Forskere: Drop virkningsløs medicin til psykotiske børn
Hvis antipsykotisk medicin til børn og unge med skizofreni eller psykose ikke virker efter højst fire ugers behandling, så er det ikke sandsynligt, at det kommer til det, viser dansk ph.d.-afhandling. Resultatet kan være med til at afkorte virkningsløse behandlingsforløb og mindske bivirkninger.

Børn med skizofreni har typisk flere negative symptomer end voksne. De isolerer sig og trækker sig fra sociale sammenhænge med andre børn.
(Foto: Shutterstock)

Børn med skizofreni har typisk flere negative symptomer end voksne. De isolerer sig og trækker sig fra sociale sammenhænge med andre børn. (Foto: Shutterstock)

Medicin til børn, som har fået skizofreni eller psykose, skal forbedre barnets symptomer inden for fire uger.

Har medicinen ingen effekt efter fire uger, så kommer den aldrig til at hjælpe. Det viser en ny ph.d.-afhandling, som har analyseret data fra to tidligere studier af antipsykotisk medicin til børn.

»Mine analyser viser, at hvis der ikke er nogen bedring allerede meget tidligt, så kommer der heller ikke tilstrækkelig bedring senere. Og så kan man lige så godt skifte til en anden type medicin,« fortæller ph.d. fra det sundhedsvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet Marie Stentebjerg-Olesen.

Hendes afhandling er den første, som har undersøgt, hvor hurtigt antipsykotisk medicin skal virke på børn og unge. 

Undgå voldsomme bivirkninger

Tidlig medicinsk behandling af børn med skizofreni eller psykose øger sandsynligheden for bedring og helbredelse markant.

Men vejen til at finde den rette medicin kan være lang, både fordi medicinen trappes langsomt op, og fordi ny medicin ofte bliver afprøvet i nogle måneder, selvom den ikke umiddelbart virker.

Behandlingen kan også have ubehagelige bivirkninger. For eksempel kan medicinen gøre børnene fede, hvilket i sig selv er ubehageligt. Samtidig øger fedme risikoen for, at børnene udvikler sukkersyge.

Derfor er det en stor fordel for de syge børn og unge, hvis de ikke skal bruge flere måneder på at afprøve noget medicin, som ikke virker, og som aldrig kommer til at virke. 

Skizofreni og psykose hos børn er sværere at opdage end hos voksne. Fordi børns fantasiverden naturligt fylder mere end voksnes. (Foto: Shutterstock)

Skal man tro resultatet i den nye ph.d.-afhandling, er det formålsløst at fortsætte med medicin, som ikke virker inden for de første fire uger.

Lad være med at fortsætte med uvirksom medicin

Ph.d.'en har analyseret data fra to forskellige studier af medicinering af børn med forskellige antipsykotiske medikamenter. 

Medicinering af børn med antipsykotisk medicin er et område, som kun er belyst meget sparsomt forskningsmæssigt. Der findes derfor kun få studier af medicinens effekt, og ingen tidligere studier har undersøgt, hvor hurtigt medicinen skal virke på børn.

Det ene af de studier, ph.d.-afhandlingen undersøger, er en russisk-amerikansk undersøgelse, som har testet et præparats effekt på 69 børn i alderen 13-17 år.

Det andet er et amerikansk studie, som har fulgt 79 børn i alderen 6-19 år, mens de startede behandling med forskellige typer antipsykotisk medicin.

I det amerikanske studie fik 48 procent af børnene det bedre efter fire ugers behandling. I det andet studie var andelen 68 procent efter to uger. De børn, som ikke fik det bedre inden for de første 2-4 uger, havde heller ikke nævneværdig effekt af medicinen senere i nogen af de to studier. 

»De to undersøgelser, ph.d.-afhandlingen har gennemgået, er selvfølgelig begrænsede. Men mit gæt er, at det her hovedresultat kan få nogle læger til at tage uvirksom medicin op til overvejelse tidligere,« siger klinisk professor Per Hove Thomsen fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Regionscenter Risskov. Han har ikke taget del i Marie Stentebjerg-Olesens studie.

Det nye fund bliver yderligere styrket af, at man allerede ved, at antipsykotisk medicin til voksne skal have effekt relativt hurtigt, hvis man skal gøre sig håb om, at det virker. Det har ikke tidligere været undersøgt, om det også er tilfældet hos børn.

Tidlige udviklingsforstyrrelser kan være tegn på skizofreni

Antipsykotisk medicin til både børn og voksne kan have store bivirkninger. For eksempel fedme og træthed. (Foto: Shutterstock)

I ph.d.-afhandlingen har Marie Stentebjerg-Olesen desuden gennemgået 25 års studier af symptomer og forløb ved skizofreni hos børn og unge.

I alt 28 studier af 1.507 børn fra 5-18 år med skizofreni og psykose. Et andet vigtigt fund i den nye ph.d.-afhandling er, at børn som udvikler skizofreni, ofte har haft tidlige udviklingsforstyrrelser og andre psykiske problemer og sygdomme.

I de studier, Marie Stentebjerg-Olesen har gennemgået, har 36-62 procent haft sen sproglig udvikling, og nogle studier peger på, at op til 89 procent har haft det svært med social interaktion allerede som små børn.

»Min gennemgang tyder på, at de børn, som får skizofreni eller psykose, har større tendens til at udvikle sig unormalt, også før de bliver psykotiske. De går senere end andre børn, fungerer dårligere socialt, og de taler senere,« fortæller Marie Stentebjerg-Olesen.

Opmærksomhed på risikogrupper

Per Hove Thomsen kan godt genkende disse fund.

»En del børn og unge, som får alvorlige psykoselidelser, har været sent udviklet både sprogligt og motorisk. Nogle af dem har også haft nedsat social funktion. Det vil sige, at de kan have haft svært ved at knytte venskaber og svært ved at forstå, hvad der foregår i sociale sammenhænge,« fortæller han.

Han understreger, at denne type studier selvfølgelig ikke kan bruges til at forudsige, at et barn, som udvikler sig langsommere, har større risiko for at udvikle skizofreni.

»Men med denne viden kan man måske begynde at holde bedre øje med bestemte risikogrupper. For eksempel børn af forældre med skizofreni. Og så følge dem tættere, hvis de har nogle af de her tidlige udviklingsforstyrrelser,« slutter han.

Skizofreni og psykose

Sygdommen skizofreni udmønter sig på flere måder, som alle betyder, at det bliver sværere for den syge at have et normalt liv.

Symptomerne deles op i positive symptomer og negative symptomer samt forstyrrelser i tænkningen. 

  • De såkaldt positive, psykotiske symptomer kan være hallucinationer og vrangforestillinger, som for eksempel en oplevelse af at blive forfulgt. Psykose er også i de fleste tilfælde en del af sygdommen.

    Ved en psykose bliver den syge ude af stand til at skelne mellem fantasi/vrangforestillinger og virkelighed. Psykose kan også opstå ved andre psykiske sygdomme, for eksempel kan en voldsom mani udvikle sig til en psykose hos personer med bipolar lidelse. Psykose kan også opstå, hvis man tager stoffer.
     

  • De negative symptomer dækker over, at den syge mister initiativlyst, trækker sig fra sociale sammenhænge og synker hen i sin egen indre verden og får sværere ved at  opleve følelser af glæde, opstemthed eller sorg.

»Min gennemgang tyder på, at børn generelt har flere negative symptomer end voksne,« fortæller Marie Stentebjerg-Olesen. 

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk