Forsker: Vores hjerner hallucinerer hele tiden
... og det stiller seriøse spørgsmål om, hvad vi kan betragte som bevidsthed.

I denne TED Talk stiller Anil Seth, professor i kognitiv neurovidenskab, spørgsmål til vores opfattelse af virkeligheden. (Video: TED Talk)

I denne TED Talk stiller Anil Seth, professor i kognitiv neurovidenskab, spørgsmål til vores opfattelse af virkeligheden. (Video: TED Talk)

Kan du egentlig være sikker på, at det, du ser lige foran dig, er virkeligt? Og hvad er egentlig virkeligt? Eller nærmere: Hvad er bevidsthed?

Det er et ældgammelt filosofisk spørgsmål, som der har været mange bud på gennem historien.

TED Talks på ForskerZonen
  • ForskerZonen håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
  • TED Talks-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen er nonprofit.

Anil Seth, professor i kognitiv neurovidenskab ved det britiske University of Sussex, giver i denne TED Talk sit bud på, hvordan man kan forstå bevidsthed som en kontrolleret hallucination.

»Vi hallucinerer hele tiden – også lige nu. Det, vi kalder for virkelighed, er blot de hallucinationer, som vi er blevet enige om,« fortæller han.

Helt ind i kroppen

For at forstå det, skal vi træde et skridt ind i hjernen, fortæller Anil Seth.

»Forestil dig at være en hjerne. Du er lukket inde i et kranium og forsøger at finde ud af, hvordan verden ser ud. Der er ikke lys inde i kraniet. Der er heller ikke lyd.«

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Så når hjernen opfatter ting for os, så er det en form for avanceret gætværk, der bygger på informationsprocesser og erfaring fra verden, siger han.

Dermed giver hjernen blot sit bedste bud på, hvordan verden ser ud, og det kan altså ligeså godt betragtes som en kontrolleret hallucination, forklarer han.

En kendt måde at illustrere dette på er ved brug af optiske illusioner.

hallucination hjernen virkelighed bevidsthed

En kendt optisk illusion, som er skabt af den amerikanske neuroforsker Edward H. Adelson. På grund af søjlen og de andre felter, ser vi A og B som to forskelligt farvede kvadrater. Ifølge Anil Seth er det et eksempel på, hvordan vi hele tiden hallucinerer. (Grafik: Edward H. Adelson)

Se hele videoen foroven, og se, om du er enig med i Anil Seths udlægning af, hvad bevidsthed er.  

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: