»Det er usundt at drikke for meget kaffe«, »gluten er farligt«, »vi bør alle spise superfoods som blåbær og hampefrø.«
Internettet og Facebook flyder over med påstande om sundhed og kost, sagde Andreas Munk Petersen, der er overlæge på Hvidovre Hospitals Gastroenhed, for nylig i en podcast på Videnskab.dk.
Derfor har han og kollegaen Sofie Ingdam Halkjær, der er ph.d.-studerende på samme afdeling, skrevet bogen 100 myter om fordøjelse og kost, der netop er udgivet på FADL’S forlag.
Hør deres aflivning af tre populære myter om kost i podcasten herunder eller læs videre i artiklen.
1) Superfood gør os super sunde: Falsk
»Til morgenmad, der spiser jeg havregryn med mælk på. Og så putter jeg gojibær, acaibær og hampefrø og mandler på og også gerne blåbær. (…) Jeg har en fornemmelse af, at det er sundere, end hvis jeg nu spiste Rice Krispies, Frosties, eller hvad man nu ellers kan få til morgenmad,« fortæller Ditte Svane Knudsen, der er redaktionssekretær på Videnskab.dk i podcasten.
Dittes morgenmåltid indeholder en bred palet af de såkaldte superfoods, der er en betegnelse for blandt andet frø, nødder og bær, der ofte påstås at være sundere end andre mere kendte former for fødevarer, fordi de indeholder sunde fedtsyrer og antioxidanter.
Men bær og frø er ikke sundere end mange 'almindelige' fødevarer, fastslår Sofie Ingdam Halkjær.
»Mange af de ting, man går og spiser i dansk kost, kunne man også betegne som superfoods. Kål i form af broccoli kunne være en rigtig fin superfood. Fuldkornsprodukter som rugbrød. Fisk, specielt fede fisk (som, red) laks er en rigtig god superfood, fordi den indeholder en masse sunde fedtstoffer som omega-3 fedtsyrer, som kroppen har rigtig godt af,« siger hun i podcasten.
»Så der er ikke nogen grund til at rende og købe sig fattig i superfoods,« tilføjer Sofie Ingdam Halkjær.
2) Det er farligt at spise gluten: Falsk
En anden påstand, man kan finde i medierne, er, at det er farligt at spise gluten, som er et protein, der blandt andet findes i hvidt brød.
Men det er der intet, som tyder på, forsikrer Andreas Munk Petersen.
»Det er (kun, red.) glutenintolerante, som kan have særligt ubehag og risikere at få nogle mangeltilstande, hvis de spiser gluten, men det er noget, der har en genetisk baggrund, så det er (…) helt særlige grupper af mennesker, altså patienter, som ikke tåler at spise gluten,« siger han i podcasten.
»For den almindelige person er gluten helt udmærket. Man kan faktisk risikere at komme til at spise for få fibre, hvis man fuldstændig undgår gluten i sin kost,« siger han.
Det gælder eksempelvis for Catherine Jex, der er journalist og redaktør på Videnskab.dk’s søstersite ScienceNordic.
»Hvis jeg spiser for meget gluten gennem hvedebrød, så er det første, der sker, at jeg bliver oppustet, og nogle gange føler jeg, at jeg går en tøjstørrelse op, og det føles rigtig ubehageligt. Det gør det svært at koncentrere sig, svært at arbejde, og jeg føler mig rigtig træt,« siger hun i podcasten.
Generne er der dog sandsynligvis en anden forklaring på, mener Andreas Munk Petersen:
»Umiddelbart lyder det som en omgang klassisk irriteret tyktarm, og det kan du få af at spise for få fibre, så når nu hun nævner hvidt hvedebrød, så kan det være, at de symptomer, hun oplever, i virkeligheden handler om, at hun får for få fibre,« siger han og tilføjer:
»Og så kan det være en fordel at undgå det hvide hvedebrød og spise noget fuldkornsrugbrød i stedet for.«
3) Det er usundt at drikke for meget kaffe: Falsk
Den sidste myte, som forskerne afkræfter, handler om et produkt, som mange er glade for (og afhængige af!) – kaffe.
For meget kaffe er skadeligt for vores helbred, hører man indimellem i diverse medier.
I et amerikansk studie fra 2013 konkluderede forskerne eksempelvis, at mere end fire kopper kaffe om dagen øger vores risiko for at dø tidligt, og i andre studier har et højt forbrug af kaffe været kædet sammen med kræftsygdomme, fremgår det af bogen 100 myter om fordøjelse og kost.
Men ifølge de to forskere bag bogen viser den nyeste forskning på området det stik modsatte.
»Kaffe kan forebygge demens, type-2 sukkersyge og flere andre livsstilssygdomme. Så kaffeindtag i helt moderate mængder er rigtig fornuftigt. Det kan gå hen og blive usundt, hvis man drikker ekstremt meget, da man kan få hjertebanken og utilpashed, men så skal man altså op og drikke rigtig mange kopper om dagen,« forklarer Sofie Ingdam Halkjær i podcasten.
Faktisk skal man op og drikke mellem 50 og 100 kopper kaffe om dagen, før det er sundhedsskadeligt.
Sådan står der i bogen, som netop er udkommet i landets boghandlere, og hvor du kan blive endnu klogere på fup og fakta om kost.