Sponseret af Psykiatrien i Region Syddanmark

Psykiatrien i Region Syddanmark har betalt for produktionen af dette indhold.

Forskere skal udvikle interventioner til at forebygge bæltefikseringer
Mere omsorg og deeskalering, bedre eftersamtaler og mere samarbejde med pårørende. Det er omdrejningspunkterne for at mindske brugen af bæltet i retspsykiatrien, siger danske forskere.

Øget tolerance og inklusion af pårørerende er blandt danske forskeres forslag til, hvordan vi nedbringer antallet af bæltefikseringer. (Illustration: Shutterstock

Øget tolerance og inklusion af pårørerende er blandt danske forskeres forslag til, hvordan vi nedbringer antallet af bæltefikseringer. (Illustration: Shutterstock

Forskere fra Psykiatrisk Afdeling Middelfart vil udvikle et katalog med tiltag og interventioner til at reducere forekomsten og varigheden af bæltefikseringer i retspsykiatrien. 

Kataloget skal udvikles på baggrund af tidligere studier af patienter, pårørende og personalets opfattelser af konfliktsituationer og anvendelsen af bæltefikseringer.

»Vores tidligere forskning peger på, at der er flere muligheder for at forebygge og reducere konfliktsituationer, så vi ikke når dertil, hvor bæltefiksering er nødvendigt. De muligheder skal vi have omsat til konkrete interventioner i praksis,« siger postdoc på Syddansk Universitet og forsker ved Psykiatrisk Afdeling i Middelfart, Ellen Tingleff.

Hun skal i samarbejde med forskningsleder Frederik Gildberg, også fra Syddansk Universitet, lede det nye forskningsprojekt, som de lige har fået bevilget 1,2 millioner kroner til fra Psykiatriens Forskningsfond i Region Syddanmark.

Forskerne forventer at have et færdigudviklet katalog med interventioner til at forebygge bæltefikseringer klar om tre år.

Kataloget skal i løbet af projektet evalueres i samarbejde med både sundhedsprofessionelle, patienter og pårørende i retspsykiatrien.

Patienter og pårørende delte deres opfattelser af bæltefikseringer

Det nye forskningsprojekt bygger på tidligere forskning, som Ellen Tingleff gennemførte under sin ph.d.- uddannelse på Syddansk Universitet i samarbejde med sin vejledergruppe: forskningsleder Frederik Gildberg, lektor Stephen K. Bradley og centerleder for center for psykiatrisk sygepleje og sundhedsforskning, Lise Hounsgaard.

Her blev 20 patienter og 15 forældre til retspsykiatriske patienter interviewet om deres oplevelser op til bæltefikseringen, under bæltefikseringen og efter.

Studierne er udgivet i de videnskabelige tidsskrifter International Journal of Mental Health Nursing og Journal of Forensic Nursing.

»Vores forskningsresultater viste, at patienterne typisk har rigtig vanskelige oplevelser med bæltefikseringer og mener, det kunne have været undgået. Men der var faktisk også nogle enkelte, som opfatter det som en form for beskyttelse. Særligt i pårørendegruppen var der forældre, der havde mere positive opfattelser af bæltefikseringer,« siger Ellen Tingleff.

Mangler hjælp til at deeskalere

I sit studie fandt Ellen Tingleff frem til, at patienterne beskrev to årsager til bæltefikseringen:

  1. Patienterne blev bæltefikseret på grund af symptomer relateret til deres psykiske sygdom, som gjorde dem til fare for sig selv eller deres omgivelser.
  2. Patienterne blev bæltefikseret på grund af en konfliktsituation med personalet, hvor de reagerede med trusler eller aggression. Konflikten kan eksempelvis handle om, at patienten bliver nægtet noget, hvilket starter et vredesudbrud.

Sidstnævnte årsag er den typiske oplevelse blandt patienterne, som her oplever, at personalets håndtering af deres vrede er mangelfuld.

»De oplever i overvejende grad, at personalet ikke formåede eller havde lyst til at hjælpe dem i deres vrede ved for eksempel at tale dem til ro. I stedet oplevede de i høj grad, at personalet reagerede med hurtigt at bæltefiksere dem,« siger Ellen Tingleff. 

Modsat var der nogle få, som mente, at bæltefikseringen var et resultat af personalets omsorg, beskyttelse og professionalisme.

»Så kan man spørge, hvordan nogen nogensinde kan synes det? Det viste sig, at få patienter og pårørende kunne opleve, at det faktisk var noget, personalet gjorde for at beskytte patienterne mod at gøre noget, som de senere ville fortryde, som kunne forvolde andre skade og give yderligere domme,« siger Ellen Tingleff.

bælte fiksering psykiatri intervention

De fleste af de retspsykiatriske patienter i et dansk studie oplevede, at personalets håndtering af deres vrede var mangelfuld. (Foto: Shutterstock)

Fra trusler til stille protest

På baggrund af de to årsager til bæltefikseringen, konflikt og sygdom, finder Ellen Tingleff to typiske mønstre i en bæltefikseringsproces:

»Mange patienter giver på et tidspunkt op, når de ligger i bæltet og går fra at være meget udadreagerende til en stille protestreaktion, hvor de udviser en rolig adfærd, men indeni er de stadig vrede. Det er en bevidst strategi for at blive løsnet fra bæltet,« forklarer hun.

Den stille protestreaktion udvises oftest af de patienter, som beskriver en konfliktsituation som årsag til bæltefiksering.

Patienter, som blev bæltefikseret på grund af deres sygdom, oplevede omvendt, at personalet var nærværende og empatiske.

»Når personalet er til stede for disse patienter, så bidrager det til, at de bliver mere rolige, og så kommer de ud af bæltet,«  siger Ellen Tingleff.

Efter bæltefikseringen er de patienter, som reagerede med stille protest, stadig vrede på personalet. Men på et tidspunkt går luften af ballonen, beskriver flere patienter i studiet.

»De eksploderer, og så bliver de fikseret igen. Det er en super-ond spiral, som blandt andet kan løses med bedre og ordentlige eftersamtaler,«  siger Ellen Tingleff.

Eftersamtaler er noget, som patienterne har krav på efter en endt bæltefiksering. Men studierne viser, at de i mange tilfælde ikke bliver afholdt, og at de ikke rammer det, som egentlig er hensigten.

»Patienterne opfatter, at samtalerne bare bliver reduceret til en form for information om, hvor de kan klage. Men eftersamtalen har et helt andet potentiale - netop at tale igennem, hvad der er sket, hvordan fikseringen kunne være forebygget, og hvordan det kan undgås, at de sker igen, « siger Ellen Tingleff. 

Fire anbefalinger

Ud fra den indledende forskning kommer Ellen Tingleff og kollegaerne med fire anbefalinger til at reducere antallet og varigheden af bæltefikseringer i retspsykiatrien:

  1. Deeskalering: Kommunikation, øget tolerance og mindre indgribende interventioner.
  2. Inklusion og involvering af pårørende både op til og under bæltefiksering.
  3. Udvikling af eftersamtaler for både patienter og pårørende.
  4. Omsorgsfulde attituder fra personalet. 

Det er med udgangspunkt i disse anbefalinger kombineret med eksisterende forskning og forskningsgennemgange, at Ellen Tingleff og Frederik Gildberg fra Middelfart vil udarbejde et interventionskatalog, som skal reducere bæltefikseringer i retspsykiatrien.

Sådan håndterer Videnskab.dk sponseret indhold

Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling leverer mod betaling kommunikations- og formidlingsydelser til forskningsinstitutioner, fonde og andre organisationer, som arbejder med forskning. Det foregår i henhold til statens regler for indtægtsdækket virksomhed.

Indhold som produceres i sådan en sammenhæng, eller som kurateres og kvalitetssikres af Center for Faglig Formidling, kan blive bragt på Videnskab.dk. Når det sker, opmærkes det tydeligt som sponseret indhold, så der ikke er tvivl om afsenderen.

Videnskab.dk følger de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier samt de presseetiske regler i arbejdet med tydeligt at adskille sponseret indhold fra den uafhængige journalistik.

Redaktionen på Videnskab.dk leverer uafhængig journalistik, som ikke påvirkes af økonomiske interesser af nogen art.

Arbejdet med sponseret indhold udføres af medarbejdere, der er tilknyttet Center for Faglig Formidling, hvis medarbejdere har stor erfaring med videnskabsformidling til den brede offentlighed.

Disse medarbejdere kan også udføre arbejde for Videnskab.dk’s redaktion. Det foregår i givet fald efter interne retningslinjer, som sikrer, at de pågældende ikke skriver journalistiske artikler om forskning fra de samme fonde og forskningsinstitutioner, de har udarbejdet formidlingsartikler og kommunikationsmateriale om.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk