Forskere: Smør dig ind i solcreme – ikke én – men to gange!
Bliver du forbrændt, selvom du har smurt dig ind i solcreme? Så bør du tage et kig på konklusionerne fra et nyt dansk studie.
solcreme kræftens bekæmpelse

Juni måned ser ud til at byde på masser af sol. I denne artikel får du nogle råd til, hvordan du bedst beskytter dig mod den. (Foto: Shutterstock)

Juni måned ser ud til at byde på masser af sol. I denne artikel får du nogle råd til, hvordan du bedst beskytter dig mod den. (Foto: Shutterstock)

Solskin, badestrand, is … Og solskoldninger.

Blandt alle de gode ting ved sommeren medfølger desværre også ofte de røde, smertefulde solskoldninger.

Vil du gerne undgå den ømme hud i år, bør du smøre dig ind i solcreme to gange, inden du bevæger dig udenfor.

Sådan lyder anbefalingen fra forskerne bag et nyt studie, der har undersøgt 31 danskeres brug af solcreme.

Hvis du bruger solcreme på tilnærmelsesvis samme måde som testpersonerne, så glemmer du at smøre »overraskende« store områder ind, advarer en af forskerne bag studiet:

»Det kan betyde, at folk måske i god tro går ud i solen uden at vide, at de faktisk har efterladt store områder helt uden solcreme,« siger Ida M. Heerfordt, ph.d. ved afdeling for dermatologi i Region Hovedstaden.

Stor forskel på første og anden indsmøring

»Smør jer ind i solcreme, nøjagtig som I ville have gjort, inden I tager på stranden.«

Sådan sagde forskerholdet til 15 kvinder og 16 mænd mellem 19 og 40 år, der skulle medvirke i undersøgelsen.

Lille studie

Det er et lille studie med kun 31 forsøgsdeltagere, men studiet hænger i god tråd med øvrig forskning på området, mener en anden forsker, der ikke selv har deltaget i studiet.
Læs mere herom senere i artiklen.

Én efter én blev deltagerne derefter ledt ind i et mørkt lokale, kun oplyst af såkaldt 'blacklight' – altså den type lys der får hvidt tøj til at se blåligt ud.

Da deltagerne blev fotograferet i det mørke rum, kunne forskerne efter en billedbehandling se, at deltagerne havde glemt solcreme på hele 20 procent af kroppen, der ikke er dækket af for eksempel badetøj.

Efterfølgende bad forskerne de samme personer om at smøre sig ind igen, nøjagtig som de ville gøre inden en strandtur.

Efter anden omgang var det kun ni procent af kroppen, der ikke havde noget som helst solcreme på.

»Det var ret overraskende at se, hvor meget hud deltagerne glemte at smøre ind i første omgang. Der er altså rigtig god grund til at smøre sig ind to gange, hvis man vil være ordentligt solbeskyttet,« siger Ida M. Heerfordt.

Glemmer de samme områder igen og igen

De 31 forsøgsdeltagere glemte typisk at smøre sig ind på de samme områder, og endda nogle af de steder, der er meget disponeret for solen.

De glemte typisk områder omkring ørerne, midt på ryggen, fodryggen og store flader midt på for- og baglårene. Du kan se før- og efterbilleder af en af deltagerne på billedet.

solcreme kræftens bekæmpelse

Her ses en af forsøgsdeltagerne bagfra i blacklight før og efter, at hun har smurt sig ind i solcreme. A: Ingen solcreme. B: Et enkelt lag solcreme. C: Dobbeltlag solcreme. (Foto: Heerfordt et al. udgivet i PLoS ONE)

Solcreme er næsten en videnskab i sig selv

Sådan får du den bedste beskyttelse med solcreme
  • For at solcremen beskytter din hud optimalt, skal du smøre dig med 20 gram solcreme per m2 hud. En god tommelfingerregel er 1 krop = 1 håndfuld.
  • Smør solcremen på cirka 20 minutter før du går ud i solen. Du skal altid smøre dig ind i solcreme igen, hvis du har badet, svedt meget eller har tørret dig med et håndklæde.
  • Kræftens Bekæmpelse anbefaler svanemærket og miljømærket solcreme på de dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj. Brug faktor 15 i Danmark og faktor 30 i lande, hvor solen er stærkere.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse, Solkampagnen

En forsker fra Kræftens Bekæmpelse mener, at det er et godt studie, der ligger i tråd med tidligere forskning på området.

»Solcremebrug er næsten en videnskab i sig selv, og der er flere grunde til, at det er et vigtigt studie,« siger Brian Køster, der forsker i solbeskyttelse hos Kræftens Bekæmpelse.

»Tidligere studier havde svært ved at forklare, hvorfor solbadere havde øget risiko for solskoldning, selvom de brugte solcreme. Det får vi jo en glimrende og illustrativ forklaring på her, og det er i god overensstemmelse med vores (Kræftens Bekæmpelses red.) råd om ikke at solbade og at bruge solcreme, der hvor tøj ikke dækker.«

En anden grund er, at vi ved, at beskyttelsen falder med kvadratet på mængden af solcreme, forklarer Brian Køster.

»Det betyder i praksis, at hvis vi for eksempel kun smører halvdelen af den anbefalede mængde solcreme på, så falder faktortallet hurtigt, og har man for eksempel solcreme med faktor 30, svarer det i virkeligheden kun til omkring faktor 5-6, mens faktor 16-solcreme svarer til omkring faktor 4,« tilføjer han.

Der er altså god grund til at følge forskernes råd om at smøre sig grundigt ind to gange, hvis du vil være bedst muligt solbeskyttet. Du kan se flere solråd i faktaboksen til højre.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk