Gennembrud i kræftbehandling: Her er PD-1-hæmmere
En ny klasse stoffer, der gør kroppen i stand til selv at bekæmpe kræftceller, viser gang på gang lovende resultater i forsøg på mennesker. Stofferne er allerede godkendt i USA og EU til behandling af modermærke- og lungekræft.

Nye former for kræftmedicin bringer forskere tættere og tættere på at vinde kampen mod kræft. (Foto: Shutterstock)

Nye former for kræftmedicin bringer forskere tættere og tættere på at vinde kampen mod kræft. (Foto: Shutterstock)

'PD-1-hæmmere'.

Du kan lige så godt lære navnet at kende, for du kommer formentlig til at høre det ofte i de kommende år.

Stofferne, der hjælper kroppen med selv at bekæmpe kræft, viser nemlig særdeles lovende takter i de hundredevis af kliniske forsøg på mennesker med mere end 30 forskellige kræftformer, som bliver foretaget netop nu af forskere over hele verden.

For nylig blev et forsøg med modermærkekræft, hvor forskere testede PD-1-hæmmeren Pembrolizumab mod et andet lignende kræftmiddel (Ipilmumab) endda afsluttet før tid, da Pembrolizumab gav Ipilimumab så meget baghjul, at der ikke var nogen grund til at fortsætte.

Professor i onkologi Antoni Ribas, der leder Tumor Immunology Program Area ved UCLA Jonson Comprehensive Cancer Center og står bag det nye forsøg, fortalte i den sammenhæng i en pressemeddelelse:

»Det er en fornøjelse at kunne fortælle, at de kliniske tests opnåede de mål, som vi havde sat, og samtidig viste, at Pembrolizumab er overlegent i forhold til Ipilimumab. Jeg mener, at vi har gjort store fremskridt i forhold til at behandle modermærkekræft, og jeg håber også, at sundhedsmyndigheder over hele verden hurtigt vil godkende Pembrolizumab til behandling af denne type kræft.« 

Det nye forskningsresultat er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine.

Pembrolizumab er patenteret af medicinalvirksomheden Merck, der også har finansieret det nye studie. 

Dansk forsker jubler

Klinisk professor og centerleder for kræftforskningscentret CCIT (Center for Cancer Immunotherapy) på Herlev Hospital, Per Thor Straten, kender til det nye studie, og han er meget begejstret for både resultatet og Pembrolizumab generelt.

»Det er nogle meget stærke resultater. Det er et fantastisk stof, og der er ingen tvivl om, at rigtig mange patienter vil få gavn af det her. Denne type stoffer kommer til at forandre den kliniske verden inden for de kommende år,« siger Per Thor Straten.

Kroppen angriber selv kræft

Pembrolizumab (og for den sags skyld også Ipilimumab) fungerer ved, at stofferne booster kroppens naturlige forsvar mod kræft.

For Pembrolizumab gælder det, at stoffet bryder en binding mellem et protein (PD-1) på oversiden af kroppens T-celler og et andet protein, der kan binde til PD-1 (PD-L1).

Fakta

Pembrolizumab er godkendt som sekundær behandling af brystkræft i USA. Stoffet er ikke godkendt andre steder i verden endnu.

Et andet stof, Nivolumab, er godkendt i EU til behandling af modermærkekræft.

T-cellerne er kroppens naturlige forsvar mod kræft, men når PD-L1 er bundet til PD-1, er det som at træde på immunforsvarets bremse, og T-cellerne holder igen i deres angreb på kræftcellerne.

Når bindingen til gengæld bliver brudt af Pembrolizumab, er det som at tage foden fra bremsen, og T-cellerne bliver meget mere effektive over for kræftcellerne.

Der er også andre former for immunterapeutiske stoffer på vej, der enten tager immunforsvarets fod af bremsen eller decideret træder på speederen.

»Pembrolizumab og Ipilimumab er de første i en lang række stoffer, som kommer frem de næste par år. Det sker efter mange års ørkenvandring, hvor der har været meget store forventninger til det, som immunterapi har lovet. Nu sker der noget, og det har også effekt på de kræftsygdomme, som man måske ikke havde store forventninger til,« siger Per Thor Straten.

'Head to head'-forsøg

I de nye forskningsresultat har forskerne behandlet modermærkekræftpatienter med Pembrolizumab og Ipilimumab.

Forsøgene viste, at Pembrolizum markant forlængede levetiden i forhold til ipilimumab og også forlængede patienternes levetid uden en spredning af modermærkekræften.

Desuden gav Pembrolizumab også færre bivirkninger.

»Vi mangler selvfølgelig at få svar på, om Pembrolizumab også er bedre til at kurere kræft helt i en lille andel patienter, men det vil forsøg i fremtiden vise,« siger Per Thor Straten.

Markant forbedring af levetid

Om det enkelte stof virker bedre end det andet, er selvfølgelig afgørende for de patienter, der skal behandles, men andre aspekter af disse stoffers virkning er også vigtig, mener, Per Thor Straten.

Det er ifølge professoren meget vigtigt at få undersøgt, hvordan en kombination af stofferne virker, og hvordan kombinationen af immunterapi og kemoterapi virker.

»Formålet er at finde ud af, hvordan vi får vores mulige kræftbehandlinger til at virke bedst muligt sammen. Det er mange laboratorier rundt om i verden ved at finde ud af netop nu. Ingen ved, hvor langt det rækker, men min vurdering er, at vi inden for 5 til 10 år vil se en markant forlængelse af livet blandt folk med en lang række kræftformer,« siger Per Thor Straten.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk