Gener afgør, om overvægtige bliver syge
20 december 2016

Tre specifikke gener afgør, om overvægtige rammes af sygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme, eller om de forbliver sunde og raske. Det viser ny dansk forskning, skriver Københavns Universitet (KU) i en pressemeddelelse.

Studiet er publiceret i tidsskriftet PLOS ONE.

10-25 procent af de svært overvægtige har ingen sygdomme, og det kan de altså takke generne PTPRE, IL-6R og SLC6A5 for.

Opdagelsen af de tre gener kan på sigt føre til bedre diagnosticering og behandling af metaboliske sygdomme – altså sygdomme som hjertekarsygdomme, slagtilfælde, forhøjet blodtryk og type 2-diabetes, der har at gøre med ændringer i energiomsætning og kredsløb.

Det fortæller professor og leder af kvantitativ genetik og systembiologi på KU, Haja Kadarmideen, der er medforfatter af studiet.

»Vi har undersøgt tusindvis af gener i det menneskelige genom og fundet frem til, at der er tre gener, som opfører sig forskelligt hos henholdsvis raske overvægtige og metabolisk syge overvægtige,« siger han i pressemeddelelsen.

Han forklarer, at generne er stærkt forbundne til hundredvis af andre gener i et netværk, der kan sammenlignes med en lufthavn:

»Hvis der er forstyrrelser i lufthavnen, går det ud over hele lufttrafikken. Det samme gælder for de her gener. Deres opførsel har betydning for, hvorvidt en overvægtig udvikler en metabolisk sygdom. Det baner vejen for at kunne diagnosticere, udvikle lægemidler og målrette behandlingen mod de specifikke gener,« fortsætter Haja Kadarmideen.

LÆS OGSÅ: Dine gener afgør, hvor fed du bliver af sodavand

Elasticiteten i fedtvævet er en af de ting, generne måske påvirker forskelligt. Hos metabolisk syge overvægtige er fedtdepoterne ikke så elastiske som hos raske, så fedtet flyder hurtigere over og spreder sig til blodet og resten af kroppen.

Forskerne fra KU har samlet fedt og væv fra en gruppe svært overvægtige med BMI over 45 og delt dem op i to grupper: de raske og de metabolisk syge. De brugte Big Data til at finde forskelle mellem tusindvis af geners opførsel.

Haja Kadarmideen fortæller, at denne proces var som at lede efter en nål i en høstak. Det spillede en vigtig rolle, at KU samarbejdede med Maastricht University i Holland:

»Fedme er en tilstand, hvor mange forskellige slags væv er involveret. Det er svært at få samlet prøver af de forskellige typer væv, men Maastricht University Medical Centre indsamlede i dette tilfælde væv fra patienter, som undergik fedmeoperationer, og dem fik vi så lov at bruge til den videre forskning. Samarbejder som disse er helt afgørende, for at vi kan blive klogere,« siger Haja Kadarmideen i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Verdens største studie: Så tæt er sammenhængen mellem fedme og gener

LÆS OGSÅ: Overvægtige får lettere infektioner

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.