Forskere: Nej! Du skal ikke være bange for gluten eller kaffe
Der er for mange myter om kost, der ikke baserer sig på den nyeste forskning, siger to forskere. Derfor har de skrevet en bog, der gennemgår 100 myter om fordøjelse og kost.
kaffe superfoods gluten

'Kaffe og gluten er usundt, og nu må du også se at få fat i nogle hampefrø og blåbær, hvis du vil føre en sund kost'. »Nej!,« lyder reaktionen fra to forskere bag en ny bog om kostmyter. (Foto: Shutterstock)

'Kaffe og gluten er usundt, og nu må du også se at få fat i nogle hampefrø og blåbær, hvis du vil føre en sund kost'. »Nej!,« lyder reaktionen fra to forskere bag en ny bog om kostmyter. (Foto: Shutterstock)

»Det er usundt at drikke for meget kaffe«, »gluten er farligt«, »vi bør alle spise superfoods som blåbær og hampefrø.«

Internettet og Facebook flyder over med påstande om sundhed og kost, sagde Andreas Munk Petersen, der er overlæge på Hvidovre Hospitals Gastroenhed, for nylig i en podcast på Videnskab.dk.

Derfor har han og kollegaen Sofie Ingdam Halkjær, der er ph.d.-studerende på samme afdeling, skrevet bogen 100 myter om fordøjelse og kost, der netop er udgivet på FADL’S forlag.

Hør deres aflivning af tre populære myter om kost i podcasten herunder eller læs videre i artiklen.

1) Superfood gør os super sunde: Falsk

»Til morgenmad, der spiser jeg havregryn med mælk på. Og så putter jeg gojibær, acaibær og hampefrø og mandler på og også gerne blåbær. (…) Jeg har en fornemmelse af, at det er sundere, end hvis jeg nu spiste Rice Krispies, Frosties, eller hvad man nu ellers kan få til morgenmad,« fortæller Ditte Svane Knudsen, der er redaktionssekretær på Videnskab.dk i podcasten.

Dittes morgenmåltid indeholder en bred palet af de såkaldte superfoods, der er en betegnelse for blandt andet frø, nødder og bær, der ofte påstås at være sundere end andre mere kendte former for fødevarer, fordi de indeholder sunde fedtsyrer og antioxidanter.

Men bær og frø er ikke sundere end mange 'almindelige' fødevarer, fastslår Sofie Ingdam Halkjær.

»Mange af de ting, man går og spiser i dansk kost, kunne man også betegne som superfoods. Kål i form af broccoli kunne være en rigtig fin superfood. Fuldkornsprodukter som rugbrød. Fisk, specielt fede fisk (som, red) laks er en rigtig god superfood, fordi den indeholder en masse sunde fedtstoffer som omega-3 fedtsyrer, som kroppen har rigtig godt af,« siger hun i podcasten.

»Så der er ikke nogen grund til at rende og købe sig fattig i superfoods,« tilføjer Sofie Ingdam Halkjær.

kaffe usundt fire kopper superfoods gluten

Sund kost er ikke forment de såkaldte superfoods såsom gojibær, acaibær og frø. For helt almindelige varer som rugbrød, kål og fisk er lige så 'super' som de mere hypede fødevarer, påpeger forskere. (Foto: Shutterstock)

2) Det er farligt at spise gluten: Falsk

En anden påstand, man kan finde i medierne, er, at det er farligt at spise gluten, som er et protein, der blandt andet findes i hvidt brød.

Men det er der intet, som tyder på, forsikrer Andreas Munk Petersen.

»Det er (kun, red.) glutenintolerante, som kan have særligt ubehag og risikere at få nogle mangeltilstande, hvis de spiser gluten, men det er noget, der har en genetisk baggrund, så det er (…) helt særlige grupper af mennesker, altså patienter, som ikke tåler at spise gluten,« siger han i podcasten.

»For den almindelige person er gluten helt udmærket. Man kan faktisk risikere at komme til at spise for få fibre, hvis man fuldstændig undgår gluten i sin kost,« siger han.

Alligevel kan nogle opleve gener efter at have spist mad, der indeholder gluten, selvom de ikke er intolerante over for proteinet.
gluten allergi kaffe kopper fire superfoods

Selvom man oplever gener ved at spise gluten-holdige produkter, er det sandsynligvis ikke gluten, der er problemet. I stedet er det ofte en irriteret tyktarm, der giver gener, der minder om dem, man ser hos glutenintolerante, forklarer overlæge Andreas Munk Petersen. (Foto: Shutterstock)

Det gælder eksempelvis for Catherine Jex, der er journalist og redaktør på Videnskab.dk’s søstersite ScienceNordic.

»Hvis jeg spiser for meget gluten gennem hvedebrød, så er det første, der sker, at jeg bliver oppustet, og nogle gange føler jeg, at jeg går en tøjstørrelse op, og det føles rigtig ubehageligt. Det gør det svært at koncentrere sig, svært at arbejde, og jeg føler mig rigtig træt,« siger hun i podcasten.

Generne er der dog sandsynligvis en anden forklaring på, mener Andreas Munk Petersen:

»Umiddelbart lyder det som en omgang klassisk irriteret tyktarm, og det kan du få af at spise for få fibre, så når nu hun nævner hvidt hvedebrød, så kan det være, at de symptomer, hun oplever, i virkeligheden handler om, at hun får for få fibre,« siger han og tilføjer:

»Og så kan det være en fordel at undgå det hvide hvedebrød og spise noget fuldkornsrugbrød i stedet for.«

3) Det er usundt at drikke for meget kaffe: Falsk

Den sidste myte, som forskerne afkræfter, handler om et produkt, som mange er glade for (og afhængige af!) – kaffe.

For meget kaffe er skadeligt for vores helbred, hører man indimellem i diverse medier.

I et amerikansk studie fra 2013 konkluderede forskerne eksempelvis, at mere end fire kopper kaffe om dagen øger vores risiko for at dø tidligt, og i andre studier har et højt forbrug af kaffe været kædet sammen med kræftsygdomme, fremgår det af bogen 100 myter om fordøjelse og kost.

Men ifølge de to forskere bag bogen viser den nyeste forskning på området det stik modsatte.

kaffe usundt fire kopper superfoods gluten

Hvis du (ligesom os andre) er afhængige af kaffe, kan du glæde dig over, at det først bliver skadeligt at indtage den himmelske drik efter cirka 50 kopper om dagen. (Foto: Shutterstock)

»Kaffe kan forebygge demens, type-2 sukkersyge og flere andre livsstilssygdomme. Så kaffeindtag i helt moderate mængder er rigtig fornuftigt. Det kan gå hen og blive usundt, hvis man drikker ekstremt meget, da man kan få hjertebanken og utilpashed, men så skal man altså op og drikke rigtig mange kopper om dagen,« forklarer Sofie Ingdam Halkjær i podcasten.

Faktisk skal man op og drikke mellem 50 og 100 kopper kaffe om dagen, før det er sundhedsskadeligt.

Sådan står der i bogen, som netop er udkommet i landets boghandlere, og hvor du kan blive endnu klogere på fup og fakta om kost.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk