Forskere opdager universelt ansigtsudtryk kaldet 'not face'
Forskere har fundet endnu et universelt ansigtsudtryk, som de kalder for 'not face'. Det nye ansigtsudtryk bliver føjet til bunken af basale ansigtsudtryk, men vores ansigt kan udtrykke meget mere end blot følelser og holdninger.

Not face bruger vi, hvis vi i samtale med andre mennesker er uenige eller ytrer noget negativt. Ansigtsudtrykket er endnu en universel måde at udtrykke sig på. (Foto: Ohio State University)

Not face bruger vi, hvis vi i samtale med andre mennesker er uenige eller ytrer noget negativt. Ansigtsudtrykket er endnu en universel måde at udtrykke sig på. (Foto: Ohio State University)

Selvom vi ikke kan forstå alle sprog i verden, er der alligevel en måde, som vi alle kan kommunikere på - gennem vores ansigtsudtryk. Et smil i Danmark er ligesom et smil i Indien, og det samme gælder en sur grimasse.

I lang tid troede forskere, at mennesker kun havde seks ansigtsudtryk til fælles – glæde, tristhed, væmmelse, frygt, vrede og overraskelse.

Det antal blev i 2014 femdoblet til 30, da forskere lavede et større studie af ansigtstræk.

Nu kan forskere fra Ohio State University tilføje endnu et universelt ansigtsudtryk til listen. De kalder det selv for 'not face'. Det skriver Sciencealert.com.

Not face består af tre ansigtsudtryk

Not face bliver - ikke overraskende - brugt, når vi er uenige i en påstand. Det består af hele tre ansigtsudtryk på én gang – vrede, væmmelse og foragt.

Disse tre udtryk, som tilsammen udgør not face, bliver til, hvis man rynker på brynene, presser læberne sammen og hæver hagen en smule.

»Nogle gange er dette ansigtsudtryk det eneste, der viser, at meningen i en sætning er negativ, fordi personen laver det her not-face imens,« forklarer Aleix Martinez, som er en af forskerne bag studiet, til Sciencealert.com.

Resultaterne er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Cognition.

Not face erstatter tegnsprogstegn

Forskerne bag studiet har haft 158 deltagere til at sidde foran et kamera, mens de havde en samtale med en af forskerne. Deltagerne repræsenterede sprogene engelsk, spansk, kinesisk (mandarin) og amerikansk tegnsporg (American Sign Language - ASL).

Forskerne stillede derefter deltagerne forskellige spørgsmål, som de vidste, deltagerne ville være uenige i, og fik dem til at læse negative sætninger op foran kameraet. Derefter gik forskerne optagelserne igennem for at lede efter not face-grimassen.

Mænd med brede og korte ansigter bliver opfattet som mere aggressive - selv hvis de ikke er det. (Foto: Shutterstock)

Optagelserne viste, at stort set alle deltagerne brugte den her not face-grimasse, når de var uenige i en påstand eller skulle udtrykke negativitet.

Projektet har indtil videre betydet, at American Sign Language har valgt at udskifte tegnet for nej med not face-grimassen. De er ifølge forskerne første gange, at et ord bliver udskiftet med et ansigtsudtryk.

Håbet er ifølge forskerne, at de kan få udviklet en algoritme, som kan genkende det her not face. På den måde kan forskerne meget hurtigere gennemgå flere timers videooptagelser, så de kan få et stærkere bevis for det nye ansigtsudtryk.

Ansigtet afslører ægløsning og troværdighed

Vores ansigter kan altså hjælpe os med at udtrykke nogle helt basale følelser og holdninger, som vil blive genkendt alle steder i verden, men vores ansigt kan fortælle meget mere end det.

Forskere fandt i 2015 ud af, at kvinders ansigter ændrer farve, omkring ægløsning. Kinderne bliver en lille smule mere røde, og det kan have en tiltrækkende effekt på mændene. Desuden kan pupillerne hos kvinder blive større omkring ægløsning, hvis de kigger på billeder af deres kærester.

Fra frugtbare kvinder med røde kinder og store dådyr-øjne går vi over i en anden grøft, hvor ansigtet kan afsløre aggressivitet.

Forskning har nemlig vist, at hvis du har et bredt og kort ansigt, er der øget risiko for, at du er aggressiv. Og selvom du forsøger at være afslappet, vil andre mennesker opfatte dig som aggressiv.

»Det indikerer, at subtile forskelle i ansigtsformen måske påvirker vores bedømmelse af andre folks personlighed og dermed måske, hvordan vi reagerer, når vi møder bestemte personer,« skriver forskerne i en artikel, som er offentliggjort i tidsskriftet Psychological Science.

Hvis du er en af dem, der har et bredt og kort ansigt, kan det måske hjælpe, hvis du har troværdige ansigtstræk. Forskning viser nemlig, at jo mere troværdige vi ser ud, des større er sandsynligheden for, at vi agerer troværdigt.

Så hvis du har højtsiddende øjenbryn, store øjne, opadvendte mundvige og fremtrædende kindben, er du godt på vej til at se troværdig ud. Så betyder det måske knapt så meget, hvis du har et aggressivt ansigt.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: