Fup og fakta om kønshormoner: Hvordan påvirker de egentlig hjernen?
Hjernepodcasten Brainstorm er tilbage med sin anden episode i denne sæson, og nu er det kønshormonerne, der står for skud.
brainstorm kønshormoner hjernen testosteron påvirkning østrogen

Kønshormoner har rigtigt nok en påvirkning på, hvordan vores hjerner fungerer, men det er forkert at dele vores hjerner hårdt op i to køn, mener forskerne fra Aarhus Universitet. (Foto: Shutterstock)

Kønshormoner har rigtigt nok en påvirkning på, hvordan vores hjerner fungerer, men det er forkert at dele vores hjerner hårdt op i to køn, mener forskerne fra Aarhus Universitet. (Foto: Shutterstock)

Testosteron gør mænd voldelige og risikovillige, mens østrogen giver kvinder humørsvingninger.

Du har måske hørt, at testosteron eller østrogen påvirker hjernen og kan have indflydelse på vores adfærd.

Eksempelvis at testosteron er et mande-hormon, og at østrogen er et kvindehormon, og at der på øverste etage koger en kemisk suppe, der udgør vores personlighed og kønsidentitet.

Men er det nu også rigtigt?

Brainstorm-værterne Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen har hevet fat i Michael Winterdahl, der er lektor i 'neuroimaging', og klinisk professor Claus Højbjerg Gravholt for at høre, hvad de mener om kønshormonernes indflydelse på os.

Om Brainstorm

’Brainstorm' er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - udkommer fredage.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.

Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være støtte fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Kønshormoner skaber forskellige køn

I fosterstadiet er kønshormonerne noget, vi 'bader i', når vi ligger i vores mødres maver, og scanner man fosteret, kan lægerne allerede i uge 7 af graviditeten se, om det er en dreng eller en pige.

Det er særligt hypofysen, en lille kirtel på størrelse med en ært, der sidder på hjernens underside, der styrer kønshormonernes indflydelse på os. 

Den fungerer som en satellit, der sender beskeder til vores kønsorganer om, at de skal producere østrogen og testosteron.

Kønshormonerne har altså meget at sige om udviklingen af vores kognition, som man kalder den måde, hjernen tænker på.

Men hvis man ser på mennesker i større grupper, påpeger Claus Højbjerg Gravholdt, at der måske ikke er så stor forskel på kønnene i det hele taget.

Du kan høre meget mere om, hvordan det hele forholder sig i Videnskab.dks nyeste hjernepodcast!

Du kan også læse vores artikel om et nyt p-pille-studie, der har gjort forskerne lidt klogere på hvordan p-pillerne indvirker på kvinders hjerner: Endnu et studie viser, hvordan p-piller ændrer på kvinders hjernekemi.

Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk