Forskere: Velkendt, at influenzavaccine ikke virker på raske voksne
Vaccination mod influenza har ifølge en ny undersøgelse kun en lille effekt på influenzasymptomer hos sunde og raske voksne. Det er ikke overraskende, mener forskere og understreger, at det stadig er vigtigt for særligt udsatte at blive vaccineret.

Vaccinen har en beskyttelse på omkring 60 procent hos raske voksne, men den beskytter ikke om influenzalignende symptomer. (Foto: Shutterstock)

Vaccinen har en beskyttelse på omkring 60 procent hos raske voksne, men den beskytter ikke om influenzalignende symptomer. (Foto: Shutterstock)

 

Hvis du er en sund og rask voksen, så behøver du ikke en influenzavaccine. Sådan lyder konklusionen i en stor undersøgelse fra The Cochrane Collaboration (se faktaboks), der har kigget på 90 studier på området.

Ifølge studiet skal 71 personer vaccineres, hvis man vil undgå bare ét tilfælde af influenza, og vaccination viser ingen effekt på antallet af fraværsdage og hospitalsindlæggelse.

Intet reelt nyt om influenzavaccine

Historien kørte rundt i danske medier i weekenden som en stor nyhed, men det er faktisk bare gammel vin på nye flasker, lyder det fra danske forskere.

»Når det gælder raske voksne, så er der ikke den store gevinst i at lade sig vaccinere, og det samlede antal sygedage påvirkes ikke væsentligt af en vaccination. Det er en kendt observation,« siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi på Institut for International Sundhed og Immunologi på Københavns Universitet. 

Overlæge Tyra Krause fra Statens Serum Institut er heller ikke overrasket over studiets resultater.

Fakta

The Cochrane Collaboration er et globalt, uafhængigt netværk af blandt andet forskere og overlæger, som giver informationer om virkninger af behandlinger og forebyggelse i sundhedsvæsenet. De laver systematiske oversigter, hvor de kvalitetsvurderer enkelte forsøg og laver en opsummering af resultaterne. Kilde:Cochrane Collaboration

»Ifølge studiet beskytter influenzavaccinen 6 ud af 10 mod influenza, men den har ingen effekt på indlæggelse. Det er ikke overraskende, da unge og raske mennesker ikke har en øget risiko for alvorlig influenza. Derfor anbefaler vi den kun til risikogrupperne,« siger Tyra Krause, der er overlæge, afsnitsleder og ansvarlig for overvågningen af influenza på Statens Serum Institut.

Risikogrupperne er:

  • ældre over 65
  • gravide
  • kronisk syge og
  • overvægtige 

Alle fire grupper har større risiko for at få svære komplikationer af influenza, der kan medføre dødsfald.

Vaccinen beskytter ikke mod symptomer

Ud over at se på antallet af sygedage, har Cochrane også set på, hvor godt vaccinen beskytter mod influenzalignende symptomer som feber og tør hoste. Her viste det sig, at der skal 40 vaccinerede personer til for at undgå ét tilfælde med influenzasymptomer.

Og det er også forventeligt, siger Tyra Krause.

Fakta

Cochranes studie tager udgangspunkt i 90 studier, der har sammenlignet effekten af influenzavaccine med placebo og ingen vaccine i forsøgspersoner. Over otte millioner mennesker har til sammen været med i de enkelte studier, som Cochrane har taget udgangspunkt i. Kilde: Cochrane-undersøgelsen

»Hvis man kigger på de influenzalignende symptomer, så er effektiviteten ikke særlig god. Det skyldes, at du kan have influenzalignende symptomer uden at have influenza. Ofte vil du være smittet med andre luftvejssygdomme. Når du kigger på en hel influenzasæson, er det måske kun 10 procent af dem, der er gået til lægen med influenzalignende symptomer, der har influenza,« siger Tyra Krause.

Effekt af influenzavaccine varierer

Grunden til, at 71 personer ifølge undersøgelsen skal vaccineres, før én person går fri af influenza, er, at risikoen for at få influenza gennem en hel sæson ikke er særlig stor.

Men man skal passe på, når man ser på den generelle effekt af influenzavacciner, for de er vidt forskellige fra de raske til folk i risikogrupperne, pointerer forskerne.

»Effekten af vaccinen er forskellig fra risikogrupperne og de raske. Hos de raske vil man se på, hvor mange dage man er væk fra arbejde, mens effekten gøres op i dødelighed og hospitalsindlæggelse hos risikogrupperne.«

»Vaccinen tager toppen af infektionen, så den ikke udvikler sig så alvorligt og mildner sygdomsforløbet, og det betyder væsentlig mere hos de ældre end de yngre,« siger Allan Randrup Thomsen.

Risikogrupperne bør vaccineres

Fakta

Det kan nogle gange være svært at undersøge effekten af influenzavacciner, fordi folk, der får en almindelig forkølelse eller anden luftvejsinfektion, taler om det som en influenza. Selvom det ikke er en influenza. Det kan give en del ’støj’ i forhold til vaccinens reelle effekt. Kilde: Allan Randrup Thomsen

Selvom man vaccineres mod influenza, så beskytter vaccinen ifølge Allan Randrup Thomsen og Tyra Krause ikke 100 procent. Det skyldes blandt andet, at influenzavirus ændrer sig fra år til år, og immunforsvaret bliver dårligere til at respondere på vacciner med alderen.

Cochrane undersøgte derfor sidste år effekten af influenzavaccination hos ældre over 65 år. Deres studie viste, at det heller ikke kunne betale sig for ældre at blive vaccineret mod influenza.

Det undrede influenzaforsker Ab Osterhaus sig over. Sammen med et hold forskere undersøgte han igen effekten, og de konkluderede, at det godt kan give mening for de ældre at blive vaccineret.

»Ældre mennesker er i risikozonen for at blive hårdt ramt af influenza, og de kan også have sværere ved at komme sig end den øvrige befolkning. Vaccinen mindsker risikoen for både sygdom af influenza og dødelighed,« siger Ab Osterhaus, der er professor i virologi på Erasmus Medical Center, i en artikel på Videnskab.dk.

Allan Randrup Thomsen bakker op om, at ældre over 65 år og andre folk i risikogrupperne bør vaccineres.

»Der er en klar indikation på, at personer i risikogrupperne skal vaccineres, da influenzavirus kan føre til alvorlige sygdomme og død i disse grupper,« siger han.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk