450 unge, amerikanske e-cigaret-dampere er formentlig blevet ramt af en mystisk sygdom. De fleste har inhaleret produkter med cannabis, som er indkøbt illegalt.
De amerikanske sundhedsmyndigheder arbejder i døgndrift for at finde årsagen til den mystiske lungesygdom, som indtil videre har kostet seks menneskeliv – og nu er forskerne endelig på sporet af årsagen.
»Det er vigtigt at understrege, at sygdommen ikke skyldes selve e-cigaretterne, men hvad der er blevet tilsat den væske, de damper, og som er købt på det illegale marked,« siger seniorforsker Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet til forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstersite.
De fleste af ofrene har indrømmet, at de har inhaleret e-væske, som indeholder THC – tetrahydrocannabinol – det psykoaktive virkestof i cannabis.
Utallige celler med olie i lungerne
Den akutte lungesygdom har spredt sig til 33 delstater i USA i løbet af de seneste måneder. Patienternes symptomer minder om lungebetændelse, men der er ikke tale om bakterie- eller virusinfektioner.
Nu har lægerne identificeret et nyt særtræk blandt de seks patienter, som er indlagt på University of Utah Hospital i Salt Lake City. De har store immunceller i lungerne, som indeholder utallige oliedråber; såkaldte lipidfyldte makrofager.
Forskerne mener, at patienterne har en såkaldt ‘fedtlungebetændelse’, som man risikerer at få, hvis man inhalerer oliebaserede stoffer.
Så nu kan diagnose og korrekt behandling sættes i gang hurtigere. Hidtil har lægerne forsøgt at stille diagnosen ved at udelukke andre sygdomme, samt at alle patienterne har inhaleret dampe fra e-cigaretter, hvilket amerikanerne kalder ‘vaping’.
Fundet kan også være afgørende i forsøget på at afdække sygdommens udspring.
University of Utah Health publicerede for nylig fundet i tidsskriftet New England Journal of Medicine.
E-vitamin-olie fundet i væske
Dagen før oplyste New York State Department of Health, at de har fundet vitamin E-acetat i næsten alle produkterne med THC, som patienterne havde inhaleret, før de blev syge.
Det bekræftede USA’s lægemiddelmyndighed, FDA, melder Washington Post.
Vitamin E-acetat er et olieprodukt, som almindeligvis bliver anvendt i hudcreme. Hvordan det er endt i e-cigaret-produkterne er fortsat et mysterium.
Cannabis indeholder naturligt E-vitamin, så forbindelsen stammer muligvis fra den koncentrede cannabisolie.
»Eller også er en hudplejeolie blevet tilført,« siger Sven-Eric Jordt, forsker ved Duke University til mediet Gizmodo.
Mange hudplejeprodukter med CBD (cannabidiol), som bliver markedsført på internettet, indeholder vitamin E-acetat samt andre olier i tillæg til CBD, forklarer han.
Bruges til at skjule ‘udvandet’ cannabisolie
Ifølge Karl Erik Lund er det en ingrediens, som sælgerne af cannabisolie bruger som fortykningsmiddel.
»THC-potentialet i cannabisolien bliver ofte vurderet efter væskens tykkelse, og derfor tilsætter man E-acetat på det illegale cannabismarked for at skjule, at cannabisolien er udvandet,« forklarer Karl Erik Lund, seniorforsker ved Folkehelseinstittuttet.
Selv om der ikke er problemer forbundet med at smøre stoffet på huden, er der grund til at tro, at effekten på lungerne er farlig.
Kan udløse giftstoffer
Når e-cigaretterne bliver brugt til at indtage THC, sker det i forbindelse med en oliebaseret væske og ikke en alkoholbaseret, som almindelig brug forudsætter.
»Når vitamin E-acetatet bliver opvarmet, kan man inhalere det. Men i takt med at det bliver nedkølet i lungerne, kan der opstå alvorlige skader. Det er formentlig det, som har forårsaget mange af tilfældene, men vi ved det ikke med sikkerhed,« siger Karl Erik Lund.
E-vitamin-acetat, som er en antioxidant, kan frigøre giftstoffer, hvis det bliver varmet op.
»Det kan forårsage fedtlungebetændelse, hvis tilstrækkelige mængder bliver inhaleret,« siger Sven-Eric Jordt.
De fleste har købt illegalt
De fleste af patienterne har købt produkter på det sorte marked, men et mindretal insisterer på, at de kun har inhaleret nikotin-produkter.
Et problem er, at e-cigaretvæske kan indeholde en lang række ingredienser – især hvis den er ulovligt fremstillet.
Centers for Disease Control and Prevention i USA melder klart ud: Undgå at købe produkter til e-cigaretter på det sorte marked – og det gælder også hjemmesider.
\ Sundhedsstyrelsen fraråder brug af e-cigaretter
Sundhedsstyrelsen i Danmark har 11. september 2019 opdateret anbefalingerne vedrørende e-cigaretter.
Som noget nyt frarådes børn, unge, gravide og ammende at bruge e-cigaretter.
Sundhedsstyrelsen anbefaler i øvrigt slet ikke brug af e-cigaretter, og styrelsen advarer mod at tilsætte ting som f.eks. olier til e-væsker.
I stedet anbefaler Sundhedsstyrelsen rygere at opsøge »kvalitetssikret rygestoprådgivning i kombination med godkendt rygestopmedicin til gennemførelse af rygestop«.
Ingen lungesygdom i andre lande
Forsker Karl Erik Lund er bange for, at damperne vil gå over til at ryge tobak. Han understreger, at sundhedsrisikoen forbundet med e-cigaretter er lav.
»Men ingen, heriblandt producenterne, hævder, at e-cigaretterne er totalt risikofrie,« siger Karl Erik Lund.
LÆS OGSÅ: Er e-cigaretter sundhedsskadelige?
Han tilføjer, at det kun er i USA, at man rapporterer om de akutte tilfælde af lungesygdom.
»Ingen tilfælde er rapporteret i England, hvor der er tre millioner e-cigaret-brugere,« fortæller han.
Forsker: Langt mindre farlige end cigaretter
Karl Erik Lund er kritisk over for de første medieopslag hos blandt andet Norges nationale public service-udbyder af radio og tv, NRK, som giver et indtryk af, at e-cigaretterne førte til akut lungekollaps blandt unge amerikanere.
»Public Health England fastholder fortsat, at e-cigaretter kun udgør cirka 5 procent af skadepotentialet af tobaksrygning,« understreger han.
Ifølge Karl Erik Lund er der medicinsk enighed om, at aerosol fra e-cigaretter har langt mindre skadepotentiale end inhalation fra cigaretrøg.
»Mange af de røgrelaterede sygdomme er associeret med tjærestofferne og carbonmonoxid. De findes ikke i damp. Dampen indeholder langt færre giftstoffer, og niveauet er som regel lavere end i tobaksrøgen,« siger Karl Erik Lund.
Han anbefaler, at brugere af e-cigaretter køber udstyr fra forhandlere, som har et godt renommé i dampermiljøet.
Han anbefaler også nordmænd at søge råd fra Nikan, alliancen for røgfri nikotinbrug, eller Norsk Dampselskap.
»De har stor kompetence og langt mere viden, end man finder om e-cigaretter hos sundhedsmyndighederne – desværre,« slutter Karl Erik Lund.
©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark.