Føj for s… Parasit-orm i din tarm er farligere, end vi troede
Tør du se de orme-parasitter, der gerne vil ind og leve i din krop? Og tør du læse om, hvorfor de ikke bare er klamme, men også farlige? Så fortsæt.

Hils på et hidtil overset makkerpar i din krop: Indvoldsorme og herpes.

Nye studier fra Washington University i USA tyder på, at parasit-orme som hageorm og rundorm kan vække herpes-viruser, der slumrer i kroppen. I yderste konsekvens kan dét føre til, at man får Kaposis sarkom – en form for kræft, der viser sig som blåviolette knuder i huden, mundhulen, lymfeknuderne eller i de indre organer.

Spis ikke jord, når du er i de varme lande

I det nye nummer af tidsskriftet Science undersøger forskere, hvad såkaldte helminter – indvoldsorme overført fra jorden – gør ved vores immunsystem. Det skriver sciencemag.org

  • Den ene artikel påviser, at indvoldsorme kan re-aktivere herpes-virus.
     
  • Den anden artikel undersøger, hvordan indvoldsorme kan sætte immunforsvarets evne til at bekæmpe vira ud af drift. Forskerne undersøgte, om det sker ved, at ormene ændrer bakteriesammensætningen i tarmen. Men det lod ikke til at være tilfældet.

Vi ved altså ikke helt præcis, hvordan ormene forårsager skade på menneskekroppen. Mens forskerne leder efter forklaringer, kan du nyde billederne af helminter herover. Og samtidig glæde dig over, at Danmark er et koldt land. Langt de fleste af kræene trives nemlig bedst i varm og fugtig jord i tropiske og subtropiske lande.

Så når du er i de varme lande, skal du passe på med at spise jord. Det kan nemlig indeholde parasitæg og –larver. Når parasitterne først har fundet sig til rette, kan de finde på at blive hængende i din fordøjelseskanal i årevis.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk