Fup og fakta om kønshormoner: Hvordan påvirker de egentlig hjernen?
Hjernepodcasten Brainstorm er tilbage med sin anden episode i denne sæson, og nu er det kønshormonerne, der står for skud.
brainstorm kønshormoner hjernen testosteron påvirkning østrogen

Kønshormoner har rigtigt nok en påvirkning på, hvordan vores hjerner fungerer, men det er forkert at dele vores hjerner hårdt op i to køn, mener forskerne fra Aarhus Universitet. (Foto: Shutterstock)

Kønshormoner har rigtigt nok en påvirkning på, hvordan vores hjerner fungerer, men det er forkert at dele vores hjerner hårdt op i to køn, mener forskerne fra Aarhus Universitet. (Foto: Shutterstock)

Testosteron gør mænd voldelige og risikovillige, mens østrogen giver kvinder humørsvingninger.

Du har måske hørt, at testosteron eller østrogen påvirker hjernen og kan have indflydelse på vores adfærd.

Eksempelvis at testosteron er et mande-hormon, og at østrogen er et kvindehormon, og at der på øverste etage koger en kemisk suppe, der udgør vores personlighed og kønsidentitet.

Men er det nu også rigtigt?

Brainstorm-værterne Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen har hevet fat i Michael Winterdahl, der er lektor i 'neuroimaging', og klinisk professor Claus Højbjerg Gravholt for at høre, hvad de mener om kønshormonernes indflydelse på os.

Om Brainstorm

’Brainstorm' er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - udkommer fredage.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.

Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være støtte fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Kønshormoner skaber forskellige køn

I fosterstadiet er kønshormonerne noget, vi 'bader i', når vi ligger i vores mødres maver, og scanner man fosteret, kan lægerne allerede i uge 7 af graviditeten se, om det er en dreng eller en pige.

Det er særligt hypofysen, en lille kirtel på størrelse med en ært, der sidder på hjernens underside, der styrer kønshormonernes indflydelse på os. 

Den fungerer som en satellit, der sender beskeder til vores kønsorganer om, at de skal producere østrogen og testosteron.

Kønshormonerne har altså meget at sige om udviklingen af vores kognition, som man kalder den måde, hjernen tænker på.

Men hvis man ser på mennesker i større grupper, påpeger Claus Højbjerg Gravholdt, at der måske ikke er så stor forskel på kønnene i det hele taget.

Du kan høre meget mere om, hvordan det hele forholder sig i Videnskab.dks nyeste hjernepodcast!

Du kan også læse vores artikel om et nyt p-pille-studie, der har gjort forskerne lidt klogere på hvordan p-pillerne indvirker på kvinders hjerner: Endnu et studie viser, hvordan p-piller ændrer på kvinders hjernekemi.

Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.