Annoncørbetalt indhold fra Smag for Livet

Smag for Livet er et forsknings- og formidlingscenter med fokus på madens smag som drivkraft for livsglæde, sundhedsfremme og læring.

Gastrofysik: Derfor skal en pølse serveres med føl’se
Det fysiske indtryk, maden efterlader i ens mund, er også vigtigt for oplevelsen af madens smag.

Bløde chips og blendede hotdogs. I videoen kan du lære, hvorfor mundfølelsen er vigtig for vores smagsoplevelse. (Video: YouTube/Smag for Livet)

Bløde chips og blendede hotdogs. I videoen kan du lære, hvorfor mundfølelsen er vigtig for vores smagsoplevelse. (Video: YouTube/Smag for Livet)

Madens smag har en fysisk dimension: Vi mærker og føler maden og dens struktur. Sansningen sker ofte helt ubevidst, men vi bliver straks mindet om, hvor vigtig den er, hvis maden ikke føles som forventet. Vi reagerer prompte på bløde chips, grynet sovs, tørt brød, sejt kød eller en te som snerper, fordi den har trukket for længe. Denne vigtige fysiske dimension af den totale smagsoplevelse kaldes mundfølelse. I kokkesprog og gastrofysik taler man om madens tekstur.

Tekstur og mundfølelse er helt afgørende og vigtigere end smag og lugt for eksempel for chips og kød, og vores vurdering af kvalitet  - og villighed til at betale en høj pris – er meget forskellig for sejt og mørt kød, uanset hvordan det smager. Det samme gælder for brød, grøntsager, ost og frugt.

Madlavning og kogekunst drejer sig i høj grad om at frembringe den ønskede tekstur af råvarerne og den tilberedte mad, så den føles rigtigt i munden. En af vores allermest elskede retter er et festfyrværkeri af teksturer, og den bliver nærmest uspiselig, hvis ikke mundfølelsen er rigtig. Se hvilken i videoen ovenfor.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om den 'sure' skildpadde her.