Hjernekræft helt tæt på ligner en rosestilk med torne
Hvordan ser hjernekræftceller egentlig ud? Det kan du få svar på i denne artikel.
Fotokonkurrence 2019

Billedet, der er døbt Brain cancer cell on the go, viser hjernekræftceller af typen 'glioblastoma multiforme' i bevægelse, som er farvet for DNA (blå) og actin cytoskelet (rød). Cellen i centrum er polynukleær, hvilket vil sige at den indeholder flere cellekerner og dermed mere DNA - hvilket ofte bliver associeret med kræft-stamceller, lyder det fra Johann Mar Gudbergsson, der er forskeren bag billedet. (Foto: Johann Mar Gudbergsson)

Billedet, der er døbt Brain cancer cell on the go, viser hjernekræftceller af typen 'glioblastoma multiforme' i bevægelse, som er farvet for DNA (blå) og actin cytoskelet (rød). Cellen i centrum er polynukleær, hvilket vil sige at den indeholder flere cellekerner og dermed mere DNA - hvilket ofte bliver associeret med kræft-stamceller, lyder det fra Johann Mar Gudbergsson, der er forskeren bag billedet. (Foto: Johann Mar Gudbergsson)

Hjernekræft er en frygtelig sygdom, der rammer flere hundrede danskere hvert år. Derfor er det også paradoksalt, at et nærbillede af hjernekræftceller kan se helt poetisk smukt ud, som en rosestilk med torne på en mørk baggrund.

Men det er altså det, som teknikken 'structured-illumination microscopy' medfører, når de muterede celler bliver forstørret i et mikroskop.

Fotoet, der er døbt 'Brain cancer cell on the go', er taget af Johann Mar Gudbergsson, der er ph.d.-studerende på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet:

»Billedet viser hjernekræftceller af typen 'glioblastoma multiforme' i bevægelse, som er farvet for DNA (blå) og actin cytoskelet (rød). Cellen i centrum er polynukleær, hvilket vil sige, at den indeholder flere cellekerner og dermed mere DNA – hvilket ofte bliver associeret med kræft-stamceller,« forklarer han til Videnskab.dk.

Håber på større succesrate af behandling

Forskningen bag billedet, der er en del af Danmarks Grundforskningsfonds fotokonkurrence 2019, handler om at forstå de kræftceller, som invaderer det raske hjernevæv, da de er særligt svære at få bugt med gennem de nuværende former for behandling.

»Vi undersøger cellers invasive egenskaber og håber, at det i sidste ende kan resultere i, at der vil være større succesrate for udvikling af kræftbehandlinger i fremtiden,« siger Johann Mar Gudbergsson og tilføjer:

»Jeg håber, at folk bliver draget af det æstetiske i billedet, så de begynder at interessere sig for forskningen bag.«

Du kan stemme på dit favoritbillede her på Videnskab.dk i perioden mellem 12. og 21. marts.

LÆS OGSÅ: Stor uenighed: Kan uhelbredelig hjernekræft bekæmpes med immunterapi?

LÆS OGSÅ: Indledende forsøg: Skræddersyet vaccine mod hjernekræft er en mulighed

Sådan foregår fotokonkurrencen

Danmarks Grundforskningsfond startede sidste år, 2018, en fotokonkurrence, hvor billeder fra grundforskernes dagligdag blev indsendt og vurderet af en jury.

Igen i år arbejder Videnskab.dk sammen med Danmarks Grundforskningsfond om at formidle forskernes billeder, men denne gang får I, kære læsere, også mulighed for at stemme på jeres favorit blandt de ti udvalgte fotos.

Det foregår her på Videnskab.dk i perioden 12. til 21. marts 2019. 

Om konkurrencen skriver Danmarks Grundforskningsfond:

»Danmarks Grundforskningsfond har iværksat fotokonkurrencen, fordi fonden ønsker at udbrede, hvordan videnskabelige fremskridt hver dag skaber ny viden og udvikler verden omkring os. Dette kan gøres ved at fortælle historierne om forskernes videnskabelige fremskridt og opdagelser ved hjælp af et foto som en visuel indgangsvinkel. Via fascination og æstetik har billeder evnen til at åbne forskningens verden på indbydende og overraskende vis.«

Fonden har desuden nedsat en jury bestående af:

  • Christine Buhl Andersen, Direktør, Ny Carlsberg Glyptoteket
  • Louise Wolthers, Forskningsansvarlig/kurator, Hasselbladstiftelsen
  • Minik Rosing, Professor Statens Naturhistoriske Museum, medlem af Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse og Louisianas bestyrelse

De skal udenom Videnskab.dk's læserkonkurrence vurdere omkring 100 fotos, der i alt er indsendt til konkurrencen, og vil offentliggøre resultatet senere i marts.

Dommerpanelet vurderer billederne efter følgende kriterier:

  • I hvilken grad vækker fotografiet følelser hos publikum
  • I hvilken grad fungerer fotografiet som visuel indgang til historien bag et specifikt forskningsresultat
  • Fotografiets æstetiske kvalitet

Læs mere om konkurrencen på Danmarks Grundforskningsfonds hjemmeside

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce:

Det sker

Se flere events