Forskere løser mysteriet om mænds manglende penisknogle
Kilde: 
14 december 2016

Hos aber kan den blive lige så lang som en finger. Hos hvalrossen bliver den op til 60 cm. Men hos mennesket har mænd mistet den fuldstændig.

Der er selvfølgelig tale om penisknoglen eller 'baculum' som forskere betegner den.

Knoglen i det mandlige forplantningsorgan er et evolutionært vidunder. Den findes hos pattedyr og primater verden om, men varierer så meget i størrelse og tilstedeværelse, at den er blevet beskrevet som den mest forskelligartede knogle nogensinde.  

LÆS OGSÅ: Kvinderne og forskningen har talt: Sådan skal en penis se ud

Nu er det måske lykkedes en gruppe forskere at løse mysteriet om, hvorfor mænd ikke har penisknoglen. Det skriver theguardian.com.  

Årsagen til mænds manglende penisknogle er formentlig monogami, der opstod som den dominerende formeringsstrategi hos mennesker under Homo erectus for omkring 1,9 millioner år siden, konkluderer forskerne i et nyt studie.

Det nye studie er udgivet i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society. 

Teorien om en sammenhæng mellem mænds manglende penisknogle og monogami er baseret på, at penisknoglen er længst hos dyr, som har længerevarende penetration under parring - defineret som mere end tre minutter. Det er en strategi, som hjælper hannen til at gøre hunnen gravid og samtidig holde hende 'optaget' fra andre konkurrerende hanner.

Hos de længevarende parringer bidrager penisknoglen, som er fæstnet ved penisens top, med strukturmæssig støtte for hannen. 

LÆS OGSÅ: Top 5: Se de vildeste dyre-penisser

Men i monogame forhold er det ikke nødvendigt for hannen at bruge lang tid på at penetrere hunnen, som sandsynligvis ikke tilnærmes af andre elskovssøgende hanner. Deraf teorien om mænds manglende penisknogle.  

»Med den reducerede konkurrence for mager, er der mindre behov for en baculum (penisknogle, red.). På trods af, hvad vi måske gerne vil tænke, er vi faktisk en af de arter, der når i mål hurtigere end tre minutters-grænsen, hvor disse ting bliver praktiske,« siger Kit Opie fra Institut fra Antropologi ved University College London, som er hovedforfatter på studiet, til theguardian.com

LÆS OGSÅ: Endelig fastslået: Så lang er en gennemsnitlig penis

LÆS OGSÅ: Penisstørrelse: Er stor virkelig bedst?

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.