Forsker: Vaccine mod forkølelse måske klar om 6-8 år
11 januar 2017

Man har længe troet, at forkølelse kun kan bekæmpes ved at blive under dynen. Men nu har en forsker opfundet en vaccine, som, han forudser, kan være på markedet om seks til otte år, skriver independent.co.uk.

Bag vaccinen står professor Rudolf Valenta fra Medical University of Vienna i Østrig. Han har fundet ud af, at kroppens immunsystem angriber den midterste del af rhinovirussen, som er den virus, der fører til forkølelse, og at dette ikke er den mest effektive måde at bekæmpe sygdommen på.

Hans vaccine, som han har taget patent på, fokuserer i stedet på virussens yderste del, som sætter sig fast på slimhinder i munden, halsen, næsen og maven, hvilket fører til infektion.

»Vi har taget stykker af rhinovirussens skal, de rigtige stykker, og knyttet det til et bæreprotein. Diversiteten i forskellige typer virus er et mindre problem, end det er at finde de rigtige steder på virussen,« siger Rudolf Valenta ifølge independent.co.uk.

LÆS OGSÅ: Sådan fungerer immunforsvarets hukommelse​

Vaccinen vil så fremme kroppens evne til at genkende og udvikle et forsvar mod den ydre del af rhinovirussen.

Ifølge Rudolf Valenta er de med det første protein, de har bygget, allerede ret gode til at hæmme sygdommen. En vaccine kan således være på vej forholdsvis snart.

»Hvis vi også får en passende finansiering af projektet, kan det gøres på mellem seks og otte år. Vi ved, hvordan vi skal bygge vaccinerne og få dem ud i klinikkerne. Dette er virkelig inden for rækkevidde,« siger han til independent.co.uk.

Professor i molekulær virologi på University of Nottingham i Storbrittainen Jonathan Ball har ikke deltaget i studiet. Han mener, at forskerne »godt kan være på sporet af noget«, men at der, fra man tager patent, er »lang vej til en accepteret vaccine.«

LÆS OGSÅ: Kur mod forkølelse på vej

LÆS OGSÅ: Roskildesyge: Derfor har vi ingen vaccine - endnu​

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.