En influenzasygdom i barndommen mindsker sandsynligvis risikoen for at udvikle astma og allergi senere i livet. Det er konklusionen på et studie udført på Children’s Hospital i Boston, USA, ifølge ScienceDaily.
Lægerne fandt frem til resultatet ved at lave forsøg på mus, og udover influenza viste det sig, at indtagelse af et stof isoleret fra bakterien Helicobacter pylori (H. pylori), der kan give mavesår og mavekræft, har samme forebyggende effekt.
Studiet, netop offentliggjort i tidsskriftet Journal of Clinical Investigation, er i overensstemmelse med den såkaldte ‘hygiejne-hypotese’. Ifølge hypotesen skyldes de seneste års boom i astma- og allergitilfælde en reduktion i antallet af børneinfektioner som følge af vaccinationsprogrammer og behandling med antibiotika.
Tidligere studier har ligeledes bakket hypotesen op ved at vise, at en infektion med netop H. Pylori som barn reducerer risikoen for at udvikle astma.
Influenza skal stadig bekæmpes
Professor i børnesygdomme ved Harvard Medical School og hovedforfatteren på artiklen, Dale Umetsu, mener studiet åbner helt nye muligheder for behandling og forebyggelse af astma.
»Vi skal absolut ikke give folk farlige infektioner for at forebygge astma, men hvis vi kan forstå, hvordan infektionerne forhindrer udviklingen af astma, kan vi måske kopiere de gode dele og undgå de dårlige og derved udvikle nye behandlingsmuligheder,« siger han til ScienceDaily.
Man ved, at i mus øger en infektion med influenza A produktionen af en bestemt type celler i lungerne kaldet natural killer T (NKT), som er en del af vores medfødte immunsystem. Den samme effekt vil kunne ses ved en infektion med H. pylori, fordi bakterien indeholder glykolipider, der stimulerer produktionen af NKT-celler.
I alle forsøg var en forebyggende effekt dog kun til stede, hvis musene blev smittet, mens de var under to uger gamle. Som voksne gjorde infektionen bare den allergiske reaktion værre.
Næste skridt er at forsøge at isolere de gavnlige stoffer i influenzavirus og H. pylori for at kunne udvikle en astmavaccine.