Almindelige mennesker er langt mindre modtagelige over for falske nyheder, hvis de får en videns-‘vaccination’, inden de når at læse dem. Det viser forskning fra blandt andet University of Cambridge, skriver universitetet i en pressemeddelelse.
»Ideen er at komme med et kognitivt repetoire, der hjælper med at opbygge modstand mod misinformation, sådan at næste gang folk støder på det, er de mindre modtagelige,« siger ph.d. Sander van der Linden fra University of Cambridge i pressemeddelelsen.
Han er medforfatter til det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet Global Challenges.
LÆS OGSÅ: Guide: Bliv en kritisk læser af nyheder om forskning
I det nye studie skulle 2.000 mennesker fra et bredt udsnit af den amerikanske befolkning vurdere, hvor stor enighed, der er i det videnskabelige miljø om de menneskeskabte klimaforandringer.
Hvis forskerne både præsenterede forsøgspersonerne for falske og retvisende klimanyheder, udlignede de to stykker af information hinanden, sådan at forsøgspersonerne ikke ændrede deres grundholdning.
»Det er ikke rart at tænke på, at misinformation er så effektfuldt i vores samfund,« siger Sander van der Linden i pressemeddelelsen.
LÆS OGSÅ: Clickbait: Disse danske medier snyder dig til at klikke
To andre grupper af forsøgspersoner modtog også én ud af to forskellige ‘vaccinationer’, inden de blev præsenteret for enten den sandfærdige eller den retvisende nyhed:
- En ‘generel vaccination’, der bestod i en advarsel om, at ‘visse politisk motiverede grupper bruger misvisende taktikker for at overbevise befolkningen om, at der er en masse uenighed blandt forskerne.’
- Og en ‘detaljeret vaccination’, der pillede den falske nyhed fra hinanden ved for eksempel at fremhæve åbenlyse fejl og mangler.
LÆS OGSÅ: Fup-forsker: Jeg snød millioner til at tro, at chokolade slanker
Hvis forsøgspersonerne fik den generelle vaccination, inden de hørte den falske nyhed, rykkede de sig 6,5 procentpoint længere mod at acceptere de menneskeskabte klimaforandringer.
For den detaljerede vaccination var det tilsvarende tal næsten 13 procenpoint.
»Der vil altid være folk, der er total immune over for at forandre sig, men oftest finder vi, at der for de fleste er plads til at skifte mening, selv hvis det bare er en smule,« siger Sander van der Linden i pressemeddelelsen.
LÆS OGSÅ: Kan du overhovedet stole på sociale medier?
LÆS OGSÅ: Grundforskningkrise: Forskerne publicerer for meget
on