Forsker: Skolen skal hjælpe børn med ADHD
Selvom det har vist sig effektivt at træne børnenes forældre i at håndtere ADHD-symptomerne, er det ikke nødvendigvis det samme, der skal ske med lærerne.
ADHD, lærertræning, forældretræning

Måske skal skolen hjælpe børn med ADHD på en helt anden måde, end den som virker for forældrene. (Foto: Shutterstock)

Måske skal skolen hjælpe børn med ADHD på en helt anden måde, end den som virker for forældrene. (Foto: Shutterstock)

Hvis man træner forældre til ADHD-ramte børn i at håndtere børnenes udfordringer, får ungerne det bedre. Det viste et studie, som Videnskab.dk skrev om for nylig.

Man skulle måske tro, at hvis man så også træner børnenes pædagoger eller lærere i de samme principper, ville børnene få det endnu bedre.

Men sådan ser virkeligheden ikke ud, viser et nyt, dansk studie, som er publiceret i tidsskriftet Journal of Child and Family Studies.

I studiet sammenlignede forskerne, hvor meget bedre børn med ADHD fik det, hvis både forældre og lærere blev undervist i stedet for kun forældrene. Resultaterne viste dog, at der ikke var forskel på børnenes fremgang.

Om ADHD

ADHD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

Det er en udviklingsforstyrrelse kendetegnet ved symptomerne uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet.

2-3 procent af skolebørn i Danmark har ADHD, mens det gælder 5-10 procent på verdensplan.

Kilde: Center for ADHD og adhd.dk

Det kan dog skyldes nogle begrænsninger i studiet, eksempelvis var der ikke så mange deltagere i undersøgelsen. Derfor er studiets hovedforfatter stadig overbevist om, at en indsats i skolen kan hjælpe børn med ADHD.

»Vi ved, at børn, som har ADHD, har udfordringer i skole og børnehave, og derfor betyder det her ikke, at det ikke er en god idé at intervenere i folkeskolen for de børn, som er svært ramt. Det skal man. Vi er nødt til at hjælpe dem,« siger Marie Louise Rimestad, som er psykolog og ph.d. ved Center for ADHD.

Børn med ADHD ender ofte som det sorte får

Marie Louise Rimestads tidligere forskning har vist, at forældre til ADHD-ramte børn kan være med til at mindske børnenes symptomer ved at få undervisning i, hvordan de bedst håndterer podernes vanskeligheder.

Et vigtigt resultat, siger Marie Louise Rimestad, fordi børn med ADHD ofte mødes af voksne, der skælder ud og ikke forstår, hvorfor barnet er anderledes og ikke kan det samme som de jævnaldrende kammerater.

»Vi ser tit, at der kommer en negativ spiral – både mellem barn og lærer, men faktisk også mellem børnene indbyrdes. Det barn, som har ADHD, kan blive et slags sort får i klassen, og det ved vi, er rigtig uhensigtsmæssigt, fordi det fører til flere adfærdsvanskeligheder og også tit til kriminalitet og stofmisbrug. Det er det, vi skal forebygge,« siger hun.

ADHD, skolebarn, lærertræning

Børn med ADHD bliver ofte bebrejdet for ikke at kunne det samme som kammeraterne, og det kan betyde, at de bliver anset som klasssens sorte får. (Foto: Shutterstock)

Sådan gjorde forskerne

Forskerne inddelte 64 børn i aldersgruppen 2-8 år i to grupper.

Børnene havde enten ADHD eller ADHD-lignende symptomer.

I den ene gruppe fik både børnenes forældre og lærere et kursus i at håndtere deres udfordringer.

I den anden gruppe fik kun forældrene et kursus.

Forskerne kunne konstatere, at der i de to grupper ikke var signifikant forskel på, hvor meget bedre børnene fik det.

Kurser til lærere gav ikke større effekt

Spørgsmålet er så, hvordan skolerne kan være med til at forebygge, at børn med ADHD får store sociale problemer senere i livet.

Forskernes hypotese var, at man ved at undervise både forældre og lærere i at håndtere børnenes udfordringer kunne skabe en endnu mere positiv forandring, end hvis man kun underviste forældrene. Så ville børnene nemlig blive mødt med den samme tilgang i skolen som i hjemmet.

For at undersøge deres hypotese inddelte forskerne 64 børn i to grupper. I den ene gruppe blev både forældre og lærere til barnet undervist. I den anden var det kun forældrene.

Til forskernes overraskelse viste det sig, at der ikke var en nævneværdig forskel på, hvor meget bedre det gik de to grupper af børn.

»Der var måske en lille effekt i den gruppe, som både fik forældretræning og lærertræning. Der kunne lærerne godt se, at nogle af børnenes adfærdsvanskeligheder blev mindre, men det var ikke så tilpas stor en effekt, at vi vil kalde den signifikant,« siger Marie Louise Rimestad.

Det gik kurserne ud på

På kurserne blev både lærere og forældre undervist i at fastholde en positiv relation til børnene.

De fik eksempelvis redskaber til at håndtere, hvis et barn bliver frustreret.

Lærerne fik dog et kortere kursus end forældrene.

Forskerne målte resultaterne af indsatsen gennem spørgeskemaer til lærere og forældre, som besvarede, om de havde oplevet færre ADHD-symptomer hos børnene.

Studie havde begrænsninger

Ifølge Marie Louise Rimestad kan det skyldes flere ting, at studiet ikke viste forskel på, hvor meget bedre det gik de to grupper børn:

  • Størrelsen af grupperne: Der var en del skoler, som takkede nej til at være med i forskningsprojektet, og det begrænsede, hvor mange deltagere, der kunne være med i undersøgelsen. Derudover var der mange lærere og pædagoger, som ikke besvarede det sidste spørgeskema, som omhandlede børnenes fremgang.

  • Forskel på lærerkursus og forældrekursus: Lærernes kursus udgjorde fire møder af tre timers varighed, mens forældrene mødtes 17 gange i løbet af fem måneder. Derfor kan forklaringen være, at de fire møder ikke er tilstrækkelige til at gøre en forskel.

  • Nogle lærere så ikke noget problem: Da forskerne forinden kurserne spurgte de voksne, hvilke problemer børnene havde, var der nogle af lærerne og pædagogerne, som ikke så de samme udfordringer, som forældrene gjorde. Forklaringen kan derfor være, at det er svært at se en positiv effekt, hvis man som udgangspunkt ikke så noget problem.

  • Måske har vi ikke set effekten endnu: Indsatsen er blevet lavet meget tidligt i børnenes liv, og muligvis ser vi først effekten om længere tid. Derfor planlægger forskerne også at følge op efter fem år.

Forsker: Skolen har ikke ressourcer til træning

De samme begrænsninger i studiet ser Aida Bikic, som selv forsker i ikke-farmakologiske behandlingsmetoder til ADHD. Hun mener dog heller ikke, at det fritager skolen for at hjælpe børn med ADHD.

»Skolerne spiller helt sikkert en vigtig rolle, men der er nogle udfordringer i forhold til vores system. Lærerne har ikke ressourcer og tid nok til, at de får den her træning, og når man har inklusion i skolen, bør der altså være nogle, der har noget specialviden om dette emne,« siger Aida Bikic, som er adjunkt ved Syddansk Universitet og forskningskoordinator for børne- og ungdomspsykiatrien i Sydjylland.

»Omkring to-tre procent af børnene har ADHD, og man vil med stor sandsynlighed have mindst et barn i klassen, som har ADHD. Derfor tænker jeg, at det er rigtig vigtigt, at man som lærer ved noget om det.«

Det sociale er det vigtigste for børn med ADHD

Ifølge Aida Bikic kan det være, at indsatsen i hjemmet og i skolen skal være forskellige. Skolen og hjemmet er nemlig to arenaer, som stiller meget forskellige krav til børnene.

ADHD, venner, lærertræning

Det sociale i skolen er altafgørende, hvis børn med ADHD skal have mulighed for at forbedre sig fagligt. (Foto: Shutterstock)

»I skolen er det også et vigtigt parameter, hvordan børn med ADHD har det med de andre børn i klassen. Børn med ADHD har tit vanskeligheder med skolekammeraterne, fordi de er udadreagerende og har svært ved at indgå i sociale relationer, fordi de mangler overblik,« siger Aida Bikic.

»Vi ved, at det sociale er meget vigtigt. Hvis børnene ikke trives socialt, trives de heller ikke fagligt. Så det faglige er lidt sekundært i forhold til, om børnene kan indgå i sociale fællesskaber og har det godt, og jeg tænker, at det er super vigtigt, at man kigger på det,« siger hun.

Der skal forskes mere i skoleindsatser

Begge forskere mener altså, at skolen bør være en del af behandlingen af børnenes ADHD, og hvordan skolesystemet så bedst griber opgaven an, må fremtidig forskning være med til at afgøre.

»Det er ikke, fordi jeg giver op. Det betyder bare, at vi skal undersøge, hvordan vi så kan hjælpe de her børn, som fortsat har det svært i skole og i børnehave,« siger Marie Louise Rimestad.

Selvom Marie Louise Rimestads forskning endnu ikke har fundet den endegyldige løsning, bidrager den bestemt til at rykke forskningen i den rigtige retning, mener Aida Bikic.

»Det her studie er et lille studie, og der er en del begrænsninger i det, men det tyder på, at der kunne være en positiv effekt ved at involvere skolen. Og så er det bare rigtig godt, at vi kan ende med at have mange flere behandlingsmuligheder at tilbyde børnene. Børn med ADHD er meget forskellige, og de har en masse forskellige behov, og derfor er det vigtigt at have mange forskellige behandlingsmuligheder. Små børn skal trives uanset, om de har ADHD eller ej, så det er vigtigt, at skolen er involveret i det her,« siger hun.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.