Forskere: Tuberkulose i Danmark er ikke alarmerende
Et udbrud af smitsom lungetuberkulose hos 13 skoleelever har skabt store overskrifter og gule breaking-bjælker. Men i virkeligheden er der ikke noget opsigtsvækkende ved historien.
Tuberkulose bakterie sygdom behandling skoleelever Haslev

Risikoen for at blive smittet af tuberkoluse er meget lille i Danmark - og sygdommen er let at behandle. (Foto: Shutterstock)

Risikoen for at blive smittet af tuberkoluse er meget lille i Danmark - og sygdommen er let at behandle. (Foto: Shutterstock)

Én elev er blevet syg og 13 andre elever er blevet smittet med lungetuberkulose i 9. klasse på Sofiendalskolen i Haslev, 20 kilometer sydøst for Ringsted. En sygdom, mange mennesker tidligere døde af i stort antal, som det fremhæves af flere andre medier i dag.

Men der er ingen grund til panik, siger flere forskere, Videnskab.dk har talt med.

I virkeligheden er enkelte udbrud af tuberkulose ikke usædvanlige herhjemme - og selvom sygdommen er smitsom, er den samtidig meget let at forebygge og behandle, lyder det.

»Der vil altid komme sådan nogle udbrud, det er ikke unormalt. Det er bestemt ikke sådan, at alle i nærområdet nu skal gå og være hundeangste,« siger speciallæge i infektionsmedicin Christian Wejse til Videnskab.dk. Han er lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og afdelingslæge ved Skejby Hospital og Aarhus Universitetshospital.

Overlæge: »Det er ikke breaking news«

På Statens Serum Institut bakker overlæge Troels lillebæk op: Der er normalt ingen grund til at være bange for tuberkulose, når man bor i Danmark.

Tuberkulose

Der findes forskellige typer af tuberkulosebakterien, der forårsager tuberkulose, men den hyppigste har det latinske navn Mycobacterium tuberculosis.

Tuberkulose rammer oftest lungerne, men kan også angribe andre organer og væv.

Man regner med, at omkring en fjerdedel af Jordens befolkning er smittet med tuberkulose. Langt de fleste bor i u-lande.

Kilde: Speciallæge på Hvidovre Hospital Thomas Ringbæk, Overlæge på Statens Seruminstitut Troels Lillebæk og Sundhed.dk

»Som tuberkulosefaglig person tænker jeg ikke, at det er breaking news. Jeg kan godt forstå, at man er bekymret, hvis man er forælder til et barn i klassen, men generelt er tuberkulose ikke et stort problem i Danmark,« siger Troels Lillebæk, der er afdelingschef for Tuberkulose og Mykobakterier, til Videnskab.dk.

Årligt er der et sted mellem 300 og 400 tilfælde af tuberkulosetilfælde i Danmark, men de fleste sygdomstilfælde findes i socialt udsatte grupper, fortæller han.

»På den måde er det selvfølgelig lidt sjældent, at det sker i en skoleklasse, men det sker i få tilfælde hvert år,« tilføjer Troels Lillebæk.

1 ud af 10 bliver syge

Tilbage i 9. klasse på Sofiendalskolen i Haslev er der én elev, som har været syg af lungetuberkulose, og 13 andre der er blevet smittet af bakterien, dog uden at blive syge.

Eleven er under behandling på medicinsk ambulatorium på Roskilde Sygehus, og de andre får nu forebyggende behandling, så de ikke kan give smitten videre til flere. I alt er 64 lærere og elever indkaldt til undersøgelse.

»Vi er i fuld gang med at undersøge elevernes nære kontakter, så det gælder familie, lærere og venner der, hvor de går til sport eller andet i fritiden. Indtil videre har vi fundet 13 smittede,« siger Lothar Wiese, der er læge på Herlev Hospital til Videnskab.dk.

»Det er vigtigt, at man undersøger elevernes omgangskreds, så eventuelt smittede kan tilbydes forebyggende behandling,« siger Troels Lillebæk.

Hos smittede personer, der ikke får forebyggende behandling, er det i gennemsnit 1 ud af 10, der bliver syge, fortæller han. Hos de resterende 90 procent bliver sygdommen holdt nede af immunsystemet.

I udlandet er tuberkulose et kæmpe problem

Oftest rammer tuberkulose lungerne, og når det sker, skaber det en slags lungebetændelse. Symptomerne er hoste, nattesved, feber, vægttab og eventuelt hoste med blodigt slim. 

Men selv om tuberkulose er smitsomt, skal der oftest tæt kontakt til, før man bliver smittet. Og selv hvis man er uheldig nok til at blive smittet med tuberkulose, er sygdommen let at behandle med antibiotika. I hvert fald hvis man som 14 skoleelever bor i Danmark.

Hvordan smitter tuberkulose?

Smitten sker gennem de mikroskopiske dråber, der sendes ud, når en ubehandlet person med aktiv tuberkulose hoster eller nyser.

Normalt skal du være i kontakt med en inficeret person over lang tid for at blive smittet. Det kan være timer til dage.

En person med aktiv tuberkulose, som har fået en moderne, effektiv behandling i mindst to uger, er ikke længere smitsom og kan ikke sprede bakterien til andre.

Kilde: Speciallæge på Hvidovre Hospital Thomas Ringbæk og Sundhed.dk

»De er medlem af en eksklusiv klub af halvanden milliard mennesker på verdensplan, der er smittede med tuberkulose, og det er der ikke noget farligt i herhjemme,« siger Christian Wejse, som er leder af det såkaldte Bandim Health Project, der blandt andet undersøger forekomsten af tuberkulose i udviklingslande.

Her er sagen en anden, fordi der er langt dårligere adgang til behandling, og fordi sygdommen ofte diagnosticeres for sent, tilføjer han.

»Tuberkulose er et stort problem ude i verden, særligt i Afrika og Asien. Det er den infektionssygdom, som slår allerflest mennesker ihjel,« siger Christian Wejse.

Ikke noget problem med resistens på Sofiendalskolen

Et andet stort problem med tuberkulose på verdensplan er udviklingen af resistens.

Normalt bliver tuberkulose nemlig behandlet ved hjælp af antibiotika, men i visse tilfælde bliver bakterien ikke påvirket, fordi den er blevet resistent.

Det er dog heldigvis ikke tilfældet i sagen om eleverne på Sofiendalskolen.

»Vi har undersøgt den syge elevs tuberkulosebakterier, og der er ikke noget problem med resistens,« siger Troels Lillebæk.

Han fortæller også, at vi årligt har meget få tilfælde af såkaldt multiresistent tuberkulose, hvor de mest effektive antibiotika ikke virker på bakterien, i Danmark.

»Vi har været vant til, at vi fik omkring to tilfælde om året, men de seneste år er det steget til omkring 4-5 personer om året. Men det er en anden historie, som helst ikke bør blandes sammen med den nuværende,« siger han.

Generelt stammer resistente tuberkulosebakterier nemlig fra andre lande.

»Det kommer som regel gennem turister, danskere der er kommet hjem fra ferie, eller mennesker, der kommer fra lande, hvor resistent tuberkulose er mere udbredt.«

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk