Forbavsede forskere: Danske ældre dyrker overraskende meget sex
En undersøgelse i fire europæiske lande viser, at ældre er meget seksuelt aktive, og at danske kvinder er mest tilfredse med deres sexliv.
ældre sex parforhold partner ensomhed samvær

Langt de fleste ældre mellem 60-75 år er seksuelt aktive viser en ny undersøgelse. Det vidner om godt helbred og et kulturelt skifte, mener forskerne bag. (Foto: Shutterstock)

Langt de fleste ældre mellem 60-75 år er seksuelt aktive viser en ny undersøgelse. Det vidner om godt helbred og et kulturelt skifte, mener forskerne bag. (Foto: Shutterstock)

De ældre holder sig skam ikke tilbage.

Det viser en ny, større undersøgelse af ældres sexliv med næsten 4.000 personer fra fire forskellige europæiske lande: Danmark, Norge, Belgien og Portugal.

Undersøgelsen viser blandt andet, at 89 procent af de danske mænd i alderen 60-75 år er seksuelt aktive, mens tallet hos danske kvinder i samme aldersgruppe er 78,4 procent.

»Vi blev meget overraskede, og det er jo lidt interessant. Der hersker mange fordomme om ældre som værende ikke-seksuelle væsner. I film og medier ser vi dem strikke sokker. Vi ser dem ikke dyrke sex. Det er reserveret til de unge og pæne. Vi forskere lider nok lidt af de samme fordomme,« fortæller Bente Træen, der er professor på Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo i Norge og førsteforfatter på studiet.

De ældre danske kvinder er i øvrigt de mest tilfredse med deres sexliv på tværs af alle nationaliteter i undersøgelsen. Hvad det kan skyldes, vender vi tilbage til.

Hvem er med i undersøgelsen?

I Danmark deltog 1.045 tilfældigt udvalgte personer i aldersgruppen 60-75 år i undersøgelsen.

 • 27,7 procent var mellem 60-64 år.
 • 31,8 procent var mellem 65-69 år.
 • 40,6 procent var mellem 70-75 år.

Det betyder også, at Danmark havde de ældste deltagere af alle fire lande.

Deltagelsesprocenten var bedst i Norge med 68 procent, der besvarede spørgeskemaet, mens 57 procent svarede i Belgien, 52 procent i Danmark og blot 26 procent i Portugal.

Ifølge Bente Træen er det ikke en høj svarprocent for spørgeskemaundersøgelser generelt, men forventeligt indenfor emnet. 

Ældresex er et tabu på vej væk

At ni ud af ti danske mænd og næsten otte ud af ti danske kvinder i aldersgruppen 60-75 år er seksuelt aktive, er ifølge Bente Træen et højt antal. Faktisk så højt, at det også kom bag på forskerne.

Hun tilskriver deres overraskelse, at der generelt er mangel på forskning indenfor emnet.

»Vi ved meget lidt om de ældres seksualvaner. Der findes ikke meget forskning om emnet, og den lille smule forskning, der er, anvender meget forskellige instrumenter og metoder. Det har vi forsøgt at ændre på ved at bruge samme metode fordelt på forskellige lande,« fortæller Bente Træen.

En anden forsker, der har beskæftiget sig med ældres seksualitet er enig i, at det er et tabu på vej væk:

»Traditionelt set har seksualitet været koblet til fertilitet og det at få børn,« siger Bjarke Oxlund, der er teamleder for Køn og Ligebehandling på Institut for Menneskerettigheder og tidligere har forsket meget i ældres seksualitet som lektor på Center for Sund Aldring på KU.

»Det har været tilknyttet de unge, men med 68’er-generationen og præventionen blev seksualiteten frigjort til at handle om nydelse og mindre om frygten for at blive gravid og miste social status. Og i dag ved vi, at sexlivet er lige så vigtigt for ældre, som for de unge. Det svarer de selv i undersøgelser,« fortsætter han.

Bjarke Oxlund var ikke en del af det nye studie.

sex ældre samvær nærvær parforhold alderdom

Den frigjorte 68'er generation er blevet ældre, og de har ikke de samme konservative normer, som ellers har hersket blandt ældre, fortæller Bente Træen. (Foto: Shutterstock)

Den vilde 68’er-generation er blevet seniorer

Den store seksuelle aktivitet kan skyldes, at den nye generation blandt de ældre er mere seksuelt frigjorte, fortæller forskerne.

»Tidligere generationer var meget konservative. Her giftede kvinderne sig ofte med mænd, der var ældre end dem selv. Manden døde derfor ofte først, og det var ikke velset, at enker giftede sig igen. Nu har vi en ny generation af ældre, som var unge i 60’erne,« siger Bente Træen.

I 1966 blev p-pillen frigivet i Danmark, og fri abort kom i 1973. Samtidig steg kvindernes erhvervsdeltagelse markant, og danske kvinder blev dermed ikke bare mere uafhængige økonomisk, de fik også mere selvbestemmelse over egen krop og valget af partnere.

»Den her generation har haft adgang til prævention og har som den første haft lov til at udleve sin seksualitet uden angst for graviditet. Det har de taget med sig som ældre,« siger Bente Træen.

Det teknologiske fremskridt har også gjort sex mere tilgængeligt, forklarer Bjarke Oxlund.

»De her mennesker har været vidne til, at pornoen blev frigivet i 1969. Siden har de fået internettet, hvor man ikke behøver nøjes med at kigge på, men også kan komme i kontakt med partnere, og seksuelle præferencer kan forfølges,« siger han.

Skilsmissestatistikken stiger i øvrigt gevaldigt for personer over 60 år, siger han.

»Det er selvfølgelig også, fordi folk lever længere, men de har måske også større forventninger til, hvordan man fuldbyrder sin lykke. På den måde begynder den ældre befolkning at ligne den yngre befolkning. De leder efter kærlighed og erotiske eventyr på ny.«

Den seksuelle aktivitet blandt 60-75-årige mænd 
 • Norge: 90,6 procent.
 • Danmark: 89 procent.
 • Belgien: 84,2 procent.
 • Portugal: 82,9 procent.

Nordmændene onanerer mest, og portugisiske mænd dyrker meget sex

I starten af artiklen spurgte du måske dig selv, hvorfor man overhovedet bør forske i ældres seksuelle vaner.

Det skal man, fordi sexlivet er en god indikator for både helbred og kulturelle forskelle, fortæller Bente Træen.

Nordmændene onanerer mest, mens portugiserne onanerer mindst, kan man blandt andet se i undersøgelsen. Samtidig fremgår det, at de portugisiske mænd, der er seksuelt aktive, dyrker mere sex end mænd fra de andre lande.

»I Portugal ser man onani som en andenrangsseksualitet. Det er noget, de unge gør, fordi de ikke kan få en partner. Hvis man derimod har en partner, foretrækker man samleje. Det er lidt anderledes i nordiske lande, hvor vi nærmest opfordres til onani. Det er sundt, og det er noget, vi gør for vores egen skyld,« lyder forklaringen fra Bente Træen.

Bjarke Oxlund fortæller også, at religion kan spille en rolle.

»Det er de færreste danskere, der ser kirken eller præsten som en autoritet i forhold til seksualitet. Andre steder i verden spiller kirken en større rolle, og her kan det være, sex primært ses som noget mellem faste partnere,« siger han.

Begge forskere mener desuden, at et aktivt sexliv er et godt tegn på, at de ældre er ved godt helbred.

ældre sex parforhold partner ensomhed samvær

Religion kan muligvis spille en rolle, når det kommer til forskellene i seksuelle normer i Skandinavien og Sydeuropa. (Foto: Shutterstock)

Den seksuelle aktivitet blandt 60-75-årige kvinder
 • Danmark: 78,4 procent.
 • Norge: 74,2 procent.
 • Portugal: 72,7 procent.
 • Belgien: 60,9 procent.

Forskere: Ligestilling gør danske kvinder tilfredse med sexlivet

Et andet bemærkelsesværdigt fund, forskerne gør sig, er, at de danske kvinder er mere tilfredse med deres sexliv, end kvinder fra andre lande.

Mellem landene varierer den seksuelle tilfredshed fra 40-60 procent.

Portugiserne ligger højest blandt mændene med en tilfredshed på 60,6 procent, mens kvinderne ligger højest i Danmark med 54,8 procent, der svarer, at de enten er tilfredse eller meget tilfredse med deres sexliv.

Blandt danske mænd har også præcis 54,8 procent svaret, at de er enten tilfredse eller meget tilfredse, men dog med færre 'meget tilfredse'.

At de nordiske lande har de mest tilfredse kvinder i undersøgelsen skyldes en øget tradition for ligestilling, mener forskerne.

»De nordiske lande har en århundrede lang tradition for ligestilling. Det er ikke lige så udbredt i Sydeuropa. Kvinder kan i langt højere grad forhandle deres situation her i Norden. Har jeg lyst, har jeg ikke lyst? Kan vi ikke lige lave mad først? I Sydeuropa er sex traditionelt noget, som man mere har set som en mands rettighed,« siger Bente Træen.

Faktisk mener hun, at man kan spore traditionerne meget langt tilbage i tiden.

»Kristendommen er kommet senere til de nordiske lande, og indtil da var det tilladt for unge mennesker at være sammen, inden de giftede sig. Derudover har vi gennem tiden hovedsageligt bestået af bønder og fiskere i norden, og inden for sociologien er det velkendt, at jo mindre man har haft at forvalte, jo mindre behov har man haft for at kontrollere kvinders seksualliv og sikre sig, at de ikke 'giftede sig nedad',« siger hun.

I mere moderne tid vurderer Bjarke Oxlund, at ligestillingen og den seksuelle frigørelse har spillet en større rolle.

»Den seksuelle frigørelse og kvinders stilling generelt i samfundet står stærkere i skandinaviske lande. Her har kvinder fået uddannelse og økonomisk uafhængighed tidligere,« siger han.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk