Forskere: Her er det dummeste sted, du kan blive tatoveret
Hvis du vil have en tatovering, skal du virkelig tænke dig om. Især ét sted på kroppen er det dumt at få den lavet, viser erfaringen ifølge danske forskere, der har besvaret et væld af læserspørgsmål i en livechat på Videnskab.dk.
Tatoveringer

Her er tatoveringer, der både er fornuftige og skadelige: De sidder på armen i stedet for i hovedet, som ellers ville være det værste sted at vælge ifølge danske forskere. Til gengæld er der rød farve i, som i særlig grad udløser allergiske reaktioner som kløe og hævelse - og i sidste ende kan give dybe sår. (Foto: Shutterstock)

Her er tatoveringer, der både er fornuftige og skadelige: De sidder på armen i stedet for i hovedet, som ellers ville være det værste sted at vælge ifølge danske forskere. Til gengæld er der rød farve i, som i særlig grad udløser allergiske reaktioner som kløe og hævelse - og i sidste ende kan give dybe sår. (Foto: Shutterstock)

Hvilken type tatoveringer vil folk oftest have fjernet?

Kan man snart få lavet tatoveringer, som holder, men som er lette at fjerne igen?

Hvordan kan det lade sig gøre at blive tatoveret i øjet?

Det væltede ind med spørgsmål, da Videnskab.dk torsdag afholdt livechat med to forskere om tatoveringer. Det kastede et væld af erfaringer, anekdoter og skarpe svar af sig, for eksempel da en læser bad om forskernes vurdering af, hvilket sted på kroppen det er dummest at blive tatoveret.

»Mit svar er entydigt i ansigtet! Mange mennesker har tatoveringer på kroppen, hvor de kan skjules, hvis de vil det. I ansigtet kan du imidlertid ikke løbe fra det. Undersøgelser viser, at det er en stor gene, når du skal date (mange siger, at de ikke vil date en person med tatoveringer), og når du skal søge job. Det forhindrer dig således i nogle af de vigtige ting her i livet at have en tydelig, synlig tatovering,« skrev Bo Møhl, klinisk psykolog og professor ved Aalborg Universitet.

Tatoveringer kan for altid invalidere dig socialt

Bo Møhls med-chatter, Jørgen Serup – leder af den internationalt respekterede tatoveringsklinik på Bispebjerg Hospital, som ifølge Serup har »verdens største samling af tatoveringer med medicinske komplikationer« – spædede til: Det er ulovligt at tatovere i ansigt, på hals og på hænder – og så skal du tænke over, at vilde tatoveringer kan gøre dig »invalid socialt for resten af livet.«

»Mulighederne for at fortryde er mange, og man skal tænke sig om, FØR man bliver tatoveret.«

»Den værste, men ikke nødvendigvis grimmeste tatovering, jeg har set, var ved et tato-konvent i Carlsberg-hallerne, hvor en ung kvinde just havde fået tatoveret en kæmpemæssig opretstående, erigeret penis, der fyldte hele forsiden af hendes lår. Hun spankulerede stolt omkring og var i en helt anden verden, end hvor de fleste er. Hun vil helt sikkert vågne op med store tømmermænd, måske allerede den næste dag, og fortryde og atter fortryde,« skrev Jørgen Serup, der har oplevet mange mennesker, som har fortrudt deres tatovering.

Det samme har Bo Møhl, der sammen med blandt andre Jørgen Serup sad i en arbejdsgruppe i Vidensråd for Forebyggelse, som i 2015 lavede rapporten Tatovering - Helbred, risici og kultur

Dyrt at få fjernet tatoveringer - og måske bliver det grimt

Flest yngre voksne har tatoveringer

Blandt de yngre voksne (18-29 år) har omkring 23 procent én eller flere tatoveringer.

Blandt de ældre (60-74 år) er forekomsten på omkring fire procent.

I alt skønnes det, at 600.000 danskere har en tatovering.

Kilde: Vidensråd for Forebyggelses rapport Tatovering - Helbred, risici og kultur.

Bo Møhl berettede i chatten, at tatoveringer som regel bliver fjernet, fordi de sidder et irriterende sted, er grimme eller har fejl – eksempelvis en stavefejl – eller måske er navnet på armen ikke længere kærestens, men nu ekskærestens. Måske er tiden bare er løbet fra dem, som det er blevet tilfældet med 'Amar-nummerplader', som Bo Møhl kalder tatoveringer hen over lænden.

Det er selvfølgelig fint, at man på den måde kan fortryde sin tatovering, men forskerne understregede, at det både er svært at fjerne dem, og at det kan blive en dyr affære. Du kan kun få en tatovering fjernet på det offentliges regning, hvis noget er galt med tatoveringen, for eksempel hvis du har fået allergi. Ellers må du selv betale »kassen« for at få det klaret på et privathospital, berettede Jørgen Serup.

»Og husk, at hos højest halvdelen er fjernelse bare nogenlunde acceptabel, kun hos meget få lykkes det helt. Så atter: Tænk dig om, før du tør få en tato,« lød opfordringen fra Jørgen Serup.

Tatoveringer kan give mening og glæde resten af livet

Serup ville ligesom Bo Møhl aldrig lade sig tatovere. Dels fordi forskerne synes, en krop er pænere uden, dels fordi risikoen for at noget går galt er for stor, og fordi man i stedet kan »redigere« sine signaler til omverdenen gennem frisure, træning og tøj, som Bo Møhl foretrækker at gøre det.

Omvendt bemærkede forskerne også, at folk sagtens kan få noget ud af det.

»Jeg anerkender folks ret til at bestemme over egen hud og have en anden opfattelse end min - i mit job som læge ser jeg mange ud over de syge, som er glade for deres tatovering og har mærkedage og særlige hændelser tegnet ind, hvilket kan give en form for mening,« skrev Jørgen Serup og tilføjede, at mange endda lever lykkeligt med deres tatovering til deres dages ende.

Tatoveringer vil blive ved med at være skadelige

En læser ville høre, om nye metoder til at lave tatoveringer er på vej, så vi kan komme ud over debatten om det ubehagelige i at have og slette tatoveringer – for eksempel ved at lave tatoveringer, der er lette at fjerne igen.

»Det tror jeg faktisk ikke. Tatoveringer laves i huden, og man kan ikke vaske dem af. Man kunne ønske, at der var en udvikling mod bedre, mere holdbare farver, der ikke mindst var rene og derfor mindre giftige at få ind i kroppen. Men tatoveringer er permanente, og jeg tror ikke, at vi vil se nævneværdige ændringer,« vurderede Bo Møhl.

Ifølge rapporten fra Vidensråd for Forebyggelse er den største risiko ved at få en tatovering at få en infektion, som kan give bylder og i værste tilfælde trænge ud i blodet og være livsfarlig. 40 procent af alle tatoverede oplever gener som for eksempel kløe eller solskader, hvor den tatoverede hud ikke længere tåler sol.

Tatoverede er mere udadvendte end andre

Fakta

Allergiske reaktioner i tatoveringer er hyppige, særligt i røde tatoveringer og i røde blandingsfarver. Reaktionerne er kronisk kløe og hævelse.

Allergiske reaktioner kan ved kraftig allergi medføre dybe sår, og de kan også medføre en generel immunisering i kroppen.

Kilde: Vidensråd for Forebyggelses rapport, der er den første danske gennemgang af international videnskabelig litteratur om de mest relevante perspektiver i forhold til tatovering og helbred.

Måske tænker du, at det er klart, at kloge forskere i elfenbenstårnet er negativt stemt over for tatoveringer, som er forbeholdt mennesker fra lavere samfundslag. Men sådan er virkeligheden ikke. Forskerne påpegede, at tatoveringer efterhånden er så udbredte – 13 procent af den voksne del af befolkningen har mindst én – at det er stort set umuligt at finde konsekvente sociale forskelle hos folk med tatoveringer.

Til gengæld er der antydning af, at tatoverede har særlige karaktertræk.

»Undersøgelser viser, at tatoverede er mere impulsive, opmærksomhedssøgende, risikovillige og udadvendte end ikke-tatoverede. Vi skal dog passe på med disse resultater, fordi mange forskellige folk i dag bliver tatoverede, og vi kan ikke slutte noget definitivt ud fra en tatovering,« skrev Bo Møhl.

Ifølge rapporten fra Vidensråd for Forebyggelse er forekomsten af tatoveringer højere blandt mennesker med psykiske lidelser end i den almene befolkning. Det er det ikke muligt at konkludere om årsagssammenhæng, bemærker forskerne.

Du kan blive tatoveret i øjet

Andre læsere var mindre interesserede i psykologi og mere interesserede i at vide noget mere konkret om tatoveringer. Er det for eksempel muligt at blive tatoveret i øjet?

»Ja, man kan tatovere direkte i øjet, den hvide del (sklera),« bekræftede Jørgen Serup og uddybede:

»Øjet tatoveres i lokalbedøvelse, og kun den hvide hinde tatoveres, ikke hornhinden (skiven i midten, glasklar) hvor lysvejen er - så man ser ikke selve tatoveringen, og den forstyrrer normalt ikke synet. Men den ses selvfølgelig af andre, ligesom når tungen tatoveres eller spaltes kirurgisk. Vi er ovre i ekstremtatoveringer, som blandt andet bruges af folk, der optræder med det som en slags artister, som levevej,« skrev Jørgen Serup.

Du kan læse mange flere spørgsmål og svar i chatten.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: