Forskere har udregnet, hvor meget du skal træne for at udligne en dag med stillesiddende arbejde
Siddende arbejde hvor meget motion udligner

Stillesiddende arbejde kan give helbredsproblemer. Nu har forskere regnet ud, hvor meget træning der skal til for at godtgøre det. (Foto: Shutterstock)

Stillesiddende arbejde kan give helbredsproblemer. Nu har forskere regnet ud, hvor meget træning der skal til for at godtgøre det. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
27 november 2020

Vi ved, at det er usundt for os at sidde ned i flere timer, men hvor meget træning skal der egentlig til for at udbalancere den negative sundhedspåvirkning?

Et nyt meta-studie udgivet i British Journal of Sports Medicine foreslår, at fysisk aktivitet i et moderat til intensivt tempo i cirka 30-40 om dagen burde være tilstrækkeligt. Det skriver Science Alert.

For at finde ud af det, har forskerne i et såkaldt meta-studie analyseret resultaterne af 9 tidligere studier, som i alt indeholder data om 44.370 mennesker fra 4 forskellige lande.

Meta-analyser som dette har nogle fejlkilder, fordi studierne, man sammenligner, kan være lavet på forskellige måder, som gør dem svære at sammenligne.

Fælles for forsøgspersonerne i det nye meta-studie er dog, at de alle har gået med en form for fitness-ur, mens de forskellige forskergrupper har undersøgt deres sundhed.

»Hos folk, som er moderat til intensivt fysisk aktive i 30-40 minutter, er koblingen mellem mange stillesiddende timer og risikoen for død ikke signifikant anderledes end hos dem, der har færre stillesiddende timer,« lyder forskernes konklusion i studiet.

Studiet bliver udgivet samtidig med Verdenssundhedsorganisationen WHO’s globale retningslinjer for fysisk aktivitet ved stationært arbejde i British Journal of Sports Medicine.

»Disse retningslinjer kommer på det rette tidspunkt, givet at vi er midt i en global pandemi, som har fanget mennesker indendørs i lange perioder og indbudt til en mere stilsiddende adfærd,« siger Emmanuel Stamatakis, professor ved Faculty of Medicine and Health på University of Sidney, som er med-redaktør på British Journal of Sports Medicine.

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.