Forskere kortlægger, hvordan hjernen skelner mellem forskellige objekter
Max Planck forskere studie hjernen skelne egenskaber kategori

Fire ben, hård, blød, træ, pels. Hvilke egenskaber gør, at vi genkender det ene som en stol, og den anden som en hund? (Billeder: Shutterstock)

Fire ben, hård, blød, træ, pels. Hvilke egenskaber gør, at vi genkender det ene som en stol, og den anden som en hund? (Billeder: Shutterstock)

Kilde: 
22 oktober 2020

Fra vi åbner øjnene om morgenen, til vi går i seng igen, arbejder vores hjerner på overtid med at analysere og kategorisere de ting, vi ser i vores hverdag - lynhurtigt og automatisk.

Vi skal jo vide, at en stol er en stol, før vi forsøger at sætte os på den.

Men hvordan skelner hjernen mellem ting, og hvorfor synes vi, at nogle ting er mere lig hinanden end andre?

For at få svar på det har forskere hos Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences i Leipzig, Tyskland, kortlagt, hvilke kategorier hjernen rent faktisk arbejder med, når den skal vurdere, hvad noget er. Kategorierne kan blandt andet være form, farve, værdi eller ‘levende’.

Det skriver Medical Xpress.

I alt har de fundet 49 kategorier, som kan bruges til at beskrive stort set alt, vi mennesker kommer i kontakt med i vores hverdag.

hjernen afkode objekter forskelliget kategorier opdele

Et uddrag af de 49 kategorier, som forskerne identificerede. (Foto: Hebart/ MPI CBS)

Hver gang, vi beskuer et objekt, nedbryder hjernen objektet til dets mest fundamentale egenskaber og sammenligner det med, hvad vi allerede kender: Hvis det har fire ben, gør og løber efter pinde, er det nok en hund.

For at undersøge, hvordan vi opfatter objekter, viste forskerne 5.500 forsøgsdeltagere 3 billeder ad gangen af forskellige objekter.
 
Det kunne for eksempel være en koala, et tæppe og en saltkringle.

Herefter bad de deltagerne om at vælge, hvilket objekt der ikke hørte til, skriver Medical Xpress. 
 
Nogle synes måske, at saltkringlen ikke hører til, fordi den modsat koalaen og tæppet ikke har ‘pels’. Andre vælger måske koalaen, fordi den modsat de to andre er levende. 
 
Jo oftere de to andre objekter ikke blev fravalgt, jo mere lig hinanden vurderes de at være af forskerne, skriver Medical Xpress.


 Ved at vise forsøgsdeltagerne halvanden million af den slags billedkombinationer, kunne forskerne udvikle en computermodel, som beregner, hvor ens to objekter er.

Udfra det er de altså kommet frem til de i alt 49 kategorier, som omfatter alt.
 
»Vores resultater viser, at det faktisk kræver overraskende få kategorier at karakterisere alle objekter i vores miljø,« siger Martin Hebart, førsteforfatter på studiet, ifølge Medical Xpress.
 
Forskningen blev offentliggjort i tidsskriftet Nature Human Behaviour.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.