Forskere har fundet den mest effektive slankekur
Kilde: 
06 januar 2017

»I mange årtier har der været lagt vægt på enten kost eller motion som middel til at forbedre ens sundhed og tabe sig i vægt.«

Sådan siger forfatteren bag et nyt studie Conrad Earnest, ph.d. på Texas A&M University i USA, til medpagetoday.com.

Men et nyt studie slår én gang for alle fast, at hverken motion eller kost render med førstepladsen inden for midler til at opnå vægttab og undgå stofskiftesygdomme. Kost og motion er derimod lige vigtigt.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

133 overvægtige kvinder blev delt op i 2 grupper, der i 12 uger gennemgik enten et kommercielt vægttabsprogram eller det såkaldte ’Curves Complete 90-Day Challenge’-program.

LÆS OGSÅ: Hvad er vigtigst: kost eller motion?

De kommercielle vægttabsprogrammer, såsom det kendte ’Weight Watchers’, havde alle fokus på diæt som det vigtigste vægttabsmiddel. De opfordrer også til motion, men uden specifikke krav eller planer. ’Curves’-programmet havde ligeligt fokus på diæt og motion.

Efter 12 uger havde 35 procent af kvinderne på ’Curves’-programmet en reduceret forekomst af metabolisk syndrom – det vil sige mindre overvægt, stabiliseret blodtryk, stabiliseret kolesterolniveau i blodet og stabiliseret følsomhed for insulin. Det var kun tilfældet med 14 procent af kvinderne på de kommercielle vægttabsprogrammer.

Resultaterne er ifølge Conrad Earnest ikke overraskende:

»Mens negativ kaloriebalance altid vil hjælpe et vægttab på vej, vil fordelene ved fysisk aktivitet og anstrengelse ikke kunne afspejles ved udelukkende at fokusere på diæt,« siger han til medpagetoday.com.

Han tilføjer, at det ikke er nok at opfordre til motion og gå ud fra, at den overvægtige selv vil tage initiativ til at engagere sig i fysisk aktivitet. Studiet bekræfter, at konkrete motionsmål og -planer er nødvendige.

LÆS OGSÅ: Motion er ikke den bedste måde at tabe sig på

LÆS OGSÅ: Det sundeste vægttab kræver både motion og diæt

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.