Forskere groede kunstige tårekirtler, og så fik de dem til at græde

Tårekirtelceller i en petriskål. (Billede: Marie Bannier-Hélaouët/Hubrecht Institute)

Tårekirtelceller i en petriskål. (Billede: Marie Bannier-Hélaouët/Hubrecht Institute)

Kilde: 
17 marts 2021

For første gang nogensinde er det lykkedes forskere, at gro tårekirtler i en petriskål og tilmed at få dem til at græde.

Formålet med øvelsen har været at komme tættere på teknologier, som kan hjælpe folk med lidelser i tårekirtlerne.

Det skriver ScienceAlert.

Tårekirtlerne er organer, som sidder i øjenhulerne og sørger for, at øjnene er fugtige. Hvis de beskadiges, kan man ende med øjne, som er for fugtige, eller måske endnu værre, for tørre.

Indtil videre er behandlingsmulighederne enten kirurgiske indgreb eller øjendråber, i visse tilfælde af patientens eget blod.

»Vi håber, at forskere vil bruge vores model til at identificere nye behandlingsmuligheder for patienter med tårekirtkel-lidelser,« fortæller genetiker Hans Clevers, ifølge ScienceAlert.

»Enten ved at afprøve nye medikamenter på patienters ‘organoider’, eller ved at dyrke de sunde celler og en dag kunne bruge dem til en transplantation.«

Organoider er bittesmå, kunstigt groede organiske strukturer, som genskaber et organs funktion, eksempelvis en tårekirtel, skriver ScienceAlert.

Ved at bruge stamceller fra et menneske kunne forskerne lave små tårekirtelorganoider i en petriskål, og ved at tilsætte de små tårekirtler stresshormonet noradrenalin begyndte de rent faktisk at græde.

De kunstige tårekirtler afgav tårerne på indersiden af cellerne, og derfor svulmede op som balloner, når de ‘græd’. (Video: Marie Bannier-Hélaouët/Hubrecht Institute)

Det lykkedes endda forskerne at transplantere tårekirtelcellerne til en mus, hvor de blev optaget af musens krop og begyndte at udvikle tårekanaler og -proteiner.

I de to måneder, hvor forskerne observerede musen, blev de transplanterede celler ved med at udvikle sig.

Der vil dog gå årevis, før denne slags behandling vil kunne bruges på mennesker, skriver ScienceAlert.

I mellemtiden kan man dog håbe, at studiet kan hjælpe andre forskere.

Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet Cell Stem Cell.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.