Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Forskere kæmper mod kemo-resistente dræberceller
På Syddansk Universitet (SDU) arbejder en gruppe forskere på at udvikle nye og effektive stoffer til bekæmpelse af modstandsdygtige kræftceller, der har udviklet resistens overfor behandling med kemoterapi.

Forskellige typer af kræft har ikke nødvendigvis et identisk sygdomsforløb. Den forskning, der finder sted i resistente kræftceller på Syddansk Universitet, SDU er derfor koncentreret omkring kræft i bugspytkirtlen. Dræberceller, som disse, har nemlig vist sig at være meget modstandsdygtige, når de udsættes for kemoterapi.

Enzymer hjælper forskere på vej

Som led i forskningen af kemoresistente kræftceller udfører forskningsleder, lektor, ph.d. og bmb, Barbara Guerra en række banebrydende forsøg med en gruppe af enzymer kaldet Protein Kinase. Ved at udvælge de protein kinaser som støtter fysiologisk overlevelse og celleopbygning i menneskekroppen, kan forskerne bedre forstå resistente kræftcellers biologiske adfærd, og hvordan dræbercellerne kan repareres eller bekæmpes. Forskerne på SDU tester bl.a. effekten af stoffer, der nedsætter protein kinasers aktiviteter, og som derved har stor indflydelse på cellers evne til at overleve kræft.

Kræft skal ikke kun bekæmpes, men forebygges 

Udviklingen i et sygdomsforløb med kræft er i høj grad genetisk bestemt. Patienter med den samme type kræft reagerer derfor ofte forskelligt på behandling. Det får Barbara Guerra til at understrege vigtigheden af, at der fortsat både forskes i bekæmpende og forebyggende tiltag, så patienterne får de bedste forudsætninger for helbredelse. Og selvom der er lang vej endnu, er Barbara Guerra overbevist om, at det inden for de næste 8-10 år vil lykkes at skabe så overbevisende resultater, at nye stoffer vil være med til at skabe banebrydende behandlingsmetoder, der bl.a. vil komme patienter med kræft i bugspytkirtlen til gode.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk