Forsker: Det er ikke sundt at undgå gluten
Faktisk er det muligvis direkte usundt, medmindre man lider af cøliaki.
Glutenfri kost kun for glutenallergikere ikke mere sundt

Glutenfrie fødevarer bliver ofte opfattet som et sundere alternativ. Men det er ikke understøttet af videnskabelig evidens. (Foto: Shutterstock)

Glutenfrie fødevarer bliver ofte opfattet som et sundere alternativ. Men det er ikke understøttet af videnskabelig evidens. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Cøliaki er en såkaldt autoimmun sygdom, der udløses af en unormal reaktion på proteinet gluten i kosten, og som forårsager skade på tarmen. 

Cirka 1 procent af den australske befolkning lider af cøliaki. (Det vides ikke med sikkerhed, hvor hyppig sygdommen forekommer i Danmark, men ifølge patientforeningen Cøliakiforeningen har en tilsvarende procentandel (1 procent) i den danske befolkning cøliaki, red.)

Mere end 10 gange så mange - cirka 11 procent af den australske befolkning - spiser en glutenfri diæt. 

I USA forsøger 30 procent af befolkningen at mindske deres indtag af gluten.

Er glutenfri kost sundere?

Glutenfrie fødevarer bliver ofte opfattet som et sundere alternativ som følge af koblingen med 'wellness-livsstilen'.

Men er det understøttet af videnskabelig evidens?

Nylige studier har ikke fundet sundhedsfordele ved en glutenfri diæt.

Faktisk er det muligvis ligefrem usundt.

Forskere, der igennem knap 30 år fulgte mere end 100.000 forsøgsdeltagere i USA, fandt ikke, at en glutenfri diæt er associeret med bedre hjertehelbred.

Det er ikke klarlagt, om det skyldes et eller andet i de glutenfrie fødevarer eller en mangel på fuldkorn, der menes at beskytte mod hjertesygdomme.

Et studie indikerer, at gluten er sundt, fordi det sænker koncentrationen af triglycerider i blodet. Triglycerider er fedstoffer, der findes i blodet, og som øger risikoen for hjertesygdom. 

Glutenfri og diabetes

Et andet omfattende studie fandt, at personer med et lavt indtag af gluten havde større risiko for type 2 diabetes.

Forskerne fandt, at denne gruppe også spiste færre fibre, hvilket fik dem til at mistænke det lave fiberindtag for at være skurken.

(Et nyt studie udgivet i Nature Communications peger på, at den type kostfibre, som findes i for eksempel fuldkornsmajs og ris, quinoa, boghvede og grove grøntsager, forandrer sammensætningen af dine tarmbakterier, så du vil føle dig mindre oppustet, end hvis du spiser hvede, rug eller byg. Det har vi skrevet om i artiklen Dansk studie: Fiberrig kost med lavt glutenindhold kan gavne dine tarmbakterier, red.)

Men selv efter, at de havde taget højde for de lave fibreindtag, var der stadig en sammenhæng, hvilket indikerer, at en glutenfri kost ikke beskytter mod udviklingen af type 2 diabetes.

Fuldkorn bliver fremstillet ved at bruge hele kornet. 

  • Skal/klid - hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder
  • Kim - som indeholder vitaminer, mineraler og sunde fedtstoffer
  • Frøhvide - et særligt væv i hvert frø, som har et højt indhold af stivelse

gluten glutenfri diæt allergi sensitivitet kost protein cøliaki alternativ sundere opfattelse  sundhedsfordele hjertekarsygdomme fuldkorn vitaminer mineraler evidens wellness fibre FODMAP-sukkerarter/kulhydrater symptom mangfoldighed

Symptomerne på både glutensensitivitet og cøliaki er blandt andet oppustethed og maverumlen, men forskellen ligger blandt andet i, at glutensensitivitet ikke har langsigtede helbredseffekter, og at der ikke sker skader på mavetarmkanalen. (Foto: Shutterstock)

Sammen danner delene en 'pakke' med fibre, kulhydrat, vitaminer og mineraler.

Glutenfri færdigvarer, som eksempelvis brød, bruger ofte kun den stivelsesholdige frøhvide fra raffinerede melprodukter fra ris, majs eller kartofler.

Disse kulhydratholdige fødevarer kan få blodsukkeret til at stige markant og prædisponerer muligvis for diabetes.

Hverken den første eller sidste mad-dille

Færdigpakkede glutenfri produkter indeholder ofte tilsat sukker som smagsforstærker samt tilsatte emulgatorer og fortykningsmidler for at imitere brød og forbedre konsistensen.

Efterspørgslen efter glutenfrie produkter er steget eksponentielt i løbet af de seneste ti år, og glutenfri-hundemad bliver sågar også efterspurgt.

Om efterspørgslen vil fortsætte er uvist, men glutenfri er hverken den første eller sidste mad-dille, vi kommer til at se.

Den fedtforskrækkelse, der tog fart i 1980'erne, gjorde smør til den store skurk. Nu er smør på mode igen, og salgstallene er stigende.

Engang mente man, at rødvin beskyttede mod hjerte-kar-sygdomme. Nu anbefaler man et begrænset alkoholindtag.

Produkter, der er naturligt glutenfrie, som eksempelvis plantebaserede fødevarer, gamle kornsorter og mejeriprodukter, indgår naturligvis i en sund og balanceret kost, men der er ikke noget, der tyder på, at de færdigpakkede, forarbejdede glutenfrie produkter på nogen måde er sundere end deres glutenholdige versioner.

Glutenfri kost kun for glutenallergikere ikke mere sundt

For personer, der ikke lider af cøliaki, er der ikke evidens for, at en glutenfri kost gavner helbredet. Faktisk forholder det sig muligvis stik modsat, og at udeladelsen af fuldkorn resulterer i et lavt fiberindtag, der kan være skadeligt. (Foto: Shutterstock)

Hvorfor er 'glutenfri' så populært?

Glutenintolerance er en autoimmun sygdom, der ikke må forveksles med allergier mod typer af gluten som ikke-cøliaki glutensensitivitet (oversat fra engelsk: Non Celiac Gluten Sensitivity (NCGS)).

Både cøliaki og glutensensitivitet har symptomer som oppustethed og maverumlen, men forskellen på glutenintolerance og glutensensitivitet ligger blandt andet i, at glutensensitivitet ikke har langsigtede helbredseffekter, og at der ikke sker skader på mavetarmkanalen.

For bedre at forstå lidelsen satte forskerne sig for at afgøre, om det var selve gluten-indtaget eller opfattelsen af gluten-indtaget, der var medvirkende.

Forskerne udformede et studie, hvor selvdiagnosticerede glutensensitive forsøgsdeltagere blev inddelt i tre grupper. 

  • Gruppe 1 spiste glutenfrie fødevarer
  • Gruppe 2 spiste fødevarer med lavt glutenindhold
  • Gruppe 3 spiste fødevarer med et højt indhold af gluten

Grupperne vidste ikke, om de fik glutenfri fødevarer, eller om maden havde et henholdsvis lavt eller højt glutenindhold.

Kan FODMAP-sukkerarter/kulhydrater forklare symptomforbedringen?

De tre grupper spiste alle fødevarer med et lavt indhold af sukkerarter (de såkaldte FODMAP-sukkerarter/kulhydrater), der kan være skyld i lignende symptomer som tarmluft og oppustethed.

Størstedelen af forsøgsdeltagerne oplevede en forbedring; uanset om de havde spist en glutenfri kost eller en kost med henholdvis et højt eller lavt glutenindhold.

Forskerne konkluderede, at der ikke var evidens for, at gluten alene var ansvarlig, men at reduktionen af FODMAP-sukkerarter/kulhydrater kunne forklare symptomforbedringen.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Kostmæssig mangfoldighed bør være nøgleordene

Endnu en mulig årsag til at man føler, at man får det bedre med en glutenfri kost, er alle de ting, man ikke indtager; eksempelvis kiks, kager og øl.

Det er en kostændring, der kan bidrage til et bedre velbefindende.

Men summa summarum:

For personer, der ikke lider af cøliaki, er der ikke evidens for, at en glutenfri kost gavner helbredet.

Faktisk forholder det sig muligvis stik modsat, og udeladelsen af fuldkorn kan resultere i et lavt fiberindtag, der kan være skadeligt.

I betragtning af, at glutenfri mad er cirka 17 procent dyrere, giver det måske bedre mening at spise et bredt udvalg af glutenholdige og glutenfrie fødevarer - samt sikre, at kostmæssig mangfoldighed er nøgleordene fremfor en 100 procent glutenfri kost.

Suzanne Mahady hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk