Forskere: Dansk klimaindsats tjener sig selv hjem i sparede menneskeliv
Luftforurening, analyse, forskere

Der er lang vej til ren luft i flere kommuner, hvis de nye anbefalinger fra WHO skal følges. (Foto: Shutterstock)

Der er lang vej til ren luft i flere kommuner, hvis de nye anbefalinger fra WHO skal følges. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
25 maj 2020

Det kommer til at koste milliarder af kroner at skrue Danmarks CO2-udledning ned med 70 procent i 2030 og at gøre den helt neutral i 2050.

Men udgifterne tjener vi i grove mål ind igen, fordi luften bliver renere, så vi sparer omkostninger i nogenlunde lige så stort omfang til behandling af sygdomme knyttet til luftforurening.

Det konkluderer forskere fra blandt andet universiteterne i Aarhus, Aalborg og København sammen med konsulenter i en ny analyse, skriver Information.

»Når det gælder den overordnede danske klimamålsætning, hører man ofte udsagn om, at det bliver dyrt, og selv om omkostningerne beregnet af forskellige eksperter udgør en halv til én procent af BNP, løber det stadig op i mange milliarder årligt.

»Det er rigtigt, at der skal penge op af lommen up front til investeringer i grøn teknologi, men samtidig er der en lang række sparede miljøeffekter, der ofte ikke medregnes i disse analyser,« siger professor Jørgen Brandt, centerleder for iClimate ved Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet, til Information.dk.

Analysen er udgivet som notat, ikke publiceret i et videnskabeligt tidsskrift. Du kan læse hele notatet på konsulentvirksomheden Energy Modelling Labs hjemmeside.

Ifølge Information viser forskernes beregninger, at de samlede danske udledninger i dag koster det danske samfund en sundhedsregning på omkring 20 milliarder kroner om året. De tungeste kilder er trafik på danske veje, samt udledning fra brændeovne og biomassefyr.

En grøn omstilling i Danmark vil sænke udgifterne markant. Præcis hvor meget afhænger dels af, om andre lande også laver grøn omstilling, hvor mange sygdomme man tager med i beregningen, og om man medtager Danmarks påvirkning af sundhed i udlandet - fordi vores luftforurening ikke holder sig inden for grænserne. Tallene kan du læse i Informations artikel og i notatet.

Til sammenligning anslår forskellige kilder, herunder Klimarådet og tænketanken CEPOS, udgifterne til den grønne omstilling til at ligge på mellem 13 og 26 milliarder kroner hvert år fra 2025.

Udmeldingen er på linje med, hvad andre forskere har meldt ud tidligere. Det kan du læse mere om i artiklen Så billigt er det at få Danmark til at køre på kun grøn energi.

th

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.