Forsker: Nyt studie om tarmbakterier er »genialt«
Stort dansk studie afslører, hvordan tarmbakterier opfører sig, når de interagerer med hinanden. Den nye viden kan måske afhjælpe lidelsen irriteret tyktarm.
Tarmbakterier taler sammen

Tarmbakteriernes samspil kan sammenlignes med Ronaldo på et 3.divisionshold, fortæller forsker. Nogle bakterier er meget bedre og hurtigere end de andre til at optage næringsstoffet end andre. (Foto: Shutterstock)

Tarmbakteriernes samspil kan sammenlignes med Ronaldo på et 3.divisionshold, fortæller forsker. Nogle bakterier er meget bedre og hurtigere end de andre til at optage næringsstoffet end andre. (Foto: Shutterstock)

Tarmens befolkning af bakterier kan være forskellig fra person til person. Alle har dem. Det afgørende er, hvilke typer du har, og hvordan de arbejder sammen dernede i det kringlede indvortes.

Det afslører et stort, dansk studie nu.

»Vi har vist, at bakterierne ikke kan forstås uden deres kontekst, fordi de påvirker hinanden indbyrdes,« siger Henrik Bjørn Nielsen, der er tidligere lektor på DTU, hvor han deltog som seniorforfatter på studiet, der netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature Microbiology.

»At studere enkelte bakterier, som man hidtil ofte har gjort, svarer til, at man vil studere løvens naturlige adfærd, men vælger at observere løven, der ligger alene i en zoologisk have, i stedet for løven, der løber rundt på savannen og interagerer med gnuer og zebraer. Tarmbakterierne er aldrig alene« forklarer han.

Kan få betydning for lidelsen irriteret tyktarm

Den nye viden om bakteriernes samspil kan ifølge Henrik Bjørn Nielsen betyde bedre behandling af for eksempel sygdommen irriteret tyktarm, som op mod 15 procent af befolkningen i den vestlige verden lider af.

Begejstringen over studiet er heller ikke svær at spore hos sundhedsdekan Allan Flyvbjerg fra Aarhus Universitet, efter han har læst forskernes artikel.   

»Det er et pragteksemplar af et studie. Perfekt udført og med spændende og vigtige resultater,« siger han.

Bakterierne er lidt ligesom Ronaldo

tarmbakterier samspil irriteret tyktarm gas ronaldo

Ronaldo og fodboldens verden kan bruges til at forklare tarmbakteriernes samspil, fortæller forsker. (Foto: Shutterstock)

Med det nye studie kan forskerne se, hvordan bakterierne ændrer adfærd afhængigt af, hvilke andre bakterier der er til stede, forklarer Henrik Bjørn Nielsen og kommer med et eksempel:

»Det er lidt ligesom, hvis Ronaldo kom til en klub i 3. division. Så ville deres stjerneangriber enten ryge på bænken eller skulle finde sig en anden position at spille på. Det er cirka det samme hos tarmbakterierne« forklarer han.

»Der er måske to arter, som begge to gerne vil bruge en bestemt slags næringsstof, der findes i tarmen. Hvis den ene bakterie er meget bedre og hurtigere til at optage næringsstoffet end den anden, så har vi en Ronaldo-situation, hvor den langsomme bakterie i stedet for at konkurrere lukker aktiviteten ned og måske prøver noget andet,« forklarer Henrik Bjørn Nielsen.

Skævt samarbejde giver gas i maven

En uheldig kombination af disse hurtige og knap så hurtige bakteriearter kan muligvis kaste lys over årsagen til lidelser som for eksempel irriteret tyktarm, fortæller Henrik Bjørn Nielsen.

»Hvis man har en bakteriesammensætning i tarmen, der gør, at de bakteriearter, som normalt ville fjerne gasser som CO2 og hydrogen, bliver undertrykt af andre, mere dominerende  bakteriearter, så ophobes gasserne,« forklarer Henrik Bjørn Nielsen.

Mavepine tarmbakterier samspil irriteret tyktarm ronaldo gas

Irriteret tyktarm kan være smertefuldt og få den syge til at prutte mere. (Foto: Shutterstock)

»Det giver smerter, irritationer og oppustethed og kan resultere i, at folk prutter mere,« forklarer han.

At se tarmbakterierne hos disse mennesker i en større sammenhæng er ifølge Henrik Bjørn Nielsen første skridt mod en mulig bedre behandling af lidelsen, hvor man inkorporerer viden om den specifikke patients bakteriearter med viden om deres samspil.

Bakteriernes samarbejdspartnere blev kortlagt

For at kunne gøre det, lavede forskerne et kort over samspillet, som viser præcis, hvilke tarmbakterier der interagerer med hinanden. Det blev gjort ved hjælp af særlige prøver fra 233 mennesker fra Danmark og Spanien.

»I afføringsprøver fra de 233 personer, fandt vi lidt over 700 forskellige bakteriearter. Dem analyserede vi i forhold til, hvordan de reagerede, når de enkelte bakterier var i selskab med en af de andre 700 arter,« fortæller Henrik Bjørn Nielsen.

Det gjorde forskerne så en masse gange, til de havde afprøvet alle kombinationsmuligheder for naboskab mellem de 700 tarmbakterier, hvor de fandt, at i alt 249 arter interagerer. 

Det kom der et interaktionskort ud af, som illustrerer netværket mellem bakterierne og kan ses på billedet nedenfor. 

Kan ikke bruges på hospitalerne endnu

tarmbakterier samspil irriteret tyktarm gas ronaldo

Hvem taler med hvem? Forskerne har lavet et kort over interaktionerne mellem tarmbakterierne. Cirklerne forestiller bakteriearter. Nogle arter interagerer med flere på en gang, og andre interagerer kun med én art. (Figur: Henrik Bjørn Nielsen)

Henrik Bjørn Nielsen fortæller, at der er et stykke vej endnu, før man kan bruge forskningen ude på hospitalerne. Og det ærgrer Allan Flyvbjerg.   

»Studiet får ikke stor betydning for den kliniske anvendelse lige nu og her. Forfatterne kommer med nogle fine fremtidsperspektiver til, hvad der kan gøres, men jeg savner noget konkret.«

Selvom studiet ikke kommer med praktiske anvendelser lige nu og her, synes Allan Flyvbjerg dog stadig, at det er et »yderst glimrende« og vigtigt studie.

»Forskerne når blandt andet frem til en dybere forståelse af tarmbakteriernes interaktion, og det er vigtigt. Men det er ikke det tigerspring hen imod klinisk anvendelse, man kunne have håbet på,« siger han.  

Fremtiden ligger i tarmbakterierne

Forskning i tarmbakteriernes sammensætning og samspil er generelt et vigtigt område i videnskaben lige nu, mener Allan Flyvbjerg, og Henrik Bjørn Nielsen er enig.  

»10 år ude i fremtiden er det måske muligt at lave skræddersyet probiotika til for eksempel folk med irriteret tyktarm og andre, der har maveproblemer,« fortæller han.

Henrik Bjørn Nielsen forklarer, at probiotika er et middel, der indeholder levende bakterier af forskellig art, som kan bruges til at ændre sammensætningen af bakterier i patientens tarm, hvis den er ude af balance.  

Forskerne vil også kunne lave bedre modeller over, hvordan en given bakteriepopulation vil reagere på forskellige påvirkninger, forklarer han.

»Nu, hvor vi ved, hvordan bakterierne interagerer, kan vi formentlig bruge den viden til at lave mere præcise forudsigelser af deres aktiviteter i kroppen på et overordnet plan,« siger Henrik Bjørn Nielsen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk