Forskere: Ebeltoftborgere bliver fede igen
By på skrump: Danske fedmeforskere forventer, at deltagerne i DR-programmet By på Skrump tager de tabte kilo på igen. En fejlslagen kur kan vise sig at skade deltagernes psyke og forkorte deres levetid.

Her er fem af de såkaldte superskrumpere i Ebeltoft, der tabte sig mest i løbet af de 12 uger, som tv-programmet varede. Men de går en hård tid i møde, for store vægttab holder sjældent, siger fedmeforskere. (Foto: Fokus, Flemming Jeppesen)

I 12 uger er 700 overvægtige beboere i Ebeltoft blevet pisket rundt af sundhedsguruen Chris MacDonald med målet om tilsammen at tabe sig 3 ton.

Et tv-hold har fulgt kampen mod kiloene på tæt hold, og tirsdag aften blev det tiende og sidste afsnit af By på Skrump vist på DR1. Den store finaleudsendelse afslørede, at deltagerne havde nået målet og fået store, hurtige vægttab, som blev fejret med balloner, klapsalver og følelsesudbrud i bedste sendetid.

Men når hverdagen vender tilbage, bliver de fleste af deltagerne lige så tykke igen, som de var, da programmet startede, forventer danske eksperter i fedme.

»Det er super provokerende, men det er klart, at statistisk set er der desværre ret stor sandsynlighed for, at de vil tage en stor del af deres vægttab på igen,« siger Thomas Meinert Larsen, der er adjunkt og leder af forskningsgruppen for 'Fedme og appetitregulering' på LIFE på Københavns Universitet.

Ifølge ham er det ikke så at svært at tabe sig. Det er langt sværere at bevare vægttabet.

Chris MacDonald: Kun fem procent bevarer stort vægttab

Det fremgår også af artiklen Ti myter om fedme og slankekure, som videnskab.dk bringer i dag. Her gennemhuller Danmarks fremmeste fedmeforskerne nogle af de mest udbredte myter om vægttab.

»Man kan godt frygte, at der går mellem seks måneder og to år, og så er de her personer tilbage til udgangspunktet. Hvis man er lidt fræk, så kan det godt være fire ud af fem, der er tilbage, der hvor de begyndte, hvis de ikke har formået grundlæggende at ændre på deres gamle vaner,« vurderer Thomas Meinert Larsen.

Chris MacDonald var selv inde på, at det er svært at bevare hurtige vægttab i tv-showets afslutning:

»Det er kun fem procent af alle mennesker, der taber så mange kilo, som du har gjort, som formår at holde vægten i over fem år,« sagde sundhedsguruen til en af programmets såkaldte superskrumpere.

Motivation forsvinder, når slankeguru forlader Ebeltoft

Professor Bente Klarlund Pedersen fra Rigshospitalets Grundforskningsfondscenter for Inflammation og Metabolisme forventer, at de færreste kan holde vægten i Ebeltoft.

Hun mener, at programmet har fokuseret for meget på, at det er den enkeltes ansvar at tabe sig og ikke har lagt nok vægt på strukturelle ændringer i samfundet og omgivelserne, som er en stor del af årsagen til, at ebeltoftborgerne blev fede i første omgang.

Derfor bliver det svært for deltagerne at klare sig selv og holde vægten, når guruen og tv-kameraerne forlader byen.

»Det betyder, at der er en masse motivation, der forsvinder. Jeg er meget skeptisk. Det er rigtig godt fjernsyn, at man kan tabe 30 kg på 3 måneder, men det, der betyder noget på langt sigt, er, at man får nogle sunde vaner og rutiner,« siger Bente Klarlund Pedersen.

Det kræver konstant opmuntring i mere end de 12 uger, Chris MacDonald var i Ebeltoft, hvis man skal bevare et vægttab. (Foto: Fokus: Flemming Jeppesen)

Og 12 ugers intensiv slankekur er ikke nok til at forankre positive vaner med motion og sund kost, mener de to forskere.

Slankeeksperiment kan skade deltagere

Derfor kan det store slankeeksperiment, der skulle gøre Ebeltoft til Danmarks sundeste by, ende med at få den modsatte effekt, hvis ebeltoftborgerne følger statistikken og tager på igen.

»Det er ikke sundt at cykle op og ned i vægt. Der er noget, der tyder på, at folk, der ofte går på slankekure, får en dårligere overlevelse end folk, der bare holder deres vægt,« siger Bente Klarlund Pedersen.

Thomas Meinert Larsen frygter, at et mislykket slankeforsøg kan stille deltagerne dårligere psykisk.

»Gentagne fiaskoer er formodentlig ikke specielt fremmende for ens velfærd, og det kan skade ens selvværd. Oddsene for at tabe sig kan måske endda blive dårligere, fordi ens selvværd bliver ringere,« siger han.

Han understreger dog, at de mange positive effekter, der følger med et varigt vægttab, stadig er så store, at han bakker op om Ebeltoft-projektet, men han håber, at man på en eller anden måde vil sikre en mere varig hjælp og støtte af deltagerne efter projektet.