Genetiske årsager til skizofreni
Ny dansk forskning viser, at tre forskellige mutationer i arvemassen øge risikoen for at udvikle skizofreni.

Skizofreni er ikke en enkelt samling lidelser, men en stor foskelligartet gruppe af tilstande. Nu viser dansk forskning, at nogle mutationer øger risikoen for at få skizofreni.(Foto: Coloubox)

Skizofreni er ikke en enkelt samling lidelser, men en stor foskelligartet gruppe af tilstande. Nu viser dansk forskning, at nogle mutationer øger risikoen for at få skizofreni.(Foto: Coloubox)

Forskere fra Københavns Universitet og Region Hovedstadens Psykiatri har sammen med kolleger fra hele Europa fundet mutationer i den menneskelige arvemasse, der øger risikoen for at udvikle skizofreni.

Opdagelsen åbner for en ny forståelse af gen-miljø samspillet, dvs. hvorfor nogle personer med særlige genetiske variationer i bl.a. immunsystemets gener er følsomme overfor forskellige miljøfaktorer (f.eks. infektioner) ved udvikling af skizofreni. Opdagelsen er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige magasin Nature.

50.000 patienter involveret

Der er det største studie af skizofreni nogensinde - med undersøgelser af mere end 50.000 patienter og kontrolpersoner fra 14 lande i Europa. Studiet viser en sammenhæng mellem medfødte mutationer i tre forskellige områder af arvemassen.

»Studiet har gjort det klart, at skizofreni ikke er en enkelt eller mindre samling af lidelser, men derimod en stor og forskelligartet gruppe af tilstande, der kan opstå af helt forskellige årsager, og som kan komme til udtryk på mangfoldige måder,« siger forskningschef Thomas Werge fra Psykiatrisk Center Sct. Hans på Københavns Universitetshospital.

Genetiske studier og opdagelser baner vejen for, at vi kan gå bag om komplekse sygdomme som skizofreni, få et indblik i sygdommenes biologi og dermed udvikle lægemidler, der er rettet mod årsager og ikke kun symptomer.

Mutation påvirker immunsystemet

Det ene af de områder i arvemassen, som er muteret hos mennesker med risiko for at udvikle skizofreni, er knyttet til menneskets immunforsvar. Forskere har længe været på sporet af en kobling mellem skizofreni og immunsystemt, da en uforholdsmæssig stor del af patienter med skizofreni er født om vinteren og i foråret, hvor influenzainfektioner er hyppige. Der er nu fundet fem mutationer, som alle ligger tæt ved hinanden i et kromosomområde, der dels er vigtigt for menneskets vævtype og dels regulerer vores immunsystems respons på infektioner.

En anden mutation findes på et kromosom tæt ved et gen, der regulerer hukommelsen og intelligensen. Netop de to menneskelige evner er ofte forstyrret hos patienter med skizofreni. Den sidste mutation findes i et gen, der er involveret i hjernens udvikling.

Udvikling af nye lægemidler

Sidste år offentliggjorte forskergruppen en undersøgelse der viste, at store kromosomændringer også kan føre til skizofreni. Studiet medførte, at den danske gruppe modtog bevillinger på over 20 millioner kr. fra Lundbeckfonden, Højteknologifonden og Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom. Bevillingen skal både bruges til at at skabe genetiske analyser til at diagnosticere skizofreni og til at udvikle nye lægemidler, der skal forbygge eller helbrede selve sygdommen. De nuværende lægemidler kan kun dæmpe symptomerne på skizofreni.

Lavet i samarbejde med Det Sundhedsvidenskbelige Fakultet, Københavns Universitet

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk