Generel brug af cannabis kan ikke anbefales til smertelindring, konkluderer danskledet kæmpestudie
Medicinsk cannabis laboratorie

Studiet forholder sig kun til smertelindring, og oganisationen bag studiet efterlyser mere forskning. (Foto: Shutterstock)

Studiet forholder sig kun til smertelindring, og oganisationen bag studiet efterlyser mere forskning. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
18 marts 2021

Opdatering 5. april 2021: Efter denne citathistorie blev udgivet, har DR ændret i deres artikel, da "DR er blevet gjort opmærksom på, at Lars Arendt-Nielsens udtalelser har været mere bastante end IASPs udtalelser."

DR har ændret overskrift og indledning, så den ikke vinkler på Lars Arendt-Nielsens udtalelser om, at cannabis ikke lindrer smerter, men derimod på konklusionen af organisationen bag studiet, International Association for the Study of Pain (IASP), om, at "en generel brug af cannabis og cannabinoider til smertelindring kan på nuværende tidspunkt ikke anbefales".

DR præciserer nu også, at "manglen på viden og evidens af høj kvalitet betyder, at de ikke på nuværende tidspunkt kan anbefale en generel brug af cannabis og cannabinoider til lindring af smerter" og "samtidig anerkender IASP, at der er brug for mere forskning på området."

Videnskab.dk har derfor ændret overskriften i denne citathistorie for at afspejle dette.

Herunder er vores oprindelige opsummering af DR's oprindelige artikel:

Cannabis har været et godkendt lægemiddel til smertelindring her hjemme siden 2018, men et nyt stort forskningsprojekt konkluderer nu, at cannabisprodukter ikke virker mod smerter, skriver DR.

»Efter 2,5 års intensivt arbejde med 20 forskere fra hele verden har vi konkluderet, at cannabis ikke har nogen effekt på smerter, men til gengæld er der store chancer for bivirkninger,« siger studiets initiativtager Lars Arendt-Nielsen, professor på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, til DR.

For at undersøge cannabis’ smertelindrende effekt har forskerne systematisk gennemgået den videnskabelige litteratur på området, som sammenlagt rummer over 7.000 patienter fra forskellige studier. 

Det har længe været velkendt, at forskere kan påvise, at cannabis virker godt mod smerter hos dyr, men den samme effekt kan ikke genfindes i mennesker, viser de nye resultater. De udkommer snart som 13 forskellige videnskabelige artikler i tidsskriftet Pain. 

Derimod er der stor risiko for at opleve bivirkninger ved brug af medicinsk cannabis. Oftest i form af svimmelhed, træthed og uopmærksomhed. Mere alvorlige bivirkninger tæller psykoser, selvmordstanker, hukommelses- og koncentrationsbesvær og depression, skriver DR.

Forskerne har ikke kunnet finde stærke nok studier til at sige noget om virkningen af cannabisprodukter, som kun indeholder det ikke-euforiserende stof CBD, og udover smertelindring har de ikke undersøgt andre mulige effekter på sygdomme. 

Videnskab.dk har tidligere skrevet om medicinsk cannabis, hvor forskere har råbt vagt i gevær. Det kan du blandt andet læse om i artiklerne Forskere har advaret mod forsøgsordning med medicinsk cannabis i årevis og Medicinsk cannabis: Så tynd er evidensen for danske patienter.

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.