Menstruationskop er lige så effektiv som tamponer og bind - og billigere, viser studie
menstruationskop bind tamponer

Menstruationskop, Diva Cup, Moon Cup. Den har mange navne - men er den et godt alternativ til bind og tamponer? Ja, siger videnskaben. (Foto: Shutterstock).

Menstruationskop, Diva Cup, Moon Cup. Den har mange navne - men er den et godt alternativ til bind og tamponer? Ja, siger videnskaben. (Foto: Shutterstock).

17 juli 2019

Måske har du hørt om menstruationskoppen?

Det er en lille kop, typisk i silikone, gummi eller latex, som kan opsamle menstruationsblod, og som bliver brugt af kvinder verden over.

Nu har vi fået videnskabens ord for, at koppen er lige så sikker og effektiv at bruge som bind og tamponer, mens den samtidig er billigere. 

Det er i hvert fald konklusionen i et nyt studie, skriver New York Times.

Forskere fra Storbritannien, Indien og Kenya lavede et slags metastudie, hvor de sammenlignede resultater fra 43 videnskabelige studier, der har undersøgt virkningerne af koppen. Data fra i alt 3.319 respondenter indgik.

Konklusionen lyder, at koppen er lige så sikker og mindst lige så effektiv som bind og tamponer til at forhindre lækager – nogle studier peger endda på, at den er mere effektiv end alternativerne.

Koppen er dog ikke helt nem at lære at bruge. Forskerne fandt flere eksempler på kvinder, der skulle have professionel hjælp til at fjerne den.

»Der er en indlæringskurve. Det tager noget tid at blive bekendt med sin egen krop,« siger Anna Maria van Eijk, der er hovedforfatter på metastudiet og seniorforsker på Liverpool School of Tropical Medicine, til New York Times.

LÆS OGSÅ: Hvad er bedst: Tampon, bind eller kop?

Med en pris på ca. 40 dollars i USA (266 kroner) er koppen også billigere end bind og tamponer, fordi den kan genbruges. Desuden har koppen også fået ros for at være mere miljøvenlig, skriver mediet. 

Det nye studie fandt ikke en forhøjet risiko for infektioner ved brugen af koppen. Men forfatterne fandt fem tilfælde, hvor kvinder der brugte koppen, havde udviklet toksisk shock-syndrom (TSS), som er en livstruende sygdom.

I metastudiet var det dog ikke muligt at konkludere, om det skyldtes koppen, eller om der også var lignende tilfælde hos andre kvinder. En bestemt type tampon har nemlig tidligere været kædet til sygdommen, skriver mediet. 

Så nu har du altså videnskabens ord for, at menstruationskoppen er et effektivt og billigt alternativ til bind og tamponer - men husk, at det tager lidt tid at lære at bruge den korrekt.

Studiet er publiceret i The Lancet Public Health.

LÆS OGSÅ: Er der en evolutionær årsag til PMS?

LÆS OGSÅ: Bliver jeg mere fuld, når jeg har menstruation?

mho

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.