Følg kæmpe Tour de France-tema på ForskerZonen
Hver dag under Tour de France bringer ForskerZonen en kort artikel og video fra Touren. Idrætsforsker Ernst Albin Hansen fører pennen, mens cykelrytter Chris Anker Sørensen forsøger at besvare videnskabens spørgsmål ud fra sine erfaringer.
Tour de France 2018 forskning videnskaben bag Ernst Albin Hansen Chris Anker Sørensen

Hvorfor er nogle ryttere de fødte bjergryttere? Og er det altid de stærkeste ben, der vinder massespurten? Få svarene i vores store Tour-tema. (Foto: Shutterstock)

Hvorfor er nogle ryttere de fødte bjergryttere? Og er det altid de stærkeste ben, der vinder massespurten? Få svarene i vores store Tour-tema. (Foto: Shutterstock)

I denne måned laver vi noget helt nyt på ForskerZonen. Vi laver en Tour-kalender. Hver dag, også på hviledage, har vi en Tour de France-artikel og video, der går til cyklingen med en videnskabelig og praktisk tilgang.

Jeg har personligt været Tour-fan i mere end 25 år, så det glæder mig særdeles meget at kunne præsentere denne Tour-kalender.

Mine første Tour-minder er fra 1991. Det var min moster og hendes to børn, der introducerede mig til det forunderlige univers, hvor Jørgen Leth og Jørn Mader udgjorde det perfekte lydbillede.

1991 var året, hvor Miguel Indurain, eller bare den store brune muskel, som Leth vist kaldte ham, begyndte sin fem år lange dominans. Det var imidlertid ikke Indurain, men bjergrytteren Claudio Chiappucci der blev min umiddelbare helt.

Siden fulgte Riis (som jeg så vinde Touren på Champs Elysses i 1996), Pantani, Ivan Basso og mange, mange flere.

Om ForskerZonen

Anders Høeg Lammers er redaktør på ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Idrætsforsker gør os Tour-fans klogere

Der er noget over den ensomme bjergrytter på de umulige togter, der bjergtager store som små.

Men hvad er det, der gør, at nogle er ’de fødte bjergryttere’, mens andre til gengæld kan knalde igennem på en enkeltstart eller kan sprinte fra feltet i en spurt?

Hvilke kvaliteter skal der til, hvor meget er medfødt, og hvor meget kan trænes? Og hvordan forbereder man sig egentlig til et Tour de France?

Som Tour-fan og -seer opstår den type spørgsmål naturligt fra tid til anden.

Derfor har vi på ForskerZonen allieret os med én, der kan svare på dem allesammen. Lektor og idrætsforsker Ernst Albin Hansen fra Aalborg Universitet har været i blækhuset og forfattet ikke bare 1, ikke bare 5, men hele 23 korte artikler, som vi bringer under Tour de France (en per etape + hviledagene).

Hvad viser videnskaben?

Ernst Albin Hansen går til Tour de France med en videnskabelig tilgang:

Hvordan optimerer man sit cykelløb bedst muligt? Hvordan træner man bedst, hvordan nedtrapper man bedst, og hvad er der egentlig sket i måden, man træner på fra 80’erne til i dag?

Under Touren dykker han ned i emner som restitution, væske- og energiindtag, styrketræning, pedalfrekvens, aerodynamik, massespurtens anatomi, hvordan man bedst pacer sin enkeltstart - og meget, meget mere.

ForskerZonen går i Tour-udbrud!

Læs og se med hver dag på ForskerZonen fra 6. juli til 29. juli, og bliv klogere på fysikken, fysiologien og videnskaben bag verdens største cykelløb.

Chris Anker Sørensen deler ud af sine erfaringer

Men teori gør det ikke alene. Ernst Albin Hansen er selv interesseret i, hvordan hans og andres forskning passer med rytternes egne oplevelser.

Derfor har vi også allieret os med Chris Anker Sørensen, professionel cykelrytter, mangeårig Tour de France-deltager og cykelekspert på TV 2.

Hver eneste af Ernsts artikler er således ledsaget af en video, hvor Ernst eksempelvis spørger Chris, hvor hårdt det egentlig er at køre holdløb, eller hvilke faktorer der spiller ind i massespurten, udover den enkelte rytters evne til at producere gigahøje watt-tal over kort tid.

Læs og se med hver dag på ForskerZonen fra fredag 6. juli.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk