Forskere: Så længe påvirker cannabis bilister
cannabis THC hvor længe varer trip funktionsnedsættelse

THC kan spores i blodet, meget længe efter at man ikke længere kan måle en funktionsnedsættelse hos bilisterne. (Foto: Shutterstock)

THC kan spores i blodet, meget længe efter at man ikke længere kan måle en funktionsnedsættelse hos bilisterne. (Foto: Shutterstock)

13 april 2021

Hvor længe hæmmer indtagelsen af cannabis en bruger så meget, at de for eksempel ikke bør have lov at køre bil?

Ifølge australske forskere kan den målbare funktionsnedsættelse vare i op til ti timer, hvis der er tale om høje doser THC (et euforiserende stof, som blandt andet er kendt for at gøre folk ’skæve’, når de ryger hash, marihuana eller lignende produkter fra cannabisplanten), der indtages gennem munden.

Det skriver University of Sydney i Australien i en pressemeddelelse.

Men den typiske funktionsnedsættelse varer omkring seks til syv timer, når der er tale om højere doser THC og komplekse opgaver som kørsel.

Sådan konkluderer forskerne i et nyt studie, der er udgivet i tidsskriftet Neuroscience & Biobehavioral Reviews.

Når der er tale om moderate doser af THC og enklere kognitive måleenheder som reaktionstid, opmærksomhed og arbejdshukommelse – og altså ikke bilkørsel – varer funktionsnedsættelsen typisk omkring fire timer, fortæller forskerne.

I Danmark er THC-kørsel siden 2017 blevet straffet efter en 'trappestige-model', hvor straffen stiger, jo mere THC man har i kroppen. Du kan læse mere om reglerne på politi.dk.

Men i Australien er lovene for cannabis-kørsel strengere, og blot en målbar tilstedeværelse af THC i blodet kan, afhængigt af delstaten, udløse bøde, frakendelse af kørekortet eller endda fængselsstraf.

I det nye studie stiller forskerne spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er rimeligt at vurdere bilistens funktionsnedsættelse ud fra mængden af THC i blodet.

»Retsforfølgelse alene baseret på tilstedeværelsen af THC i blod eller spyt er uretfærdigt,« siger professor Iain McGregor i pressemeddelelsen fra University of Sydney.

»THC kan spores i kroppen i uger efter indtagelsen af cannabis, selvom det står klart, at funktionsnedsættelsen varer meget kortere tid. Det faktum bør vores juridiske rammer formentlig indhente og – ligesom med alkohol – fokusere på, hvornår brugerne udgør en større risiko for sig selv eller andre.«

I studiet brugte forskerne en dosis på 10 mg THC som et mål for en 'moderat' dosis, men forskerne noterer i studiet, at der er forskelle mellem brugerne – specielt hvis de jævnligt bruger cannabis.

»Storforbrugere viser betydelig tolerance overfor effekterne af cannabis i forbindelse med kørsel og kognitiv funktion, selvom de typisk også viser nogen funktionsnedsættelse,« siger medforfatter til studiet Dr. Thomas Arkell i pressemeddelelsen fra University of Sydney.

Det kan på den anden side betyde, at storforbrugerne indtager mere cannabis for at opnå en tilsvarende effekt, bemærker forskerne.

THC kan også indtages i form af olier, sprays eller kapsler, og ved disse former for indtag så forskerne, at funktionsnedsættelsen indtraf senere, men at den til gengæld varede i betydelig længere tid end ved inhalation.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.