Fokus på fedmegener har skygget for kur mod overvægt
I årevis har man haft fokus på fedmegener, eksempelvis FTO-genet, i håb om at finde en kur mod overvægt. Nu afslører en ny genetisk undersøgelse, at selvom vi kan identificere generne for de almindelige sygdomme, hjælper det os ikke med at diagnosticere eller forudsige dem.

Der er langt større sandsynlighed for, at overvægtige har overvægtige forældre eller andre overvægtige familiemedlemmer, end slanke har - og vi ved i dag, at generne er en medvirkende årsag til fedme. (Foto: Tibor Végh CC BY 3.0 / Wikimedia Commons)

Der er langt større sandsynlighed for, at overvægtige har overvægtige forældre eller andre overvægtige familiemedlemmer, end slanke har - og vi ved i dag, at generne er en medvirkende årsag til fedme. (Foto: Tibor Végh CC BY 3.0 / Wikimedia Commons)
Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

 

Næsten halvdelen af alle europæere er genetisk disponerede for fedme.

Den såkaldte fedmeepidemi er verdensomspændende og påvirker mere end en halv milliard mennesker - et tal, der i de fleste lande stiger år for år.

Alligevel ved vi ikke meget om, hvilke gener der er involveret, eller hvilke processer i fedmeudviklingen der er påvirket af generne. Det bedste medicinske behandlingstilbud er i øjeblikket fedmekirurgi.

70-80 procent af forskellen i kropsfedt er genetisk bestemt

Men nu ser det ud til, at en ny genetisk undersøgelse har løst mysteriet - og vakt håb for en mere effektiv behandling.

Manglende fysisk aktivitet, overspisning og dårlige spisevaner får ofte skylden for den globale fedmeepidemi.

Undersøgelser har imidlertid vist, at 70-80 procent af forskellen på menneskers kropsfedt har en genetisk årsag (det vil sige, at der er en arvelig disposition - kaldet en familiær ophobning - for fedme).

FTO-genet vakte stor interesse

De første, større fedmeundersøgelser blev påbegyndt i 2007 efter den første kortlæggelse af det menneskelige genom.

Ud af de 20.000 gener i bundtet vakte særligt ét gen - det såkaldte FTO-gen - stor interesse. På trods af at have fundet knap 100 andre gener forbundet med overvægt, er FTO-genet, og området omkring, stadig det gen, man har interesseret sig mest for.

Men forskere verden over har haft svært ved at forstå genets indvirkning, og om det i virkeligheden ér ansvarligt for fedme og overvægt.

En hovedafbryder for fedme?

Den nye undersøgelse - udgivet af et internationalt forskerteam i New England Journal of Medicine - tog 7 år og kostede mere end 6,5 millioner kroner. Den er baseret på en lang række undersøgelser af hundredvis af patienter, celletyper og laboratoriemus.

Forskerne demonstrede ved gennemgangen af et væld af offentlige databaser om genekspression, såvel som arvelige ændringer i genekspressionen (epigenetik), hvor komplekst dette forskningsfelt er blevet.

Det viser sig, at FTO-genet ikke gør så meget direkte. Genet påvirker andre nærliggende gener, som forårsager ændringerne via regioner i DNA, kaldet receptorer og enhancers.

Receptorer og enhancers (forstærkere, red.) kan ændre forløberne til de voksne fedtceller, mens de stadig er under udvikling. Alle fedtceller stammer - ligesom brusk og knogleceller - fra knoglemarven, og de gennemgår forskellige stadier, i takt med at de bliver til fedtceller.

Forskel på hvidt, beige og brunt fedtvæv

Vi ved fra nyere forskning, at mennesket har flere forskellige slags fedtceller i fedtvævet. Det mest almindelige er det hvide fedtvæv, så en del beige og til sidst en lille smule brunt fedtvæv.

Fedmekirugi - som gastric bypass og gastric sleeve - er det bedste bud på en medicinsk behandling for fedme. (Foto: JohnnyMrNinja / Wikimedia, CC BY-SA)

Hvert slags fedtvæv forbrænder og lagrer fedtet forskelligt.

Overvægtige mennesker har flere hvide fedtceller, som lagrer fedt i stedet for at forbrænde det - og tager derfor på i vægt. Forskerne afslørede en disponerende gen-variant, der bevirker, at der dannes mindre brunt og beige fedtvæv - selvom den naturlige indvirkning er ret lille.

 

Redskaberne til at ændre de underliggende mekanismer

Forskerteamet blokerede denne gangsti med et genredigeringsredskab kaldet CRISPR og fandt, at det faktisk havde en stor indvirkning på opdyrkede celler og laboratoriemus. Forsøgsdyrenes evne til at forbrænde fedt blev 5 til 10 gange større. Blokeringen af gangstien gjorde dyrene 50 procent tyndere.

Konsekvenserne af forskningen betyder, at vi efter 10 år med viden om tusindvis af sygdomsrelaterede gener endelig har redskaberne til at ændre de underliggende mekanismer.

Ved at forstå, hvordan kroppen omdanner de usunde hvide fedtceller til sunde beige fedtceller, kan vi begynde at udvikle nye behandlingsmetoder mod fedme.

Fundene understreger også, at de mange penge, der blev brugt på det menneskelige genomprojekt og dets spinoff ENCODE og Epigenetics Roadmap, ikke er spildt. Vi har redefineret parametrene for succes.

 

Identifikation af gener hjælper ikke med at diagnosticere

Vi ved nu, at selvom vi kan identificere generne for de mest almindelige sygdomme, hjælper det os ikke med at diagnosticere eller forudsige dem.

Selvom vi har identificeret 100 fedmegener, forklarer det kun 5 procent af den genetiske indvirkning på det enkelte menneske.

Forskningsemner under udvikling - som epigenetik, metabolomik, microbiomics - eller den gammeldags måde at se på dine forældres helbred og sundhedstilstand er meget bedre for personaliseret medicin.

Men for at skabe et meget tiltrængt præparat mod fedme er genbaserede undersøgelser som denne af afgørende betydning. Forskningen, der ligger til grund for udviklingen af præparater, som øger produktionen af beige og brune fedtceller, kan nu starte fuldt ud.

Forhåbenlig vil det være i gang med at blive afprøvet på mennesker inden for 10 år.

Tim Spector modtager støtte fra The Medical Research Council og Wellcome Trust. Han er forfatteren af  'The Diet Myth: the real science behind what you eat' - W&N 2015. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.

Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk