The Danish Cardiovascular Giraffe Research Project (eller DaGiR). Tobias Wang, Christian Aalkjær og Michael Hasenkam er ledere af projektet.

Aarhus Universitet: Fysiologisk Institut, Biologisk Institut Patologisk Institut Klinisk Institut

Aarhus Sygehus (Skejby): Billeddiagnostisk afdeling Thorax kirurgisk afdeling

Ingeniørhøjskolen, Aarhus

Københavns Universitet: Det Veterinære Fakultet, Anæstesiologisk afdeling (Rigshospitalet)

Københavns Zoologiske have
Dept. Pharmacology, University of British Colombia, Canada Zoologiske Inst., Göteborg Universitet, Sverige Surgical Dept., University of Witwatersrand, Johannesburg, SA Dept. Comp. Anatomy, University of Witwatersrand, Johannesburg, SA Dept. Physiology, University of Witwatersrand, Johannesburg, SA Biology Department, University of Pretoria, SA

Projektet støttes af Hjerteforeningen, Dansk Hypertensionsselskab, Lundbeckfonden, Aase og Ejnar Danielsens fond og Hartmann fonden.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk