Forskere: Kærlighed lindrer smerte
En ordentlig dosis kærlighed tager toppen af fysiske smerter, viser nyt studie. Det hjælper tilsyneladende også at tænke på sport.

Kærligheden overvinder alt - også smerte, viser nyt amerikansk studie. (Foto: Colourbox)

Hvis det gør ondt, så kig på din kæreste. I et forsøg med 15 forelskede studerende hjalp det dem til at reducere følelsen af smerte med op til 45 procent.

Det skriver ScienceNOW på baggrund af et studie netop offentliggjort i tidsskriftet PLoS ONE.

Ved hjælp af hjernescanninger fandt de frem til, at kærlighed virker smertelindrende ved at aktivere belønningscentre i hjernen.

Tidligere har dyreforsøg påvist, at en medicinsk aktivering af belønningscentre kan virke smertelindrende. Forskerne håber derfor, at det nye resultat kan medvirke til at forstå og udnytte belønningscentrenes evne til at reducere smerte bedre.

Sportstanker havde samme effekt

Alle forsøgspersonerne var i de første ni måneder af et romantisk forhold. Deres hænder blev placeret på en firkantet blok, som blev varmet op. Herved blev personerne udsat for ingen, moderat eller svær smerte.

Imens blev de bedt om enten at kigge på et billede af deres kæreste, kigge på et billede af en ligeså attraktiv bekendt, eller udføre en meningsløs opgave som at tænke på sport.

Den sidste øvelse blev inkluderet, fordi man længe har vidst, at almindelig distraktion virker smertelindrende.

Billedet af kæresten og de distraherende tanker om sport reducerede den svære smerte med 12-13 procent og den moderate smerte med 36-45 procent.

Forskellige områder af hjernen blev aktiveret

Under forsøget fik personerne foretaget en funktionel magnetresonanstomografi (fMRI) - en speciel form for hjernescanning.

Den afslørede, at modsat almindelig distraktion, så aktiverede synet af kæresten flere belønningsregioner i hjernen. Forskerne konkluderer derfor:

»Resultatet antyder, at en aktivering af neurale belønningssystemer via ikke-farmakologiske metoder kan reducere oplevelsen af smerte.«

Med andre ord viser forsøget, at kærlighed virker som medicin ved at påvirke hjernen til at dulme smerte.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.