Annoncørbetalt indhold fra Smag for Livet

Smag for Livet er et forsknings- og formidlingscenter med fokus på madens smag som drivkraft for livsglæde, sundhedsfremme og læring.

Gastrofysik: Derfor skal en pølse serveres med føl’se
Det fysiske indtryk, maden efterlader i ens mund, er også vigtigt for oplevelsen af madens smag.

Bløde chips og blendede hotdogs. I videoen kan du lære, hvorfor mundfølelsen er vigtig for vores smagsoplevelse. (Video: YouTube/Smag for Livet)

Bløde chips og blendede hotdogs. I videoen kan du lære, hvorfor mundfølelsen er vigtig for vores smagsoplevelse. (Video: YouTube/Smag for Livet)

Madens smag har en fysisk dimension: Vi mærker og føler maden og dens struktur. Sansningen sker ofte helt ubevidst, men vi bliver straks mindet om, hvor vigtig den er, hvis maden ikke føles som forventet. Vi reagerer prompte på bløde chips, grynet sovs, tørt brød, sejt kød eller en te som snerper, fordi den har trukket for længe. Denne vigtige fysiske dimension af den totale smagsoplevelse kaldes mundfølelse. I kokkesprog og gastrofysik taler man om madens tekstur.

Tekstur og mundfølelse er helt afgørende og vigtigere end smag og lugt for eksempel for chips og kød, og vores vurdering af kvalitet  - og villighed til at betale en høj pris – er meget forskellig for sejt og mørt kød, uanset hvordan det smager. Det samme gælder for brød, grøntsager, ost og frugt.

Madlavning og kogekunst drejer sig i høj grad om at frembringe den ønskede tekstur af råvarerne og den tilberedte mad, så den føles rigtigt i munden. En af vores allermest elskede retter er et festfyrværkeri af teksturer, og den bliver nærmest uspiselig, hvis ikke mundfølelsen er rigtig. Se hvilken i videoen ovenfor.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk