Gennembrud: Antibiotikaresistens spredes ved at stjæle gener
22 november 2016

Spredning af antibiotikaresistens mellem stafylokokker sker på en overraskende hurtig og effektiv måde, viser banebrydende dansk forskning.

Processen har fået navnet ’auto-transduktion’, og den nye viden om denne proces baner vejen for at mindske resistens mod antibiotika. Det skriver Københavns Universitet (KU) i en pressemeddelelse.

Det danske studie er publiceret i tidsskriftet Nature Communications.

Forskerne fra KU har via laboratorieforsøg fundet ud af, at antibiotikaresistens spreder sig mellem forskellige stafylokok-bakteriepopulationer på følgende måde:

  1. En bakteriegruppe på omkring 1.000 bakterier ofrer 1 eller 2 bakterier, der nedbrydes af virus og bliver til såkaldte bakteriofager, der sendes ud i det omkringliggende miljø.
  2. Bakteriofagerne udser sig andre bakterier, for eksempel antibiotikaresistens, som de slår ihjel og stjæler egenskaberne fra.
  3. Derefter vender de tilbage til deres oprindelige bakteriegruppe, hvor de deler de nye egenskaber med resten af bakterierne.

»Det er kendt fra tidligere, at bakteriofagerne spiller en vigtig rolle i overførsel af gener, herunder resistens, men præcis hvordan har vi ikke vidst. Med det nye studie har vi kortlagt en proces, som kan vise sig at være en vigtig drivkraft i stafylokokkernes evolution,« siger adjunkt på KU og hovedforfatter af studiet Jakob Haaber i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Danskere finder ny metode til at bekæmpe antibiotikaresistens​

»Det betyder, at man nu kan gå ind og se mere specifikt på, hvor i processen man kan sætte ind og i sidste ende forhåbentlig forhindre, at bakterierne overhovedet får mulighed for at stjæle resistensgenet fra andre bakterier og dermed sprede sig,« fortsætter han.

Når bakterierne bruger auto-transduktion kan de altså stjæle egenskaber fra omkringliggende bakterier, hvilket gør at bakterierne har lettere ved at klare sig i det evolutionære kapløb, også når det handler om at blive antibiotikaresistente.

Professor Hanne Ingmer fra Institut for Veterinær Sygdomsbiologi på KU og medforfatter af studiet fortæller i pressemeddelelsen, at forskergruppen oprindeligt troede, at det var belastende for bakterierne at bære rundt på bakterie-virus.

»Vi tænkte, at de her bakterievirus var snyltere, som satte sig på bakterierne for egen vindings skyld. Men nu kan vi se, at bakterierne i meget effektiv grad kan bruge virus til at stjæle gener fra omkringliggende bakterier. Altså har virus og bakterier gavn af hinanden,« siger hun.

Kortlægningen af spredningsprocessen åbner ifølge forskerne nu op for studier af, hvorvidt man kan forhindre, at bakterierne overhovedet sender bakteriofager ud. Hvis det er tilfældet, kan spredningen stoppes allerede i første stadie.

LÆS OGSÅ: Antibiotika smadrer kroppens forsvarsbakterier

LÆS OGSÅ: Ny viden om celler kan stoppe antibiotikaresistens

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.