Forsker til kvinder: »Lad være at skamme jer over at nyde sex«
En forsker i psykologi gør tre store myter om sex, parforhold og kønsforskelle til skamme.

Se med, når denne forsker punkterer tre myter om sex og parforhold. (Video: Ted Talk/ YouTube)

Se med, når denne forsker punkterer tre myter om sex og parforhold. (Video: Ted Talk/ YouTube)

»Kvinder kan ikke lide ’casual sex’.« Altså, sex uden forpligtelser.

»Monogami er lig med et godt forhold.« 

»Sex er farligt og bør undgås.«

Sådan lyder tre gængse myter om sex og parhold, og dem piller Terri Conley, der forsker i sex og samliv på Michigan Universitet, fra hinanden i sin Ted Talk om emnet fra 2016.

I sin tale opfordrer hun desuden kvinder til aldrig at skamme sig over at nyde sex.

TED Talks på ForskerZonen
  • ForskerZonen håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
  • TED Talk-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen er nonprofit.

Myte 1: Kvinder kan fra naturens side ikke lide uforpligtende sex

»Der er hos mange i samfundet en idé om, at der er noget i kvinders biologi og genetik, der gør dem ude af stand til bare at nyde sex for sjovs skyld – uden noget forhold eller nogle forpligtelser i sigte. Men det, viser min forskning, er forkert,« indleder Terri Conley i videoen.

I stedet handler en persons villighed til at dyrke casual sex om, hvorvidt den, der tilbyder det, anses for at være en god elsker.

Desværre viser flere undersøgelser, at kvinder ikke forventer, at et 'one night stand' eller sex for sjov med en fremmed partner, er særlig godt.

Og endnu værre er det, at forskningen tyder på, at uforpligtende sex faktisk heller ikke er ikke specielt tilfredsstillende for kvinder.

»Derudover er der også en højere grad af stigmatisering af kvinder, der dyrker sex for sjov, end der er for mænd, der gør det samme,« fortæller Terri Conley.

Der er altså flere grunde til, at kvinder fravælger ’afslappet sex’, men disse grunde er altså kulturelt betingede og ikke biologiske, understreger Terri Conley og afkræfter derved den første myte.

LÆS OGSÅ: Kvinder mister sexlysten i lange parforhold

Myte 2: Monogami giver det bedste parforhold

En anden sejlivet myte lyder ifølge Terri Conley, at folk, der lever i monogame forhold, har det bedre med deres partner og får færre kønssygdomme, end folk der er ikke-monogame, det vil sige lever i åbne forhold, er swingere eller polyamorøse (har flere partnere).

Derfor lavede hun og et forskerhold et studie, hvor de sammenlignede de to grupper (monogame og ikke-monogame).

»Vores resultater viser, at hvor den monogame gruppe havde mindre sandsynlighed for kønssygdomme til at starte med, var de dårligere til at bruge prævention, sammenlignet med gruppen af ikke-monogame, hvilket udligner forskellen,« siger hun i Ted Talken og fortsætter:

»Derudover fandt vi ingen forskel på monogame og ikke-monogame i forhold til deres engagement i forholdet, kærligheden til deres partner, tilfredsheden med forholdet eller i tilliden til partneren.«

Det tyder altså på, at folk i ikke-monogame forhold er lige så lykkelige som dem, der har en fast partner, forklarer Terri Conley og punkterer myte nummer to.

LÆS OGSÅ: Er monogami unaturligt?

Myte 3: Sex er amoralsk og farligt

Mennesker er generelt irrationelle omkring sex og kønssygdomme, mener Terri Conley.

»Amerikanske forældre er notorisk kendte for at være meget bekymrede for, om deres voksne børn dyrker sex. Men det er egentlig underligt, i betragtning af de mange måder man kan forhindre graviditet og kønssygdomme på,« siger hun i videoen.

Hun og en række forskere bad forsøgspersoner om at rangere, hvor mange der kunne dø af at køre en enkelt tur fra Detroit til Chicago i USA, sammenlignet med at have ubeskyttet sex én gang.

»Folk mente, at det var 17 gange farligere at have ubeskyttet sex én gang, sammenlignet med køreturen, men faktisk er det 20 gange mere sandsynligt, at du dør af køreturen,« forklarer hun.

Ideen om, at sex er farligt, er altså ikke proportionel med virkeligheden, mener Terri Conley, og hun opfordrer til, at vi begynder at tale mere om alle de positive effekter ved sex.

»Sex styrker immunforsvaret, reducerer højt blodtryk og kan lindre migræne,« afslutter hun i videoen, hvor du kan få mange flere detaljer om myterne og undersøgelserne, som er nævnt i denne artikel.

LÆS OGSÅ: Hvorfor har vi lyst til sex?

LÆS OGSÅ: Derfor mangler kvinder sexlyst

LÆS OGSÅ: Kvinders lyst har skabt mandens store penis

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk