Forskere opfinder tyggegummi mod coronasmitte
»Sjov ide,« siger norsk forsker.
COVID-19 corona sygdom smitte tyggegummi bakterier RNA DNA virale protein genetisk vilde dyr får antistoffer epidemi pandemi udbredelse udbrud global spredning vaccine behandling

Det smittehæmmende tyggegummi har angiveligt både samme konsistens og smag som et almindeligt tyggegummi. (Foto: Shutterstock)

Det smittehæmmende tyggegummi har angiveligt både samme konsistens og smag som et almindeligt tyggegummi. (Foto: Shutterstock)

Tiltagene for at bekæmpe coronapandemien har taget mange former.

Nedlukning, mundbind, afstand og vacciner. Et forskerhold i USA kommer nu med et nyt alternativ: Tyggegummi.

Ifølge studiet, publiceret i tidsskriftet Molecular Therapy, kan tyggegummiet reducere mængden af ​​coronavirus i vores spyt og dermed også risikoen for smitte.

Bekæmpelse i mundhulen

»SARS-CoV-2 formerer sig i spytkirtlerne, og vi ved, at når en smittet person nyser, hoster eller taler, kan noget af virussen udstødes og nå andre,« siger Henry Daniell, som er én af ​​forskerne bag studiet, i en pressemeddelelse.

Vaccination har haft en god effekt mod alvorlig coronasygdom, men det har ikke stoppet smitteoverførslen. Selv fuldt vaccinerede personer kan blive smittet og derefter smitte andre.

Bekæmpelse af virussen i mundhulen kan derfor tænkes at være et skridt i den rigtige retning, når coronavirussen skal overvindes.

COVID-19 corona sygdom smitte tyggegummi bakterier RNA DNA virale protein genetisk vilde dyr får antistoffer epidemi pandemi udbredelse udbrud global spredning vaccine behandling

De nederste to billeder viser de corona-inficerede podninger før og efter behandling med ACE2-proteinet. (Foto: Molecular Therapy)

Tyggegummiet, som er produceret af forskere ved University of Pennsylvania, indeholder en kopi af det såkaldte ACE2-protein. Coronavirussen bruger dette protein til at binde sig til vores celler, trænge ind og inficere dem.

Forskerne begyndte at eksperimentere med kopien af ​​ACE2-proteinet. De brugte vatpinde fra corona-inficerede patienter og så, hvordan viruspartiklerne herfra fæstede sig til det kopierede protein. 

Det viste sig, at mængden af ​​virus i prøverne blev reduceret med mere end 95 procent.

Blokerer virussen

»Det er en sjov ide,« siger Fridtjof Lund-Johansen, læge og forsker ved Institut for Immunologi og Transfusionsmedicin på Rikshospitalet i Oslo.

Han fortæller videre, at konceptet giver mening, fordi tyggegummiet indeholder et kunstigt fremstillet ACE2.

»Det svarer til den receptor, som virussen binder sig til på vores celler. Det vil derfor være muligt at blokere virussens evne til at trænge ind i cellerne,« siger Fridtjof Lund-Johansen.

Der er dog nogle afgørende begrænsninger.

»En del smitte bliver formentlig overført med dråber fra mundhulen. Hvis man formår at inaktivere virussen i spyttet, kan det helt sikkert have en gavnlig effekt,« siger han.

Ikke desto mindre formerer SARS-CoV2 sig hovedsageligt i luftvejene. Dråber, vi sender ud gennem vejrtrækning, hoste og nys, kommer andre steder fra end bare mundhulen.

»Derfor er det tvivlsomt, om det at hæmme virussen i spyttet har en meget stor effekt,« siger han.

Andre anvendelser

Han fortæller videre, at et smittehæmmende tyggegummi kan være interessant for andre former for smitte. For eksempel ved fækal-oral infektion, der forårsager mave-tarmsygdom.

»Her går smitten ofte fra afføring via hænder, som så når munden, og virussen sluges. Et tyggegummi, der inaktiverer virussen i mundhulen, kan tænkes at reducere smitte for den person, der tygger. I så fald skal man finde receptorer for disse virusser, der virker på samme måde som ACE2, og som kan produceres som en ingrediens i tyggegummi,« siger han.

Det smittehæmmende tyggegummi er ikke til salg endnu. Forskerne skal foretage flere undersøgelser, før det potentielt kan nå butikshylderne.

©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark. Læs den oprindelige artikel her

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk