Gaaab! Derfor er din hjerne ligeglad med EU
»Vores politiske instinkter er bygget til et liv i små grupper, hvor vi kan se hinanden i øjnene,« fortæller professor i politisk psykologi i denne uges ‘Brainstorm’.
EU podcast EP-valg

Videnskab.dk's hjernepodcast 'Brainstorm' undersøger i denne uge, hvorfor Den Europæiske Union er så svær at fatte interesse for. (Foto: Shutterstock)

Videnskab.dk's hjernepodcast 'Brainstorm' undersøger i denne uge, hvorfor Den Europæiske Union er så svær at fatte interesse for. (Foto: Shutterstock)

Søndag 26. maj kalder stemmeurnerne for første gang i den dobbelte valgkamp, der lige nu finder sted.

Mens avisforsider og programflader er plastret til med Folketingsvalget, så flyver Europaparlamentsvalget i den grad under radaren.

Det kan der være mange årsager til. Stemmeprocenterne viser dog, at befolkningen generelt interesserer sig mindre for det abstrakte EU-valg end de mere lokale Folketings- og kommunalvalg.

Det samme gælder for ‘Brainstorm’-værterne, Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen, der i dette afsnit af podcasten spørger, hvorfor manges hjerner har så svært ved at finde interesse i Den Europæiske Union.

LÆS OGSÅ: Valg: Sådan får vi flere til at stemme

Hvad er 'Brainstorm'?

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s nyeste podcast-satsning.

'Brainstorm' kommer til at bestå af 45 episoder om hjernen, der udkommer på mandage i hele 2019.

Værterne er podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch og journalist Asbjørn Mølgaard Sørensen.

'Brainstorm' er sponsoreret af Lundbeckfonden, men Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

EU er for abstrakt for stenalderhjernen

For at nærme sig et svar plukker ‘Brainstorm’ i denne uge hele fire forskerhjerner.

Heriblandt Marlene Wind, professor og leder af Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet, og Claes De Vrees, professor i politisk kommunikation på University of Amsterdam, der begge peger på, at skylden især ligger hos medierne.

En anden forklaring findes i, at vores hjerner slet ikke er gearede til moderne politiske og abstrakte institutioner som EU, fortæller Michael Bang Petersen, professor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, i podcasten:

»Vores politiske instinkter er bygget til et liv i små grupper, hvor vi kan se hinanden i øjnene,« fortæller Michael Bang Petersen og tilføjer:

»Det er nemmere at forestille sig en dansk kontanthjælpsmodtager, end det er at forestille sig en præst eller bonde eller spansk arbejder.«

Også Henrik Skovlund, lektor i socialpsykologi ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet, giver sin forklaring, som du selvfølgelig kan høre i podcasten.

Forstå, hvorfor du ikke forstår (eller bare ikke interesserer dig for) EU ved at lytte til hele podcasten.

LÆS OGSÅ: Politikere gør EU-debat kedelig​

LÆS OGSÅ: Forskere: Danske topkandidater vil ikke få mærkesager igennem i Europa-Parlamentet

Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform.

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Videnskab.dk's julekalender - tryk på en julekugle

Fra alle os til alle jer klimanisser: Her er årets grønneste julekalender. Giv julekuglerne et dask for at åbne dagens låge. Du kan følge julekalenderen i Facebook-gruppen RED VERDEN.

Tryk på kuglerne for at åbne lågerne. Når du har åbnet en låge, kan du læse teksten ved at scrolle med musen eller swipe på mobilen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.