Forskere: Gem din lort, før det er for sent
lort_hundelort_afføring_transplantation_fæcestransplantation

Det er hverken kønt at se på eller lugte til, men i fremtiden skal vi måske til at sætte mere pris på, når vi laver stort. (Foto: Shutterstock)

Det er hverken kønt at se på eller lugte til, men i fremtiden skal vi måske til at sætte mere pris på, når vi laver stort. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
01 juli 2022

Forestil dig et kæmpemæssigt fremtids-cryo-køleskab på flere milliarder kubikmeter. 

Og forestil dig så, at det er fyldt til randen med… lort.

Det lyder absurd, men det er ikke desto mindre, hvad en række forskere fra Harvard foreslår på baggrund af et nyt videnskabeligt studie

De vil nemlig bruge din fortidige, sunde lort til at helbrede dit fremtidige, syge jeg. 

Det skriver ScienceAlert

Indgrebet, der med et lidt pænere, teknisk udtryk kaldes fæcestransplantation, er ikke noget nyt. 

De seneste år har det vist lovende resultater både indenfor behandling af COVID-19 og alderdom hos dyr, mens det bruges effektivt mod tarmbetændelse og en række andre sygdomme hos mennesker. 

Det nye er, at transplantationen fremover ikke skal være heterolog, men autolog i stedet. Det vil sige, at donor og modtager skal være én og samme person. 

Det kan - muligvis - løse problemer, der nogle gange opstår under og efter en fæcestransplantation. Det er nemlig ikke altid, at donorens afføring er kompatibel med modtagerens tarmsystem. 

Det er der større sandsynlighed for, hvis donor og modtager er den samme.

Så et kæmpe køleskab med lort er ikke så dårlig en idé - især ikke for fremtidens folk med autoimmune sygdomme.

»Autolog fæcestransplantation kan potentielt behandle autoimmune sygdomme som astma, multiple sklerose, inflammatorisk tarmsygdom, diabetes, fedme og selv hjertesygdomme og alderdom« siger medforfatter og epidemolog, Scott T. Weiss til ScienceAlert. 

Så for fremtiden skal du måske lige overveje en ekstra gang, før du bruger det store skyl.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.