Fostre ser efter ansigter inde fra mors mave
Kilde: 
09 juni 2017

gravid foster lys skygge

Fostre helt ned til 34. uge foretrækker at kigge efter menneskelige ansigter, viser et nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Tidligere forskning har fortalt os, at børn er meget optagede af ansigter allerede som spæde. 

Nu har man for første gang fundet bevis på, at børn, ikke bare som spæde, men helt fra fosterstadiet, når de er i mors mave, er stærkt optagede af de ansigter, der kan fornemmes på den anden side af maveskindet, skriver sciencedaily.com.  

»Vi har vist, at fostre kan skelne mellem forskellige former, og at de foretrækker at kigge på ansigtslignende former, fremfor ikke-ansigtslignende former,« fortæller Vincent Reid, professor i psykologi fra Lancaster University i Storbritannien, til sciencedaily.com. 

»Vi har kendt til adfærden blandt babyer i årtier, men den har indtil nu ikke været forsøgt undersøgt hos fostre.«

Forskerne har undersøgt fostrenes adfærd ved at projicere lys gennem livmodervæggen hos gravide kvinder. Sådan kunne de observere, at fostre på helt ned til 34 uger vendte ansigtet og kiggede efter ansigtslignende former fremfor ikke-ansigtslignende former.

Studiet bekræfter ydermere, at fostre har nok lys i livmoderen til at kunne opleve en form for visuel stimulering. Vincent Reid anbefaler derfor heller ikke, at gravide mødre sender lys gennem livmodervæggen, som man har gjort i studiet, fortæller han til sciencedaily.com.

Studiet er blevet offentligjort i tidskriftet Current Biology.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.