Forskere: Britisk coronavariant har formentlig spredt sig i flere lande – de kigger bare ikke efter den
Selvom den nye coronavariant potentielt allerede kan have spredt sig globalt, betyder det dog ikke nødvendigvis, at vi behøver at være mere bekymrede, understreger forskere.
covid-19 britisk coronavariant coronavirus coronaprøver gensekventering

Danmark og Storbritannien er blandt de lande, der laver flest analyser af positive coronaprøver. (Foto: Shutterstock)

Danmark og Storbritannien er blandt de lande, der laver flest analyser af positive coronaprøver. (Foto: Shutterstock)

Fundet af en ny coronavariant, som er særligt udbredt i England, har fået Danmark og en lang række andre lande til at lukke ned for al trafik fra Storbritannien.

Samtidig har Sverige netop meddelt, at grænsen til Danmark lukkes, fordi der også er fundet 10 tilfælde af den britiske coronavariant i Danmark.

Men den nye coronavariant »findes højst sandsynligt allerede i de fleste andre lande,« siger professor Mads Albertsen fra Aalborg Universitet til Videnskab.dk.

Mange andre lande kigger bare ikke lige så grundigt efter nye mutationer, som Danmark og England gør, påpeger han.

»Det er en vigtig nuancering i debatten, som mangler, når andre lande begynder at lukke grænserne for danskere,« siger Mads Albertsen, som selv står i spidsen for en forskergruppe, der analyserer danske coronaprøver for at lede efter nye mutationer og virusvarianter. 

»Vi har kun fundet varianten i Danmark, fordi vi kigger grundigt efter den, ligesom englænderne også gør. Men det gør mange andre lande ikke,« tilføjer han.

Hvis man ikke leder, finder man den ikke

Mads Albertsen får opbakning fra professor Eskild Petersen fra Aarhus Universitet, som understreger, at det er vigtigt, at andre lande analyserer (gensekventerer) så mange coronaprøver som muligt for at holde øje med udbredelsen af nye mutationer og coronavarianter.

»Varianten fra England er sandsynligvis udbredt i flere andre lande allerede, men hvis de ikke kigger efter den, kan de ikke finde den,« siger Eskild Petersen, som er adjungeret professor på Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.

»Varianten begyndte at dukke op i England for 4-6 uger siden, så den har haft store muligheder for at sprede sig, indtil rejseaktiviteten til England stoppede søndag aften 20. december. Så hvis det virkelig er rigtigt, at den er mere smitsom, findes den sandsynligvis allerede andre steder i verden.«

Storbritannien gensekventerer mere 

»Det er ret sandsynligt, at varianten allerede har spredt sig videre end Storbritannien, særligt fordi andre lande ikke laver ligeså meget gensekventering som Storbritannien,« påpeger lektor Linda Selvey, som er epidemiolog ved University of Queensland i Australien over for avisen The Guardian.

Ifølge en ny rapport fra det europæiske smitteagentur ECDC står Storbritannien bag kortlægningen af 44 procent af alle de corona-genomer, der i år er blevet lagt op i den internationale virusdatabase GISAID. Storbritanniens massive gensekventering gør det mere sandsynligt, at nye varianter bliver opdaget, skriver ECDC.

Professor Allan Randrup Thomsen er enig og påpeger, at det virker som »en overreaktion« på linje med mink-sagen at begynde at lave nye grænselukninger på grund af den nye coronavariant.

»Den er jo fundet i flere lande, så derfor tænker jeg, at det nemt kan være et slag i luften at forsøge at stoppe spredningen af varianten ved at lukke for rejsende fra England,« siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi på Københavns Universitet, i en tidligere artikel på Videnskab.dk

Varianten er også fundet i Holland

Den nye coronavariant, som er særligt udbredt i England, kaldes VUI–202012/01, men er også kendt som virusstammen B.1.1.7.

Virusvarianten har vakt bekymring, fordi foreløbige data fra Storbritannien tyder på, at den nye variant kan være betydeligt mere smitsom end andre varianter af coronavirus. Flere danske forskere maner dog til besindighed og påpeger, at der endnu ikke er skråsikre beviser for det.

»Varianten er også fundet i Holland, men vores hollandske kolleger har oplyst, at de ikke har set nogen tegn på øget smittespredning,« siger Eskild Petersen.

»Spørgsmålet er, om den kan have spredt sig hurtigt i England, fordi englænderne har været dårlige til at håndtere epidemien og overholde coronarestriktionerne. Det ved vi ikke med sikkerhed endnu,« fortsætter han.

Samtidig er der foreløbigt ikke noget, der tyder på, at varianten er farligere eller medfører værre sygdomsforløb. Indtil videre er der heller ikke noget, der tyder på, at den får betydning for virkningen af vacciner - læs mere i artiklen Ny corona-variant i England: Det ved vi - og det ved vi ikke.

Danmark laver flest analyser

Ud over at være fundet i Danmark, England og Holland er der også opdaget få tilfælde af den nye coronavariant i Australien og Belgien, oplyser internationale medier.

»England har den højeste udbredelse af den nye variant, men den findes højst sandsynligt også i de fleste andre lande. Den har cirkuleret rundt i England siden november, så det er urealistisk at tro, at den ikke findes over hele verden. Det er bare ikke opdaget, fordi andre lande ikke har kigget efter den,« siger Mads Albertsen og fortsætter:

»Grunden til, at vi har opdaget varianten i Danmark, er, at vi er et af de lande i verden, som laver flest analyser af vores coronaprøver. På en enkelt dag analyserer vi lige så mange coronaprøver i Danmark, som de har gjort siden epidemiens start i Tyskland.«

Ifølge Statens Serum Institut er man netop i den seneste måned begyndt at analysere (gensekventere) endnu flere coronaprøver i Danmark.

»Kapaciteten er nu oppe på maksimalt 5.000 pr. uge, svarende til cirka 25 procent af det aktuelle antal positive prøver,« oplyser Statens Serum Institut i en pressemeddelelse og fortsætter:

»Dette er meget højt i international sammenhæng. I Storbritannien, som er førende på området og har en høj kapacitet i Europa, sekventeres cirka 10 procent af stammerne.«

Varianten er formentlig mere udbredt

I samme pressemeddelelse fra 16. december kan man læse, at der i Danmark er fundet 9 tilfælde af den nye coronavariant i perioden mellem 14. november og 3. december.

I dag, 22. december, oplyste afdelingschef ved Statens Serum Institut, Thyra Grove Krause,  imidlertid i radioprogrammet P1 Morgen, at der nu er fundet 10 tilfælde af den nye variant i Danmark.

»Hvis vi gennemsnitligt tester omkring 10 procent af de positive danske coronaprøver, er det et meget højt og flot tal i international sammenhæng. Men det betyder stadig, at der er 90 procent af prøverne, som vi ikke tester. Så det skulle være underligt, hvis der ikke var flere end 10 tilfælde af den nye variant i Danmark,« påpeger Eskild Petersen.

Nye virusvarianter er ikke usædvanlige

Både Eskild Petersen og Mads Albertsen påpeger, at det langt fra er første gang, at nye coronamutationer opstår og spreder sig globalt.

Den oprindelige coronavirus, som opstod i Kina, er for eksempel blevet overhalet indenom af en anden coronavariant, kaldet D614G. Forskning indikerer, at D614G-mutationen måske er mere smitsom end den oprindelige coronavirus fra Wuhan, men den nye variant har tilsyneladende ikke gjort sygdommen værre.

»Den slags sker hele tiden med virus – det kender vi også fra influenzavirus, som hele tiden muterer, så en ny influenzavariant pludselig bliver dominerende. Men så længe det ikke forværrer sygdommen eller går ud over vaccinens effekt, har det ikke den store betydning,« siger Eskild Petersen og tilføjer:

»Selvfølgelig vil det være alvorligt, hvis det virkelig passer, at den nye britiske coronavariant er meget mere smitsom end andre varianter. Men vi mangler stadig at få svar på, om det er rigtigt.«

Du kan blive meget klogere på den nye britiske coronavariant i denne artikel – og du kan læse mere om coronavirus generelt i denne artikel.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker