Forskningen er lovende: Hjemmetest kan være et nyt våben i den danske corona-kamp
De bruges i USA, og vi bør overveje det herhjemme, mener dansk virus-professor, der samtidig afviser, at det bliver en decideret 'game changer'.

Hjemmetest kan blive et nyt våben mod corona, da det minimerer risikoen for at smitte. Amerikanske studier viser, at testsvarene er lige så gode som, hvis testen bliver taget af sundhedspersonale. (Foto: Shutterstock)

Hjemmetest kan blive et nyt våben mod corona, da det minimerer risikoen for at smitte. Amerikanske studier viser, at testsvarene er lige så gode som, hvis testen bliver taget af sundhedspersonale. (Foto: Shutterstock)

Den danske teststrategi står i øjeblikket på to ben, men måske kunne man tilføje et ekstra. 

Vi har de faste COVID-19-teststeder, der giver svar efter en dags tid, og så findes der hurtigtest, hvor du går ind fra gaden og får svar med det samme, hvilket er smart, hvis man vil sikre sig inden et fysisk møde eller en middagsaftale. 

Men tænk, hvis du havde et lager af billige test derhjemme mellem mundbindene og håndspritten. Så slipper du for at stavre ned i en testkø, hvis du skal noget vigtigt, og får du et positivt svar, inden du springer ud af hoveddøren, kan du lade dig isolere med det samme. Dermed minimerer du risikoen for at smitte.

Den slags hjemmetest bruges nu i USA, hvor den amerikanske lægemiddelstyrelse, U.S. Food and Drug Administration (FDA), i november 2020 godtog den første, og i Storbritannien kan man også bestille hjemmetest til døren, inden man skal på hospitalet for eksempel.  

Brugen af hjemmetest som et led i corona-strategien har ikke rigtig været diskuteret i Danmark, men det er på tide, at vi tager debatten, mener professor i virologi Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet: 

»Man kan vinde rigtig meget ved at teste hyppigt. Hvis folk eksempelvis kunne teste sig tre gange om ugen, er jeg ikke i tvivl om, at det ville have en effekt på smitten. Derfor tænker jeg også, at hjemmetest er en mulighed, der er værd at afsøge,« siger virus-professoren til Videnskab.dk.

PCR-test, der tages på de faste COVID-teststeder, er dog stadig de sikreste, og en hjemmetest ville skulle ses som alternativ til de hurtige antigentest, understreger Allan Randrup Thomsen.

Den danske teststrategi består af PCR-test og hurtige kviktest. Læs om forskellene her. (Grafik: Frederik Guy Hoff Sonne)

Lovende undersøgelser på hjemmetest

Et par studier - også fra USA - har givet lovende resultater på brugen af hjemmetest.

For eksempel viser et studie med 354 COVID-patienter i Journal of Clinical Microbiology fra august 2020, at en hjemmetest kan være lige så effektiv som den, man får taget på de amerikanske hospitaler og testcentre. 

I studiet sammenlignede de en dyb næsetest, der også bruges til de danske hurtigtest, foretaget af sundhedspersonale med spyttest, snottest og kombineret snot- og dyb næsetest, der alle blev indsamlet i hjemmet af patienterne selv og siden sendt til laboratoriet.  

Spyttest og kombineret snot- og dyb næsetest indsamlet i hjemmet viste sig at give lige så solide resultater som de dybe næsetest, der blev indsamlet af sundhedspersonale.

I en mindre undersøgelse fra Stanford University, der i juni 2020 blev beskrevet i et såkaldt ‘letter’ i Journal of the American Medical Association (JAMA), fandt forskerne også lovende resultater ved hjemmetest.

Her tog 30 COVID-patienter selv en dyb næsetest, samtidig foretog sundhedspersonale en lignende test. 29 af de 30 patienter fik en lige så god test ved at tage den selv. 

»En prøveindsamling, der sikkert og nemt kan udføres af patienten i bilen eller derhjemme, kan reducere eksponeringen (for virus, red.) hos sundhedspersonale og gøre det muligt at indsamle langt flere tests,« forklarede en af forskerne bag, Yvonne Maldonado, professor i infektionssygdomme på Stanford University, i en pressemeddelelse.

15. januar 2021 bragte tidsskriftet JAMA Internal Medicine så en systematisk gennemgang af 16 studier med i alt 5.922 patienter, der har målt effekten af spyttest sammenlignet med de udbredte dybe næsetest, og konklusionen var utvetydigt, at spyttest var lige så effektive.

Det kan være endnu et argument for hjemmetest, da spyttest bliver anset som en oplagt metode til hjemmetest, fordi de er nemmere at håndtere for almindelige mennesker, lyder vurderingen fra forskerne i JAMA, og det er Allan Randrup Thomsen grundlæggende enig i:

»Spyttest er ideel som hjemmetest, da det er meget nemmere, end hvis folk skal sidde med en pind i næsen. Noget af det vigtigste ved en hjemmetest er selvfølgelig, at folk i praksis er i stand til at tage den selv,« forklarer han.

Hjemmetest i USA

I USA har FDA siden 17. november 2020 godkendt tre forskellige hjemmetests.

  1. Først godkendte FDA Lucira Health’s ‘All-In-One’-test, der koster cirka 300 kroner stykket. Testen er dog ikke produceret i stor nok skala til, at den bliver solgt nationalt før foråret - og så kræver det en henvisning fra lægen, før man kan købe testen.
  2. Anden test, der blev godkendt af FDA, er lavet af det australske firma Ellume. Den koster cirka 180 kroner, og man behøver ikke en lægehenvisning for at købe den. Den er dog heller ikke produceret i stor nok skala til, at den kan udrulles nationalt - endnu.
  3. Den tredje - og måske mest lovende - hjemmetest hedder BinxNOW, og det forventes, at den vil blive produceret i stor nok skala til at blive solgt i hele USA. Den kræver ingen henvisning og koster cirka 150 kroner.

Kilde: How do home tests for coronavirus work? Where can I get one? (Washington Post, 17. december 2020)

I en utopisk verden kunne det udrydde corona

Det lyder jo meget let, og hvis alle danskere bare havde bunkevis af tests liggende i toiletskabet derhjemme og kunne teste sig hver dag, kunne vi udrydde virussen hurtigt. Eller hvad?

»I princippet ville scenariet, som du beskriver, kunne fungere,« siger Niels Høiby, overlæge og professor i klinisk mikrobiologi på Rigshospitalet, men, tilføjer han, der er af flere grunde nok lidt af en utopi lige nu. 

For det første vurderer Niels Høiby - på trods af de omtalte studier - ikke, at der findes tests, der er optimale og billige nok til at udrulle en omfattende hjemmetest-strategi:

»Testen skal være nem at aflæse for almindelige mennesker ligesom en graviditetstest eller et termometer, og så skal de være til at betale,« lyder det fra Niels Høiby.

De billigste hjemmetest, der sælges i USA, koster 25 dollars (i omegnen af 150 kroner) per styk, og det er stadig for dyrt, hvis den skal tages flere gange om ugen. mener Niels Høiby, der grundlæggende er skeptisk overfor at skære sundhedspersonalet ud af ligningen:

»For det første ville der være mange, der ikke ville være i stand til at tage testen selv. Her tænker jeg på ældre og meget syge eller svage borgere og psykisk syge for eksempel. Jeg kan godt være betænkelig ved at lægge så meget ansvar over på borgerne.«

»Der er også aspektet i smitteopsporing og nære kontakter. Hvis hjemmetest skulle udrulles, så skulle det være forbundet med en app, så man kunne melde ind til myndighederne, at man var positiv, og så kunne de tage sig af smitteopsporingen derfra,« vurderer Niels Høiby.

Dansk firma har hjemmetest undervejs

Det danske biotekselskab BioPorto har siden foråret samarbejdet med forskere fra SDU om at udvikle en hjemmetest til corona.

Lige nu er deres test i en afgørende fase, hvor uafhængige forskere fra det amerikanske universitet UC Davis undersøger, hvor god testen er. Den skal som minimum have en specificitet på 80 procent.

BioPortos administrerende direktør Peter Mørch Eriksen oplyser til Videnskab.dk, at der kan gå mellem 1 til 2 uger, før de får svar på kvalitetsmålingen. Siden ansøger BioPorto om at få den godkendt på det europæiske og amerikanske marked.

Testen kommer til at koste mellem 100-120 kroner per styk.

Skal ses som et supplement

Allan Randrup Thomsen peger ligeledes på, at det skal kunne svare sig økonomisk, før idéen om en mere omfattende hjemmetest giver mening:

»Hvem skal betale? Og hvor meget må de koste? Der skal nok laves en form for cost-benefit-analyse på det,« lyder det fra virologen, der heller ikke tror på, at hjemmetest bliver et decideret supervåben mod corona:

»Jeg tror ikke, at vi når til et punkt, hvor hjemmetest kan udrydde coronavirus. Det skal ses som et supplement eller ‘add on’ (tilføjelse, red.) til strategien. Sundhedsfagligt vil jeg bestemt ikke afvise, at det kan give mening,« fortæller Allan Randrup Thomsen.

Hjemmetest kan eksempelvis blive et vigtigt supplement senere i pandemien, når smittetrykket er lavere, og vi venter på, at alle bliver vaccineret, forklarer Allan Randrup Thomsen:

»Her kunne hjemmetest være ideelt til dem, der går på arbejde, men ikke er vaccinerede endnu. Det ville både lette trykket på sundhedspersonalet, og det ville måske tillade, at vi kunne åbne samfundet hurtigere op. Derfor er det også værd at undersøge.«

Hjemmetest mod corona? Sådan kan det se ud ifølge det australske firma Ellume, der har udviklet en hjemmetest, som nu sælges i USA. (Foto: Ellume)

Kan være aktuel i specielle ‘cases’

De to forskere vurderer altså ikke hjemmetesten til at være en game-changer i corona-spillet her og nu, hvilket den ellers er blevet solgt som i nogle amerikanske medier og i en forskerkommentar hos tidsskriftet PNAS.

Men der er et potentiale, og måske kan det allerede udfoldes inden alt for længe. I sidste uge (13. januar 2021) opfordrede justitsminister Nick Hækkerup (S) alle, der stadig går på arbejde, til at lade sig teste en gang om ugen. 

I den sammenhæng kunne en hjemmetest være meget handy, mener Allan Randrup Thomsen.

»Når justitsministeren siger, at folk, der går på arbejde, bør testes en gang om ugen, kunne man sagtens tænkte, at en hjemmetest ville være nyttig,« vurderer virologi-professoren.

Idéen møder opbakning fra Niels Høiby:

»Jeg mener, at det er en dødsdømt idé, at folk, der går på arbejde, skal ned og stå i kø til en test en gang om ugen. Her kunne en hjemmetest være et smart alternativ,« siger overlægen, der også repræsenterer Liberal Alliance i regionsrådet i Region Hovedstaden.

Niels Høiby mener ligeledes, at en hjemmetest ville give mening i andre specielle situationer som hos studerende, der skal møde fysisk til eksamen eller sundhedspersonale, der skal møde ind på job.

Videnskab.dk har kontaktet Sundhedsministeret, Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen for at få dem til forholde sig til potentialet i hjemmetests, men de er ikke vendt tilbage på Videnskab.dk’s henvendelser.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk