Forsker afliver myter om fertilitet
Kan stramme cykelshorts ødelægge mandens sæd? Er det lettere at blive gravid, hvis man køber en hund? Og hvor meget kaffe må kvinder, der vil være gravide, egentlig drikke? Få svarene her.
Mand kvinde sex samleje nøgne tatovering

Nogle gange er sex for fornøjelsens skyld - andre gange er der et formål. Men hvad kan man egentlig selv gøre for at øge chancerne for at blive gravid? (Foto: Shutterstock)

Nogle gange er sex for fornøjelsens skyld - andre gange er der et formål. Men hvad kan man egentlig selv gøre for at øge chancerne for at blive gravid? (Foto: Shutterstock)

Vidensråd for Forebyggelse

Vidensråd for Forebyggelse er et uafhængigt råd, der arbejder med forebyggelse af sygdom og fremme af befolkningens sundhed.

Vidensrådet har netop udgivet rapporten 'Forebyggelse af nedsat frugtbarhed'.

De fleste danskere venter for lang tid med at prøve at blive gravide - og ved for lidt om, hvilke faktorer der egentlig har betydning for chancerne for succes.

I forbindelse med udgivelsen af en ny rapport om nedsat frugtbarhed er arbejdsgruppen bag nået frem til, at uvidenheden simpelthen er for stor. Myterne lever i bedste velgående, og det vil de nu gøre noget ved.

Derfor stiller en af rapportens forfattere i dag, onsdag 16. november, op i en livechat her hos Videnskab.dk for at svare på alle dine spørgsmål om fertilitet, og hvordan du øger dine chancer for at blive gravid. Har stramme cykelshorts eksempelvis noget at sige for sædkvaliteten? Eller hvad med kosten? Vægten? 

Og hvor gammel må man egentlig være, før man begynder at prøve?

Misforståelser i fuldt flor

Lone Schmidt

Lektor, dr.med, ph.d. Lone Schmidt arbejder på Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet. Hun er leder af forskningsgruppen i Reproduktiv sundhed ved Afdeling for Social Medicin og programleder for The Copenhagen Multi-centre Psychosocial Infertility (COMPI) Research Programme.

En af de misforståelser, fertilitetsforskerne oftest løber ind i, er, at fertilitetsbehandling er en garanti for at få de børn, man ønsker sig. Det er ikke tilfældet, beretter forskerne; inden for fem år har 3 ud af 10 par i fertilitetsbehandling ikke fået et barn.

En anden udbredt antagelse er, at folk med nedsat frugtbarhed eller infertilitet 'bare' skal slappe lidt af, få sig en hund eller adoptere et barn. Men i virkeligheden er det faktisk tværtimod veldokumenteret, at adoption ikke øger sandsynligheden for efterfølgende graviditet.

I chatten herunder afliver lektor Lone Schmidt fra Institut for Folkesundhedsvidenskab flere myter fra kl. 10:15 til 11:15 onsdag 16. november. Du kan allerede nu begynde at stille spørgsmål i vinduet herunder - spørgsmålene bliver gemt i systemet og synlige igen, når chatten starter. God fornøjelse!

Live Blog Kan du få børn?
 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk