Forskere tager første skridt mod transplantationer af vaginalvæske
Transplantationer vaginalvæske

Transplantationer af vaginalvæske kan muligvis 'helbrede' bakteriel vaginose. (Foto: Shutterstock)

Transplantationer af vaginalvæske kan muligvis 'helbrede' bakteriel vaginose. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
11 september 2019

På Videnskab.dk har vi tidligere beskrevet, at hver femte kvinde i den fødedygtige alder ikke har det optimale intime bakteriemiljø i underlivet.

Men det kan der blive lavet om på i fremtiden. 

Forskere på Johns Hopkins Universitetet har nemlig taget det første skridt hen mod et forsøg med en vaginal mikrobiota-transplantation (VMT), skriver forlaget Frontiers i en pressemeddelelse på baggrund af et nyt studie udgivet i tidsskriftet Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Inspireret af en succes med fækal transplantation håber forskerne, at transplantationer af vaginalvæske fra sunde donorer vil føre til en genoprettende og helbredende behandling af bakteriel vaginose (en ændring i skedens normale bakterieflora).

Hver femte kvinde bærer ingen eller kun få mælkesyrebakterier, og derfor er deres underliv ikke beskyttet i samme grad, og disse kvinder kan blandt andet have højere risiko for klamydia, nedsat fertilitet og graviditetskomplikationer.

LÆS OGSÅ: Bakterier langt oppe i kvinders underliv forundrer forskere

På nuværende tidspunkt sigter forskerne mod at sikre, at kun nyttige mikrober overføres ved en vaginal mikrobiota-transplantation (VMT) - og ikke potentielle patogener (infektiøse mikroorganismer, der fremkalder sygdom.)

»Vi har meget få behandlingsmuligheder til rådighed for bakteriel vaginose, ingen af ​​dem er fuldt helbredende eller genoprettende,« fortæller Ethel D. Weld, der er medforfatter på studiet og professor i medicin på Johns Hopkins Universitetet i pressemeddelelsen.  

Tidligere har fækale transplantationer fra sunde donorer været en succes i forhold til at gendanne bakteriets mangfoldighed.

LÆS OGSÅ: Kan mirakellort helbrede mere end én livstruende sygdom?

Forskerne vil nu undersøge, om vaginalvæsketransplantationer kan gendanne den beskyttende bakterie Lactobacillus, der blandt andet danner mælkesyre hos kvinder med bakteriel vaginose.

»Der er epidemiologisk bevis for, at vaginal mikrobiota-overførsel allerede forekommer. Eksempelvis mellem kvinder, der har sex med kvinder,« forklarer Ethel D. Weld.

Hun ser et stort potentiale i den vaginale mikrobiota-transplantation, men uddyber, at forskerne først skal klarlægge, hvordan de screener donorer for at finde dem med minimal risiko for overførbare patogener og optimal vaginal mikrobiota til transplantation.

Forskerne arbejder nu på at identificere et mindre antal donorer, således der kan arbejdes videre med kliniske forsøg med en nøje udvalg deltagergruppe.  

Studiet er udgivet i Frontiers.

LÆS OGSÅ: Hvordan skal man vaske sig forneden?

LÆS OGSÅ: Forskere vil behandle udbredt kvindesygdom med psykologi

LÆS OGSÅ: Maskuline mænd har dårlig sæd

nan

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.