Fra krokodillen til chimpansen: Her er fem fascinerende dyrehjerner
I denne uges 'Brainstorm' kan du blandt andet få svar på, hvilket dyr i Zoo der er det dummeste.

Ved at studere dyrenes mærkelige hjerner, kan vi ikke bare blive klogere på dyrene, men også hjernen generelt. (Foto: Zoologisk Have / Frank Rønsholt)

Ved at studere dyrenes mærkelige hjerner, kan vi ikke bare blive klogere på dyrene, men også hjernen generelt. (Foto: Zoologisk Have / Frank Rønsholt)

Hvorfor er zebraen savannens taxa-chauffører? Hvorfor fungerer krokodillens hjerne som en vaskemaskine? Hvordan kan man se på myreslugerens hjerne, at den har en god lugtesans?

‘Brainstorm’-redaktionen hopper op i firehjulstrækkeren og tager på hjernesafari i Zoologisk Have i København.

Hvad er 'Brainstorm'?

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s nyeste podcast-satsning.

'Brainstorm' kommer til at bestå af 45 episoder om hjernen, der udkommer på mandage i hele 2019.

Værterne er podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch og journalist Asbjørn Mølgaard Sørensen.

'Brainstorm' er sponsoreret af Lundbeckfonden, men Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

Det er nemlig ikke kun menneskers hjerne, der tiltrækker opmærksomhed fra forskerne.

Ved at studere dyrenes mærkelige hjerner kan vi ikke bare blive klogere på dyrene, men også hjernen generelt, fortæller Mads Frost Bertelsen, dyrlæge i Zoologisk Have i København og adjungeret professor på Københavns Universitet:

»Der er overraskende mange ting, vi ikke ved om hjernen. At studere dyr, som er rigtig gode til noget, og at sammenligne deres hjerne med nogle andre dyr, der er gode til noget andet, kan give fingerpeg om, hvad de forskellige dele af hjernen gør.«

LÆS OGSÅ: Ja og nej: Dyr har 'følelser', men de er ikke menneskelige

Dyrehjerner er mindre påvirket af kultur

‘Brainstorm’ svinger også forbi Aalborg Universitet for at tale med Jonas Kristoffer Lindeløv, adjunkt ved Center for Kognitiv Neurovidenskab på Aalborg Universitet.

Jonas Kristoffer Lindeløv forsker i rehabilitering efter hjerneskade, og hvordan man kan øge kognitive funktioner, som kræver, at han er opdateret på hele litteraturen om dyrehjerner og dyrestudier.

Han fortæller, at der mange fordele ved at arbejde med dyrehjerner. En af dem er, at de ikke på samme måde som menneskers er ‘forurenet’ af kultur.

»Vores hjerner udvikler sig forskelligt, afhængigt af hvilket miljø vi opfostres i. Her er forskellen mindre hos dyr,« fortæller han i podcasten.

Hør resten af podcasten, hvor Mads Frost Bertelsen åbner for sit hjernekøleskab og afslører, hvilket dyr i Zoo der er det dummeste.

LÆS OGSÅ: Blæksprutter har 9 hjerner

LÆS OGSÅ: Dyrs hjerner opfatter ikke højder

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk